LIHKG機械鍵盤及電容軸集中討論區(43) | 消費券攻略喺頭post

999 回覆
8 Like 20 Dislike
TKD幾有心做,睇落以$1,000樓下嘅造功係ok,TKD背後係Vertex+Equalz, cycle7身為頭炮應該會盡力做好。但TKD都有提及以下幾個問題:

修改更新
感謝這次參與樣品輪測活動的所有玩家,以及提供的很多意見反饋和修改建議,通過溝通和蒐集,我們對Cycle7進行以下修改內容:

1.由於快拆結構特點所需,殼體間的配合曠量會比一般的鍵盤留得多,這也致使Cycle7的左右兩側上下殼相接處存在縫隙的狀況;

解決方案:我們定制了兩條泡棉貼用於遮擋該部分的縫隙,以達到感觀上不漏縫、不漏光的目的。 (該泡棉貼會在出廠的時候實裝於套件本體)。

2.在選擇使用矽膠條結構時,鍵盤四個角落的手感會有些震顫,這是因為矽膠條在殼體間沒有獲得一個適當的壓縮狀態;

解決方案:我們重新開模了打樣了新的尺寸規格的矽膠條(有必要的話也會變更矽膠本身的硬度和選材),以確保在大貨版本中不出現這個問題。

另外三模仲未知用咩software 改鍵,如果你有需要改嘅話可能買返單模會方便啲。

仲有今次係咩「石墨」度訂,喺香港要買都有啲困難。
rubberdome board咪rubberdome手感
你想有咩特別
除咗要有qq之外已經算易 佢連香港支付寶都收
想問大陸D軸是咪全部垃圾?
想要CHERRY青手感, 是咪直接買返CHERRY好D?
唔要輕/銀果D
用Cherry嘅話換彈弓就ok。其實JWK都係支國廠,所以唔係全部都垃圾
原來唔使石墨account, 填表交錢就可以https://shimo.im/forms/N2A1g5ymGzU9pbqD/fill
JWK好過cherry? 有段落感,唔輕就ok
TB d cherry可以? 好似200蚊 70粒
日本買,不過我噚日見Carousell 都有,早知我唔特登響日本拎返黎
本來想買keychorn既 keyboard, 不過2.4G的選擇唔多, 後來見到Machenike呢隻牌子, 打出黎的手感(黃軸), 都 keychron差唔多, 想問下 Machenike 佢有冇double click / delay / 冇反應 ...etc 等問題 ? Thanks

p.s. Machenike呢隻牌子好少人討論 (compare keychron), 係咪有伏?
有冇巴打玩開qmk?
有塊板我flash完
插入電腦,電腦認唔到
想入DFU再刷回舊bin
但塊pcb冇reset制
得4每pin hole
有冇巴打知點救定買塊新算
晶片:stm32f401ccu6
Tb Cherry ok嘅,唔好買rgb殼啲款就ok
點解? 買黑色蓋穩陣?
全黑housing好聲啲
巴打keycaps 邊度買?
Clicky MX Clone可以試下臺灣白軸(Aristotle white)
響日本買

本來砌落HHKB
訂左leopold 750 紅軸
等6月尾到貨
邊度訂?
#154有link,但得幾款色,咁岩有我想要個款
香港到底邊到先買到filco convertible 2 ninja keycap
有無巴打用緊 filco鍵盤?
買咗返黎係藍芽到搵唔到, 有時搵到又連唔到
有無方法解決?
試下連電話得唔得
對隻Filco Majestouch Convertible 3 紅柚 TKL 有性趣
琴日終於入左手filco 104側茶好滾動
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞