澳洲移民 你問我答

1001 回覆
45 Like 4 Dislike
hi,
本人今年28歲,我依家係Sydney 讀緊IT, 諗緊下年去塔洲讀大學, 搵兩年課程讀,目標攞佢個十分,條路咁行有咩意見
澳洲讀緊牙醫移民難唔難?
唔知樓主解唔解答到呢堆問題
1. 澳洲189 visa employment reference
用 公司出既 reference letter (w/o job duties) 再加 上司簽既 statutory declaration 補番job duties
咁得唔得?

2. 同一公司升左幾個grade, 係咪每個grade 都要寫job duties?
3. reference letter 個 salary 係最後 salary , 定係在職期間每年個變化都要寫埋?
4. 糧單係咪每個月都要俾佢,十年咪有百幾張要scan?
5. 銀行月結單係電子版pdf , 係咪直接upload 就得?
6. 稅單淨係留低呢三年既,之前個啲可以補領嗎?

你係問engineers australia?

唔係,係visa 申請嗰part
ea 我諗住淨做skill assessment, 唔做relevant exp assessment

Why not both?

EA既employment advice最準。做埋穩陣D。

答番你。

1 最好。你無移民官有可能會問你要。
2 要,因為要determine你既工作係咪符合skill level。
3 朂好對得上你提供既payslip既變化。
4 是的,放心佢地大把時間慢慢來對。
5 是的。
6 我有客可以問稅局攞番個copy.

因為睇鬼佬forum 話移民官都係獨立做經驗評估,唔睇ea 個結果。

問多少少
1. 即係如果我雇主份ref letter 唔肯寫job duties, 我可以搵supervisor 做statutory declaration on my job duties, 而令我可以過到移民官個 work experience check??

3. ref letter 寫最後薪金,但另加咁多年來既升職信加人工信又得唔得?
之前睇過下澳洲移民資料
聽聞鎖匠都係技術移民個list入面
但香港好似冇鎖匠之類既牌照可以考
要加上樓主話香港所有牌去到澳洲都係冇用
請問可以點樣用鎖匠呢個職業去技術移民?
唔該晒

Locksmith 非常複雜。

我先問你一句,你有幾年工作經驗?英雄水平如何?

其實本身係家父做緊鎖匠,我諗緊同唔同佢學師然後移民過黎澳洲,英文水平最近考果次overall得6,請問要幾多工作經驗同埋要咩條件先移到,唔該晒
想問下我個情況

35歲樓下,已婚,有一子
本人同老婆都已考ielts,有overall 7.5分 (我細分speaking同writing得6.5 屌)
做緊廣告,Director level,但收入唔算高,亦冇咁多錢投資移民

想移民澳洲可以點做?
讀書移民機會大唔大?

睇你讀咩科+英文水平。

U of Sydney [BA] 洗唔洗再考ielts?
讀完ive 黎澳洲讀大學有無得留係度搵工?

睇你讀咩+英語水平+搵工運。

如果係讀pharmacy會唔會搵唔到野做?
聽你講好似要拎左pr先易D搵工?
咁有無D方法係黎澳洲讀書又容易D移到民

搵工請見#1。

Pharmacist一時醒唔起係邊個清單上

讀D移民配額多既專業最好,例如測量,教師,護士等。

如果黎澳洲讀mental health nursing會唔會容易移到民?

學費同入學資格係點樣?

利申: 本身有個science乞食degree

會。

你可以google deakin 或者 holmesglen nursing,我一時無數據係手。

一係衝上5m做188C。

其他建議不外乎進修/188A。物流幾乎完全做唔到,除非偏遠地區雇主擔保。
師兄你好
想問下用社工身份移民難不難?難就諗住難報住489先。
同埋我見aasw好似要4年全日制degree先認可你資格,但香港334前只有3年大學,咁會否影響資格核實?
thx

老老實實AASW唔熟,食完飯幫你睇睇,可以推post提下我

感謝師兄你

btw有無做過成功用社工移到

老老實實,local u grad 有,oversea 無。

我仲見佢d名額好似有剩,以為機會大d添 師兄你做過幾多個社工case

就一個,讀social work都基本上可以自己黎。
hi,
本人今年28歲,我依家係Sydney 讀緊IT, 諗緊下年去塔洲讀大學, 搵兩年課程讀,目標攞佢個十分,條路咁行有咩意見

好好讀書,順利畢業。

認真 係一個正確選擇。州擔保會穩陣好多。
收到澳洲大學既master of landscape architecture offer, grad 左之後大概要幾耐先申請得visa?

你指189?

你要畢業後拎485做一年landscape architect先可以滿足職業評估要求黎做189。

係咪任何au畢業生都要做一professional year 先可以apply visa 189?

唔係。PY只for會計/IT/Eng。

其實係唔係讀完任何一個澳洲既master of landscape architecture都可以申請visa189? 因為我見有啲master 係冇Australian Institute of Landscape Architects 既accredit, 會唔會對申請移民有影響?

求解答

覆住咁多先,夜d繼續。

喺list就得
師兄你好
想問下用社工身份移民難不難?難就諗住難報住489先。
同埋我見aasw好似要4年全日制degree先認可你資格,但香港334前只有3年大學,咁會否影響資格核實?
thx

老老實實AASW唔熟,食完飯幫你睇睇,可以推post提下我

感謝師兄你

btw有無做過成功用社工移到

老老實實,local u grad 有,oversea 無。

我仲見佢d名額好似有剩,以為機會大d添 師兄你做過幾多個社工case

就一個,讀social work都基本上可以自己黎。

申請表格申到慣
好評

Tasmania 州擔保係咪一畢業就申請得?

如果讀的科係tasmania 的CSOL上,有咩原因會被 reject ?
想問下partner 5分點攞?
It要咁高分既話
如果放棄it有無其條master推介
等我可以轉background?
最好係60分就穩移既行業?

另外我家姐係au pr
表哥係citizen(佢係餐廳老闆)
佢地會唔會有可能幫到我手?

Naati 5分難拎嘛?
唔好意思好多問題

你家姐係邊個州?或者可以幫你加分走489。

NAATI唔易。

新南威 new castle

Newcastle好似唔可以489親屬擔保..... 我要查查。

Newcastle唔可以做489親屬擔保。
收到澳洲大學既master of landscape architecture offer, grad 左之後大概要幾耐先申請得visa?

你指189?

你要畢業後拎485做一年landscape architect先可以滿足職業評估要求黎做189。

係咪任何au畢業生都要做一professional year 先可以apply visa 189?

唔係。PY只for會計/IT/Eng。

其實係唔係讀完任何一個澳洲既master of landscape architecture都可以申請visa189? 因為我見有啲master 係冇Australian Institute of Landscape Architects 既accredit, 會唔會對申請移民有影響?

無影響,Landscape Architect既評估機構係VETASSESS,佢地審評估無Accreditation要求。
之前睇過下澳洲移民資料
聽聞鎖匠都係技術移民個list入面
但香港好似冇鎖匠之類既牌照可以考
要加上樓主話香港所有牌去到澳洲都係冇用
請問可以點樣用鎖匠呢個職業去技術移民?
唔該晒

Locksmith 非常複雜。

我先問你一句,你有幾年工作經驗?英雄水平如何?

英文啊Diu,禁錯添。

麻煩,要有州擔保先得。
想問如果移民係中學老師得唔得?
三大Bachelor+PGDE
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞