LIHKG機械鍵盤及電容軸集中討論區(43) | 消費券攻略喺頭post

999 回覆
8 Like 20 Dislike
琴日代購左隻realforce 80%
埋單都係千2蚊
買黎番工用都幾好
師兄係邊度入手?周圍都無貨,知冬軸靜唔靜?想靜啲
第一次砌keyboard
QK100 + Drop Invyr Holy Panda

紫色應該得淘寶有?
知冬軸唔静,手感正常,但打機未必啱
隻Gateron Quinn 好deep 好thock 正
Milky white 所有淡色cap 都夾唔驚
我應該等osume key 翻貨就入翻套
還掂要年尾先到貨
大把時間慢慢揀

反而諗緊用咩switch 好
依家用緊gatearon milky yellow
感覺還好
但想試下gatearon 以外嘅switch
同想再輕啲個actuation force
暫時仲未揀定
跟住仲要驚揀定之後隻switch 啲聲又唔夾塊board
應該得閒上YouTube 聽下sound test 算
竟然搵到osume key 同好
Little ghost 冇日文
最鐘意嘅dalgona 又得韓文版
糾結緊買邊款好
HHKB 啲電大概2-3月個月先要換一次,我用IKEA 叉電
G913, 係low profile, K8 pro 係Cherry profile,啲switch 同key 係高啲,你可以要試吓啱唔啱自己。

K8 pro 可以換軸換keycaps, 手感&外形上可以更適合自己。

你用G913係打機多?會唔會經常用佢個app d 功能?會嘅話K8 pro 就未必太啱你。
Realforce 其實都唔係好靜, 要靜真係要買靜音軸
Milkyway - Barista 、 GMK Soyamilk、KBDFans Vior 都幾襯
而家想打字做野多,所以都想換番茶軸,但係諗緊k8 pro/q1 pro會唔會down grade如果我唔會換野果果,會唔會downgrade?
K8 Pro 都有分膠框、鋁框, 造功冇G910咁好。但如果你係買Gpro 茶軸,佢有廠潤,手感上會好過G910.

Q1 Pro 係full aluminium case, 比起G910係upgrade. 差不多價位可以睇下上面都有講嘅zoom75, 絕對比Q1 pro 好。佢近排有R2,可以留意下:https://www.zfrontier.com/app/mch/1JMqRY3Gd7yB
上網睇有跟1 set 65% clip-in neostab, 大可以試咗先,唔啱心水再買都唔遲
好似幾正咁唔該哂巴打
岩岩搵左少少資料,唔見香港有得買或者試咁想問下黃金會唔會有得賣?可以試下手感
Zoom75依啲GB 嘅board,應該唔會有得試
不過好過keychron 應該就一定

利串,Keychron K4用家
新手第一次入
想問下靜電容同MX壽命嚟講係咪mx 長啲
同埋整體價錢上係咪都係mx平啲?
機械鍵盤既壽命相當長,手感比薄膜好,每粒掣既手感亦非常一致,方便長期使用電腦既人
機械鍵盤軸體亦有手感之分,直上直下既有,打上去有段落感既又有,好似打字機咁啪啪聲既亦有;而且唔少機械鍵盤有N-Key Rollover,方便打機快速輸入,同同時按鍵

有睇呢段
但係見靜電容係combine 兩種
靜電容壽命理論上高過機械
壽命長 但無奈新鮮感維持太短
本身用緊 Leopold FC900RBT
想買隻靜啲打字有手感啲又慳位啲同時又想保留9宮格數字鍵有咩選擇
最好有埋無線、有冇 RGB 都無所謂
ASUS 嗰隻 ROG Strix Scope II 96 Wireless 大家點睇
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞