LIHKG機械鍵盤及電容軸集中討論區(43) | 消費券攻略喺頭post

999 回覆
8 Like 20 Dislike
Realforce R3 同 GX1
邊隻好
Thanks
NEO70 太長有TKL咁長
THX
點解總之唔好買ZOOM
ZOOM唔係好有人氣
而家最好嘅gaming keyboard係邊隻?
fps就wooting之類磁軸
磁軸之外就推rog azoth/scope 2,揀snow軸
用開Flico Majestouch 2 Cherry red,想轉Keyboard。

主要都係想要TKL,Keycap side print,USB Bluetooth 2.4HZ都想有,最好低延遲。

1500有無可能upgrade到 真係無選擇嘅話75% 都可以試試。
好少鍵盤預設係側刻,
一係就睇啱邊個keyboard再買側刻keycap自己換,
一係上taobao去揀d砌好左嘅自組keyboard(無保養唔建議,
一係就買返filco
FILCO Convertible 3 87 TKL
再上淘佬買側刻,有間賣緊聲稱原裝,用緊真係覺得無分別
成set 加埋仟五左右
公司用,用左六個月都未換過
我都有諗緊,不過硬係覺得呢個年代仲入AA battery好反智

而家心中都仲有幾個option,不過可能要加多小小,2000上下。

1)整budget custom - 有啲barebone 應該1300有交易,我見Hipyo推Cidoo嗰啲,不過咁係咪可能反而仲無Flico咁好quality

2)Rog Azoth snow switch - 好似普遍評價都OK,雖然好多人話小小overpriced

3)玩Topre,HHKB 或者Realforce。但係呢兩個都要入AA電而且HHKB layout太特別,驚唔習慣。
我係調轉特登搵番入aa 電keyboard
filco 個隻成兩三個月先換一次,最緊要粒電有問題可以即刻換
Realforce r3就1個月要換

個ytber 有睇過,佢隻隻都話perfect,水份有d 高
原本打算砌番隻custom keyboard. 但用隻filco 茶都幾滿意
驚砌完用唔順手就
都係呀,同埋我都有小小懶搞custom,有啲點都要自己砌。

如果再換我諗我會傾向試下Topre switch。Realforce就應該實無死,layout係正常款,評價一直都好正面,r3係咪應該覺得幾好?

不過諗緊係咪HHKB好啲,好似好多人講到end game咁
Realforce R3 同隻filco 茶輪流用
R3比較矮身,唔使用墊對手都唔會攰
同filco 茶比會重手小小
我習慣咗filco 茶,所以用filco 多
如果個陣R3買35g ver. 就perfect

另外,兩隻都唔使點諗keycap. 一隻轉keycap 會唔同曬手感
一隻就好難配到
想係淘寶買隻焊接軸嘅keyboard
有咩牌子仲有造焊接軸
漏咗講唔要rgb
老老竇竇 Realforce R3隻dye sub 手感好高質 唔係特登整色整水既根本唔需要考慮換keycap
跪求推薦個 現成即用既鍵盤
需求: 首要PC/ MAC 通用 , 無線(藍芽), 其次無線有線都齊就更好(無線only 也可)
SIZE: TKL 或更細
軸: 喜好紅軸,或任何比較靜既軸
$: 大約1千頭
想買返個無線鍵盤喺廳度用
本身想買Keychron k2v2 不過見大家評價好似好差
有冇啲類似價錢五六舊水 最好$1000樓下嘅wireless鍵盤推薦吓
平時都係玩吓Steam apex
用咗幾日覺得好正
55g真係有少少重但打字好爽
唯獨係個防塵殼
仆佢個街
原廠個key cap size都可以錯
1000樓下 都1鳩樣啦
想5-600 不如你比心機返工儲錢先
幾年冇用desktop都係拎返出嚟駁電視打下舊steam game
搵返啲入門野方便放喺茶几用
而家睇緊keychron k3 pro/ nuphy air 75 v2
買個亞加力膠罩咪算
原廠都係30蚊左右
咪諗住一次過算
而加買過個又煩又on9
由佢係度又形住佢唔順眼
原廠都錯體又真係on9左d
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞