澳洲移民 你問我答

1001 回覆
45 Like 4 Dislike

想問係25歲 澳洲大畢業 主修會計

工作上係internal audit related 係香港工作差唔多4年

將會去考IELTS 希望有全7

如果經189去申請 應該係經general accountant 定係internal auditor果條path 去申請會較容易拎到VISA?

Internal auditor條path 係唔係相對要求分數較低?

唔該巴打

一樣,Auditor類上年一早就用完配額。

所以原則上accountant/auditor一樣情況。

放心,你唔係第一個諗到從會計師轉審計師。

唔該巴打

係個LIST度我見到有分External auditor (221213) 同Internal auditor(221214) 兩者係唔係冇分別?都係一樣咁難拎到VISA?
想問樓主
係香港讀完marketing degree要點先有機會移民?

Marketing無得直接獨立技術移民(唔係長期清單上),你要考慮僱主擔保/黎澳洲進修改專業。

咁如果去澳洲讀social work,移民機會係咪會大d?因為都有興趣呢科,諗住grad左就去讀

會,Social Worker係移民專業,現時算短缺並且配額多。加油考出4個7應該就無大問題可以移民了。

唔該巴打
Btw仲想問係香港讀完商科degree 係要重新讀bachelor定係可以接住讀master?
同埋去偏遠地區既大學讀係咪會好d

可以直接上。

可參考:http://handbooks.uwa.edu.au/courses/coursedetails?code=11550

幫人問下 24歲 三大 讀左bachelor 同master maths
師兄有無咩路可以指點下?
都係行進修移民最容易?但無父蔭要儲錢讀

另外有睇到有人話讀ot, 想問下澳洲ot pt係咪好似香港咁多工搵咁 定係nurse會多啲工?
都係讀兩年master就可以有資格做到?

先多謝巴打
想同老婆過去,大家都8大grad,佢讀英文,我就地理。

我做左1年文職,佢就準備做小學英文老師,ielts我諗自己得6.5,佢就應該有8,想問移民過去有咩方法?

同如果去讀2年master,我地又有咩科可以揀而又emsure到我地合資格番低

年齡:23,打算2年後試下

太太讀個Teaching Master可否接受(Secondary或者Early Childhood)?

注意小學老師暫時不能直接移民,需要擔保。

咁我自己呢?

謝謝巴打,你真係好好人,我想問如果佢讀teaching master,想要州擔保有無話邊個州嘅u容易啲拎到?

咁我自己黎講,如果我去讀個history嘅master,又有無得申請留低,定一定要某啲專科,咁又有咩係非專科出生嘅人都可以讀?

同埋有無我留個contact,成事嘅幫襯下你,上你公司傾下?

唔使客氣。相遇即是朋友。

歷史都唔係移民專業,我建議以你太太作為主申請同讀書。你作為陪讀一起過黎就得。

Teacher唔需要州擔保,你可以考慮VIC幾間大學例如monash/melb uni都可以,雅思最少7分就可以申請。唔夠既話可能要讀語言再上。

我公司係Melbourne,你辦好過度黎可以搵我。
It算唔算技術移民嘅其中一種?

同埋難唔難個邊搵工

算,搵工唔知,請看#1。
岩岩開始讀foundation 揀咗之後讀commerce,朋友同我讀講話如果foundation讀得好,可以轉讀law。移民機會高好多,想問下係咪

無錯。

但係LLB亦都難讀好多。

加油。

讀完LLB係咪要做律師先可以申請移民?其實我主要興趣係做會計

我應該已覆。
如果有rics牌加ietls 4條7係咪基本上可以移民到澳洲?

推到有人答

RICS係For測量?

不如你睇下以下過唔過到評估先:
https://www.aiqs.com.au/imis/AIQS_Website/Migration/AIQS_Website/Public/Skilled_Migration_Assessment/Skilled_Migration.aspx?hkey=cb5d8c7c-82fd-4395-9bd2-e1ecf01c08fc

職業牌對澳洲移民零幫助。

我補充下
rics暫時基本上同澳洲個aiqs互認
咁呢個牌唔會係零幫助吧?謝謝

謝樓主
想搞 Accountant技術移民果 d,
得閒就考左 IELTS /PTE先,
CPA skill assessment要求 at least ielts 777 or PTE 65
https://www.cpaaustralia.com.au/become-a-cpa/migration-assessment/english-language-requirements
你英文唔達標, 話知你學歷+工作經驗爆哂分, Skill assessment 都唔會批!

正解。
如果有rics牌加ietls 4條7係咪基本上可以移民到澳洲?

推到有人答

RICS係For測量?

https://www.aiqs.com.au/imis/AIQS_Website/Migration/AIQS_Website/Public/Skilled_Migration_Assessment/Skilled_Migration.aspx?hkey=cb5d8c7c-82fd-4395-9bd2-e1ecf01c08fc

我補充下

移民要既係職業評估,而唔係你個牌。

就算互認,你都要通過職業評估。我最多只能話互認既話會順利好多,但唔代表牌可以代替職業評估要求。
英國u grad 黎緊會去讀mot 移民要幾耐 應該25歲先master grad

請教一下咩係MOT?

master of occupational therapy(係perth 個邊

幫人問下 24歲 三大 讀左bachelor 同master maths

另外有睇到有人話讀ot, 想問下澳洲ot pt係咪好似香港咁多工搵咁 定係nurse會多啲工?

先多謝巴打

maths 底好似未必可以轉去ot
想問一問, 如果我working holiday過去, 有empolyer肯幫我做working visa, 係咪都要跟返個個表上面有嘅職業先有得成功移民? 定係咩工都可以working visa只要佢肯擔保就得?

有employer肯幫我做working visa, 係咪都要跟返個個表上面有嘅職業先有得成功移民? 無錯。

定係咩工都可以working visa只要佢肯擔保就得? 如果係偏遠地區僱主擔保既話,選擇會多D。

感謝巴打解答!!!
其實我本身做嘅野幾窄, 做D innovation technology嘅野, 有少少似product development consultant嘅角色, 其實有冇機? (我見個list冇咁specific嘅野)
如果直接搵工難D移民, 過到去再讀多個master會唔會大機會D? (都想係返innovation tech management個方面)
定係過到去, 去塔省碰下運氣好?
巴打,小弟IVE HD工程畢業,之後pt讀左個澳洲Degree,黎緊9月開波讀埋Master,兩年後畢業,到時有7年工作經驗,得閒既話可以去考埋澳洲工程師學會個牌
請問我條路應該點行?

努力係32歲前考英文4個7。

年齡25-32 30
學歷 15 (master無加分)
英語 10 (雅思4個7)
經驗 10 (5年,假設都可以加上去)

澳洲工程師學會個牌對移民無幫助。
Acc degree grad
有5年exp
岩岩考完ielts overall 7.5,但speaking writing細分得6.5 so sad

好迷惘

應該係香港再努力啲儲job exp兼re take ielt上8定係過澳洲讀master?邊樣可以令成功移民既機會高啲?

海外Accountant你要最少湊70分。

Age 30 + Edu 15 + IELTS 20 + Overseas Work 5/10 (3/5年)

你願意黎澳洲讀書就有機會得到州擔保走489/190,咁就唔使斗高分。

最近4月 invitation round Acountant要80 分!!!

無錯,但係唔會永遠80分。

趕唔切32歲前申請,又少5分,ielts又唔生性唔夠分

如果過去讀書,有冇話一定要去偏遠省份?死窮鬼要半工讀先有錢交學費,擔心唔係大城市會搵唔到食。同埋係唔係唔應該再揀Acct讀?

去咗2年working holiday,真係好鍾意袋鼠國
另一半想移民
關於de facto partner 既野可唔可以問?

可以,你想問咩?

De Facto要同居最少一年。
依家係Sydney某大學 讀緊commerce 想問下揀咩major畢業之後比較大機會留得低?唔該巴打
音樂系grad 想移民有無方法?

從業緊邊方面?演奏定教定管理?

試下走僱主擔保,或者黎讀書黎走州擔保。

岩岩grad 依加教緊樂器 英文程度ok 黎讀書應該讀咩好?

你想/能夠讀咩?Teaching可以?

只要relate返music都可,teaching係都可以

黎讀個secondary/early childhood teaching啦。
同居一年,如果係同埋屋企人一齊住得唔得

可以。同邊個住唔係重點,重點係有無材料證明兩位同居。

紐西蘭爸打揮手

借po相認紐西蘭爸打絲打

唔係使唔使整,係你地既申請有無需要提供888?

材料無足夠證明你地既同居關係既話,888就最好提供。
想問係25歲 澳洲大畢業 主修會計

工作上係internal audit related 係香港工作差唔多4年

將會去考IELTS 希望有全7

如果經189去申請 應該係經general accountant 定係internal auditor果條path 去申請會較容易拎到VISA?

Internal auditor條path 係唔係相對要求分數較低?

唔該巴打

一樣,Auditor類上年一早就用完配額。

所以原則上accountant/auditor一樣情況。

放心,你唔係第一個諗到從會計師轉審計師。

唔該巴打

係個LIST度我見到有分External auditor (221213) 同Internal auditor(221214) 兩者係唔係冇分別?都係一樣咁難拎到VISA?

一樣。因為係同一個Group(2212).

先多謝巴打

Maths本身唔得,考慮過黎讀Master精算?

搵工情況唔清楚。請看#1.

推到有人答

RICS係For測量?

我補充下

謝樓主

已覆。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞