LIHKG機械鍵盤及電容軸集中討論區(43) | 消費券攻略喺頭post

999 回覆
8 Like 20 Dislike
有冇手足有留意開呢個牌子?
見佢呢個Layout幾正, 但係唔知造工如何, 都唔平, 買返黎中伏就死
https://geistmaschine.io/?gclid=CjwKCAjw4ZWkBhA4EiwAVJXwqbjRmX8tuik2jhfrOxfQ2MEii232KSk1OfVTo-zw0w5T9X72z5Pv7BoCPfEQAvD_BwE
有冇用開銀軸巴絲
唔計CHERRY仲有冇推薦
我見人yt整嗰d thocky keyboard(聲好沉嗰d),但睇嚟睇去都唔明原理。其實要點先可以整到,我去黃金周圍試覺得又好似唔係好關粒switch事。求師兄指教
有啲BT接收器唔使裝driver
真係要靜買返用靜音軸嘅Keyboard 會好啲
啱啱買咗隻Keychron K10 Pro
想請教吓各位
我用VIA set咗佢右上角4粒extra key做4個functions Copy, Paste, Cut, Undo
但唔知點解唔work
用緊M1 MBA
係咪MacOS用唔到?
塞晒啲foam落去用埋long pole一定thocc
之前買左aurora r2 雙模 但唔包電 舊電係咪只可以淘
因為VIA佢個cut, copy and paste 淨係可以喺Linux 度用。你要用key code整Marco, 例如:{KC_LCMD, KC_C} 去代替copy.

你可以去呢度參考吓其他keycodes: https://docs.qmk.fm/#/keycodes_basic
Thanks
我已經整咗marco了
有冇無線split keyboard買
睇緊moonlander https://www.zsa.io/moonlander/ 不過有線
Cherry mx 3.0S

用緊幾鍾意, 不過我之前起香港搵過好似無茶軸

要去amamzon 買先有
想問下大家意見,公司個私伙cheap野keyboard壞咗,想買個新嘅。
本身睇啱Logitech MS mechanic,但見好多巴打屌,仲要其他網站好多人/鬼佬吹奏
所以最後打算二揀一(公司主機係notebook嚟):

正皮Logitech Keys mini (非機械軸)價錢hkd699
負皮Pulsar gaming customise (紅軸)價錢usd130左右
初試Leopold, 真係好正,手感真係好好。
邊款?
邊道有痴落去kb吸塵既啫喱膠賣 ?
有冇keychron Q系列
布丁鍵帽推介
筆直不限
深水埗有啦,5蚊
邊間
賣立雜嘢果d
因為呢個post 有好多人玩過custom keyboard 所以咪覺得垃圾,E+預算低既話建議買大陸牌既board,stab 做得好﹑switch 選擇又多﹑又唔洗自己mod ﹑樣又靚過人,大部分現成board 都係made in china,好過你係香港買大牌子

唔介意二手既話1000以下一堆 唔錯既custom keyboard
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞