澳洲移民 你問我答

1001 回覆
45 Like 4 Dislike
入籍試係咪PR 轉citizen果陣考?
之前睇新聞 見個菲律賓仔考好多次都唔掂
遲下仲改例 考3次only
唔想浪費時間
澳洲degree會計 想技術移民有咩建議

是的。

如果入籍試都考唔過我都無辦法,因為其實係十分容易。

會計既話,雅思4個7/PTE 65 + NATTI + PY + 一年工作經驗,湊75分然後祈禱。
hi 巴打
你有冇做埋紐西蘭移民??

想,但係唔做,因為唔得閒考新西蘭既代理牌。(無錯係要另外考)

sosad
但係咪澳洲PR = 紐西蘭 PR? 調轉紐西蘭PR就唔係澳洲PR?
IT 狗
7年exp
已有master + degree
如果考慮澳洲係咪都要考到8分IELTS 先安全?

澳洲PR = 紐西蘭 PR
紐西蘭PR =\= 澳洲PR
紐西蘭Citizen = 澳洲TR (永久居留但係無PR福利)

海外學歷既話,你點樣湊到65分以上?
hi 巴打

想,但係唔做,因為唔得閒考新西蘭既代理牌。(無錯係要另外考)

sosad
但係咪澳洲PR = 紐西蘭 PR? 調轉紐西蘭PR就唔係澳洲PR?
IT 狗
7年exp

紐西蘭Citizen = 澳洲TR (永久居留但係無PR福利)

香港學歷
age within 25-32
work exp 5年 up
爭IELTS 未知
你好,想問如果拎咗PR, 海外收入(如返香港做嘢),係咪要交澳洲30%稅?THX

亂答 澳洲全球征稅

利申 唔係會計師

咁如果香港物業升值,係咪要交澳洲嘅CAPITAL GAIN TAX? THX
空管有冇可能移民
同埋之前聽人講去澳洲讀兩年水電diploma就可以移民真唔真?

學歷,英文水平,工作經歷?

唔可以話假,但係係將成件事情簡單化得太緊要。

翻譯Degree
IELTS 7.5
3年

佢個網寫This occupation is currently NOT on the Medium and Long term Strategic Skills List (MLTSSL) or the Short-term Skilled Occupation List (STSOL).
讀完asso之後有冇得去澳洲繼續升學,同埋點可以移民過去

不如講多D你既背景,要求,興趣major等。

而家準備讀asso year1,我嗰科讀歷史或者社會學之類,淨係希望讀完asso後可以喺其他地方升學同埋定居,唔想再留喺香港了

你係香港讀歷史或者社會學對移民澳洲一D幫助都無。

建議你考慮黎澳洲讀Bachelor,Social Worker有無興趣?

例子:http://www.deakin.edu.au/course/bachelor-social-work

空管有冇可能移民
同埋之前聽人講去澳洲讀兩年水電diploma就可以移民真唔真?

介唔介意講下會有幾複雜
Fire engineer degree and master, charter 左 HKIE 有冇得專業移民?
唔想浪費時間

是的。

會計既話,雅思4個7/PTE 65 + NATTI + PY + 一年工作經驗,湊75分然後祈禱。

已經唔想讀書 PY 我好抗拒
如無意外 仲有一個sem畢業 唔知點算好
28歲
有degree
工作經驗5年 (不在技術list上)
Ielts 應該有7
約5萬澳元儲蓄

有咩方法移民?係咪得返讀書?
有個tg gp討論中

老老柒柒,其實我係係個TG GP入面潛緊水。所以入面既留言我都會笑納。

我知道我一直都建議黎留學進修,其實最主要原因:
1. 考雅思4個7甚至4個8并唔係你地想象咁易,尤其係對於無係英語國家生活過既人。兼且英語考試本身係真係有一D偏頗成分,所以與其一直係香港考試考翻譯,不如多投資黎澳洲搵一個更concrete既移民辦法。而且咁岩情況真係最好係黎進修轉背景,我建議你考IELTS 4個8 你考唔出咪又係廢話?而且你黎到之後先可以知道澳洲是否真係適合你,以免以後後悔。(你要黎WHV都OK)

2. 代理有咩用?就係俾一個長期既移民規劃同盡量得到移民法規既更新。當然你可以話你自己填表申請學校簽證可以自己黎,我亦都不介意你係我呢度攞免費料。只不過你地知不知ACS評估會扣起兩年工作經驗,VETASSESS會扣起最少一年唔俾你加工作經驗分?最怕到時因為文件問題失手就無人幫到你。
hi 巴打

sosad
IT 狗
7年exp

香港學歷
age within 25-32
work exp 5年 up
爭IELTS 未知

你既情況最少要考4個8,如果唔係分數難上去。
你好,想問如果拎咗PR, 海外收入(如返香港做嘢),係咪要交澳洲30%稅?THX

亂答 澳洲全球征稅

利申 唔係會計師

咁如果香港物業升值,係咪要交澳洲嘅CAPITAL GAIN TAX? THX

亂答 應該唔使,真係唔肯定。

利申 唔係會計師
空管有冇可能移民

翻譯Degree
IELTS 7.5
3年

佢個網寫This occupation is currently NOT on the Medium and Long term Strategic Skills List (MLTSSL) or the Short-term Skilled Occupation List (STSOL).

你要走Interpreter或者Translator都唔得了。

你要考慮轉個移民專業。
空管有冇可能移民

介唔介意講下會有幾複雜

除左讀書仲要有工作經驗最少1年先可以完成職業評估,同埋都仲要英語要求,先可以滿足條件走獨立技術移民。

當然你搵到僱主擔保就另計。
唔想浪費時間

是的。

已經唔想讀書 PY 我好抗拒
如無意外 仲有一個sem畢業 唔知點算好

要唔要考慮去其他州進修黎滿足該州要求做州擔保?

但係前提都係要完成職業評估,會計即係要4個7。
護士RN牌
Ielts 7分
醫管居做緊 機會大唔大?

你可以拎到澳洲注冊就大.
28歲
有degree
Ielts 應該有7
約5萬澳元儲蓄

咩degree? 有咩工作經驗?
28歲
有degree
Ielts 應該有7
約5萬澳元儲蓄

finance degree
證劵業工作
有無做加拿大
加拿大係咪易移d?
文科jj冇任何專業牌
咁嘅background係咪已經冇望??

利申: 翻譯degree畢業但做communication/marketing ielts7.5(我諗我操下可以全8)

文科可唔可以考慮過黎讀Teaching做老師?

你係指去澳洲讀教育文憑? (梳唔係好識澳洲d專業資格) 我有少少驚讀完冇學校請 我又唔係native english speaker

係香港做communication係咪唔符合技術移民資格? 同埋通常入紙申請後等幾耐就批到落黎?

工作機會請見#1,重點唔應該放係搵唔搵到工而係有無身份先。

我意思係黎澳洲讀一個兩年Master Of Teaching,文憑唔係唔可以不過會減少你將來既移民選擇。(i.e.無法申請畢業生簽證)

Communication唔係重點移民專業所以我都係建議你考慮其他方向。(假設你真係咁想移民)

唔該晒巴打咁有耐心解答我d問題 睇黎我都係諗讀postgrad呢個方向 唔使諗技術移民

可唔可以講多d畢業生簽證?任何澳洲大學任何科master畢業生都申請得?呢個係簽證(visa),定係PR?
救我啊!!!!!點樣移民
三大畢業 IT狗
廿幾歲

工作經驗?英語水平?

2年IT狗
2年前IELTS 6.5 (練習下應該考得返)

但我好窮

IT類專業移民分數要求都唔低,你得2年工作經驗好難湊夠65分或以上。

你真係有心移民的話,我會認真建議你考慮過黎塔斯馬里亞或者南澳等讀個兩年Master,畢業就可以容易有州政府擔保同唔使同其他人斗高分。

幾錢
澳洲MASTER聽講要成80萬

俾你參考下塔斯馬里亞大學既IT Master:http://www.utas.edu.au/courses/set/courses/k7i-master-of-information-technology-and-systems

學費一年30000澳幣左右,兩年就60000左右,圍番都係40萬港幣。加上生活費之類,應該唔使80萬?

儲得黎已經比人鎖左國走唔到
28歲
有degree
Ielts 應該有7
約5萬澳元儲蓄

finance degree
證劵業工作

信息不足。假設你可以通過職業評估(例如financial broker),又可以考慮去塔斯蔓利亞創業既話,你可以考慮489,搵州擔保,489係4年TR,居住2年並全職工作一年轉PR。
有無做加拿大
加拿大係咪易移d?

無做加拿大唔好意思。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞