LIHKG機械鍵盤及電容軸集中討論區(43) | 消費券攻略喺頭post

999 回覆
8 Like 20 Dislike
點解唔 troubleshoot Esc 會 layout reset 個問題?

官網 :Please note that as we encourage using VIAL software, some functions, such as macro, may not be fully functional in VIA due to their incompatibility with each other.

而 VIAL manual 入面冇 TO
QK config 有 TO
discord問咗QK staff, Esc 個問題係firmware settings
佢都唔知有冇得改
有冇師兄同我一樣鐘意用 split keyboard
我用緊 keychorn q11, 加埋qmk firmware 自己build 過
整埋caplock 兩用, 變 control 同 escape
再整番 home end 兩個鍵
爽到仆街
ROG出左隻有線版光軸104Key
ROG Strix Scope II RX
但唔知點解香港冇得賣
+1

覺得 keyboard
firmware config > size & forms > switch
Switch 最初mx brown, 後來玩過 topre, 之後就轉mx red, 而家求其整個 pro yellow. 發覺開工寫 code 都係用 around 5060g linear 最好, 求其搵隻有 pre lube 就okay

但係qmk 真係好用, 因為整到果個 caplock 兩用, software 同os 乜都唔使搞
去愛下國
返工用linear 好過tactile?
慳力

不過而家其實都唔太大分別
split keyboard 個分別最重要
唔用既舊keyboard你地會點處置? 拎去環保處回收點太遠
就咁同平時d 垃圾一齊扔得唔得架?
cherry係咁
機械鍵盤出現連點(ee,ff),有咩解決方法?
換軸
新手想自組QK65, 有咩位要留意?
之前只係用過Keychron

軸, 本身用開紅軸, 有無其他靜音紅軸推薦?
買軸/試軸可以去邊到搵到?
感謝各位大大
情人節想送個機械軸比老婆

要求:
文書用
打字要有聲, 好似打機字咁 (佢鐘意)
無線

num pad, prefer冇
rgb 燈, prefer冇

筆直 2k內

爬左陣文
睇緊 Filco d 款
想問下買呢d keyboard 係唔係帶埋老婆親身試下好?
香港有沒有邊到比較多款試, 定直接網上訂?

謝謝~
冇壞就免費送畀人啦,可能有人需要呢
可以去2000fun 試下呢隻,用緊好順滑,手感好,但唔算非常靜(打字都有D聲)。2000fun個價好似仲平過淘寶,我之前買要 RMB1.8一粒。
https://www.openshop.com.hk/product_29184.html

你如果想靜, QK 65 可以揀 POM/PC plate, 再落齊綿會靜啲。
就算你係買custom有hotswap,之後可以換軸換其他野。但買畀老婆之前最好帶佢去試下先,女仔有時講就話要A,試試吓就會想買B,但最後買咗C.........中過招,都係去試下好。
謝謝
而家打算買
Filco 聖手3 ninja 87鍵
想問下呢隻係咪冇無線?
又好似真係得有線版,我search過下都唔見有無線
綿要另外買? 定個官網有包?
我見官網好似冇
但網上有d又有, 淘寶又有...
跟嚟應該有綿,你加晒佢就靜啲
btw, QK65 出到 v2, 同之前嘅QK65 係兩樣野嚟,唔好買咗舊嗰款(當然你搵到v1好平另計)。

FYI: https://qwertyqop.com/pages/qk65v2
我見淘寶無線嗰款有個額頭,你可能要問清楚係咪聖手3嚟。佢有陣時會將兩個型號放埋同一個post度。

btw, 你會唔會諗Razer DeathStalker V2 Pro Tenkeyless, 佢個紫軸應該幾啱打字機feel,樣又ok,燈你可以唔開嘅姐

如果你唔要打字機feel紅軸仲有白色
https://www.razer.com/hk-zh/gaming-keyboards/Razer-DeathStalker-V2-Pro-Tenkeyless/RZ03-04371800-R3M1
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞