LIHKG機械鍵盤及電容軸集中討論區(43) | 消費券攻略喺頭post

999 回覆
8 Like 20 Dislike
唔好意思,請問屋企隻貓流口水落flico鍵盤仲有冇得救?
Keyboard而家得返一半用到,有啲會出亂字,即係咁撳ctrl出咗a咁
買左Leopold FC900RBT年幾
一過保養就死左左下粒Ctrl 制
自己試過買鍵帽換
正常用多幾日又唔得
得閒用辣雞辣一辣又正常返幾日
但次次都未試過長期正常
想問下係咪換得?
可以拎上linke睇佢有冇得整
拎上linke睇下有冇得整
點睇kickstarter rainy 75? 係唔係大陸野?
可以換新鍵盤
係,自組野好多都大陸架啦
有冇巴打見過FILCO Majestouch Convertible 3 邊間鋪有現貨

BTW FILCO Majestouch Convertible 3 87 同 FILCO Convertible 3 87 TKL
其實有咩分別? 我見2000FUN分開賣
應該一樣佢產品官網條link都係一樣
不過成千三蚊我建議睇下其他款好D,大把選擇
真係咁高信仰可以係facebook問下地獄道睇下有無貨
上淘寶買粒MX軸 自己換咗佢

順便check 下pcb 線路係咪正常
我純粹爬番D舊文見好多巴打都推FILCO 先打算買
請問呢個位既筆直有冇其他推介 要求只係TKL同可以有線打機&無線比我拎上床打文
因為以前好多廠d keyboard真係唔惦又賣到貴一貴
靠同行襯托先顯得佢好似好好咁
但近排d廠都開始進步但佢仲係原地踏步咪比人追上囉
同埋依家電競keyboard=差依個觀念真係要改改
雖然貴,但絕對唔差

最近推rog隻snow軸你個價位買到scope2 96wireless,睇你啱唔啱個layout,同tkl差唔多長度
其實頭post推介啲牌子都已經過時,依家淘寶啲自組成品都屌打晒佢地
好似唔錯wor
想搵隻full size返工用
唔嘈嘅(青軸應該一定唔得)
有咩介紹?

我有諗過靜音嘅topre switch, 但香港好似唔多地方有得試手感?
想問吓budget 1000樓下嘅機械軸鍵盤 for 打機 有咩型號推介

之前用開 irocks k75m
有冇人會早鳥 Wooting 80HE
淘寶有得賣
有D興, 想試下佢隻switch
我本身ok大興趣,但諗諗下唔係好用到rapid trigger
之前仲有玩osu/movement槍game,依家冇
而且買完又會想買set keycaps/換殼
想問個toggle layer 問題,用緊QK75,qk config好似係用VIA,但TO(n)個問題應該通用
我依排學緊Colemak DH,咁L0係QWERTY,L2 Colemak DH, TO(0) <-> TO(2)
我睇個QMK docs toggle layer個原理
TO(layer) - activates layer and de-activates all other layers (except your default layer). This function is special, because instead of just adding/removing one layer to your active layer stack, it will completely replace your current active layers, uniquely allowing you to replace higher layers with a lower one. This is activated on keydown (as soon as the key is pressed).

個問題係個keyboard會撳咗Esc/每隔一段時間就會返去L0,我估應該係clear咗個stack,所以返去default layer
有冇人面對過同樣問題,有一個好solution
我唔太想Set Colemak DH L0, QWERTY L2, 因為我打機keybind/打倉頡/其他app要QWERTY
我諗到個solution係直接改L0,整個function map_qwerty, map_colemak,個toggle key = map_x, 然後bind返做 map_y
想知有冇個簡單啲嘅方法
thanks
Custom Wooting 堆件 加埋貴過本身
賣晒喇唔知等幾時先返貨
點睇凱華BOX軸V2?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞