LIHKG機械鍵盤及電容軸集中討論區(43) | 消費券攻略喺頭post

999 回覆
8 Like 20 Dislike
Test下 可能switch plate 有問題
想問下有冇人喺model f 度 order 咗 beamspring 番嚟?
明白哂, thanks. 買 model f 算
搵左兩個星期都搵唔到 真係要巴打們幫手
想買個鍵盤
有幾個要求
由最重要到次要
筆直1500樓下
1.無線 (電腦係房 大部分時間都拎出廳用)
2.白色
3.倉頡鍵(我知有鍵帽 但係想成隻鍵盤原汁原味)
4.獨立音量制(看似多舊魚 但係電話多果陣 即時靜音就方便好多)

用緊隻ikbc一年左右 開始成日收唔到 疾疾下…

第一次lube同砌 搞左七個鍾
好快手 第一次淨lube 都唔只7個鐘
有無巴打用過JIS KEYBOARD
係咪會好難用
想做馬娘孝子但係佢個keyboard係JIS 想問下意見

https://cystore.com/products/4560299343142
唔會
(利申: 持有十幾隻JIS/JP ISO layout board)
有冇人試過帶藍牙keyboard坐飛機
係咪一定要hand carry
有無keyboard tray 好,推薦下
有電池咪要hand carry
想問除左太豪 仲有咩牌子出過cubic OEM profile既鍵帽?
睇side profile comparison dcx同oem最似樣
有冇巴打用過鬼佬吹奏果隻60HE 係咪真係咁好用 想換個keyboard
佢JIS d 符號layout係咪好唔同
依家用緊msi b760m mortar
諗住為咗唔想有將pcie轉sata 卡同熄cep,走去換msi mag z690 torpedo
會唔會有啲戇鳩
淨係原裝鍵帽要有倉頡碼已經令你冇選擇
以前ducky 有倉頡碼版,唔知依家仲有冇
諗緊Keychron k8 pro加Q0L
定一隻Q5 Pro算
最後入左Q5 pro基佬紫
以第1隻 split ortholinear kb 黎講, Lily58 唔錯。
唔建議一下就去到太小key。
另外 MX 較 choc 好,因為可以換keycap 你試下唔同手感, e.g. SA, MDA, XDA, DSA。
不過留意返唔係用 uniform profile / 無刻 的話,多多少少都會有字符唔啱位的情況,e.g. 冇R1的 backspace, 要用其他 R1 kecap 當backspace 用。

如果平時係 touch typing,好快上手的。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞