LIHKG機械鍵盤及電容軸集中討論區(43) | 消費券攻略喺頭post

999 回覆
8 Like 20 Dislike
除左個方向鍵睇落有啲奇怪之外好似幾唔錯
想問下咁多位大佬有冇creamy啲鍵盤推介
之前用開電競keyboard
Corsair k70
(感覺好快壞,青軸用過一隻,銀軸用過一隻,個人感覺銀軸簡直係垃圾, 同埋Corsair 好快壞,可能係我問題, 但無可否認corsair 用落係最低delay既感覺)

之後換左steelseries apex7 紅軸

到上年年未,終於自己砌左隻keyboard

case:kdbfans odin v2

switch: drop holy panda

空白鍵ctrl之類用boba u4t black

lube:gpl105 gpl205

衛星軸:durock v2

keycap:gmk iceberg

買odin v2 係因為鐘意用full size keyboard 同埋佢個金屬感, 但估唔到係odin 原本既問題 右手邊既+同enter 會卡下卡下 都會存在係v2 ,可能係我keycaps 問題.
求求其其一隻keyboard都做到
靚聲密碼:
Poron夾心棉
厚Ipex軸下墊
Pet聲優墊
Poron底棉

再加啲加長軸心Pom軸
想請問有冇師兄知道呢一款keyboard叫咩名?thanks
求救
我個filco 87鍵打左兩年到就痴鍵 打a會打埋s
呢啲情況應該點做保已經過左
Bauer lite
Thanks
終於到手
就咁睇都唔錯
linke度換軸?
試下問佢地
啱啱入左隻Realforce 想問下keycap 係咪好難搵?
想搵classical 果隻白灰係無
哇屌 正打算買
好少有嘅倉頡字根
復古味濃
做工如何?
做工我覺得同原廠filco 三代鍵帽差唔多
水口都係係鍵帽底
軸可以無腦沖zaku, ice grass switch
long pole switch 之類
所以玩到最後
乾淨嘅clacky聲仲好
留意返上下左右係有簡體東南西北
唔想見到簡體就唔好買
跟住實有d gmk炒9衝出黎
話你cheap野緊係快打油
顏色上abs 的確係好過pbt
但而家epbt kbdfans新出既pbt 色水都唔差
聲同手感真係見人見智 無話邊個好過邊個

利申:以前gmk轉左會CRP同epbt
2020 gmk到宜家都未有任何shine
拆出黎 再solder 過
Epbt 既水口差到

新款價錢同gmk 特完價都差唔遠

2023 instock gmk 特價仲平撚過gb
大陸野唔去淘寶買 唔通去2000fun咩
最平+直運+免運費
我問左客服,可以同我配返冇東南西北
我再上zFrontier睇
原來仲可以定制少少
例如只要倉頡唔要注音
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞