LIHKG機械鍵盤及電容軸集中討論區(43) | 消費券攻略喺頭post

999 回覆
8 Like 20 Dislike
有無巴打係zaku, ice grass switch呢類既tecsee同好
打字聲聽到好爽
Zaku 確實好聲 , 不過我怕63.5g 打得耐會重
建議試下tecsee ice grass 換色zaku
2-stage 58g spring 岩岩好
唔算重 回彈夠爽快
慳返d錢唔洗換spring
唔該ching , 搵日買幾粒試下先
咁買R3, 公司開心使用中
香港係咪冇realforce現貨買?想試下手感啱唔啱先
地獄道有R2 同 Leopold fc980c
Zaku 之後嗰啲tecsse liner係幾正
咩Model?
如果係大阪邊到會有多realforce us layout ?
63.5打慣咗真係好好打, 又彈
有冇啲咩keyboard 唔洗加托隻手都會唔攰
有冇keywords
Kinesis Advantage 2
【Share下人生第一部機械鍵盤+第一部自組鍵盤】
Createkeeb Thera75 V2
叮噹軸/DD軸(哈狐外設,JWK代工)
TX衛星軸(BTW安裝果度搞左勁耐,整完先發現買錯Size下次要睇清楚PCB厚度)
Hyperboring FR4定位板(原廠套件得PC定位板無FR4所以另買)
JTK Illusion Keycap
感想:好需要時間同心機,淨係Lube軸都Lube左成日
BTW夾埋一齊影發現自己真係好偏向淺藍色系
儲緊錢考慮砌部Matrix/TGR直接End Game
師兄想請教你點揀board
其實軸同keycap我都已經有啲心水 我都係想砌75 但係塊板真係無乜頭緒點揀
睇下你想要嘅Board有D咩要求或者標準(主要每個人有唔同偏好)如果係我自己嘅話就係:
75配列/TKL,無F制同功能制唔放心
Kit Set齊料(最低要求有Foam定位板之類)
無RGB背光(係咪得我一個唔鍾意有背光
價錢適中(貴果D驚自己新手搞唔掂

除左以上呢D大致上無咩特別要求,主要都係瘋狂睇一手二手市場有咩Board仲有貨,如果睇中心水嘅話會睇YouTube片搵個Board有無Review等
我之前搵Board都揀左一段時間,最初嘅Choice係Zoom75同QK75/80,但當時正好錯過左Zoom75嘅Groupbuy,之後上Kibou睇仲有QK75點知考慮太耐最後Sold Out左最終退而求其次咁搵就搵到宜家呢個Board,除左符合我自己嘅個人偏好之外顏色都合心水
我同師兄一樣,但我zoom75同QK75都買咗
YouTube 片我多數睇易唔易砌同埋有啲咩係add on
Zoom75 為例,佢大部分特色野都係add on
(LCD mon, external glass bass, internal weight)埋單發覺好貴
我本身上個月都揀好左用zoom75做第一塊
但就啱啱好miss左5月頭個gb要再做過下research
有冇keychorn k8 pro既上位替換?
https://www.inpad.com.tw/product.php?act=customized&id=9240

仲有貨wo,不過要係台灣寄過黎🤔
試吓QK80?
顏色有少少難carry
好撚正WO, 有燒到, 但未想自己砌住, 上網睇好似都唔多現成?
KBDFANS Tiger Lite, 你買個殼,可以喺其他地方配PCB & 定位板。嚟緊有人整Logitech unifying兼容嘅PCB,可以用到 Option + ,好鬼好玩。
新手報到
heavy metal keyboard
有冇ching玩過?
對塊plate既設計好有興趣
但個case摺出黎
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞