澳洲移民 你問我答

1001 回覆
45 Like 4 Dislike
上面有巴打話25000兩年,都要成15萬
3年後先夠錢讀,但果時已經28歲,讀2年再做1年py啱啱好31拎唔到25-30個分?

年齡30分既Range係 25-32,轉33歲前都算32。希望幫到你。

先聲明,3-5年後既移民法律係點無人知。

咁都好啲
其實除咗澳洲有無巴打知仲有邊度有呢類技術移民?
我老媽子好想過澳洲但佢當年唔識諗
反而佢2個家姐1個細佬都過咗去定居到而家

除左澳洲唔識其他國家既移民程序。
路過想讚樓主有心又專業
其他移民post 都係吹水多
你啲建議係最現實可行
評已正

Push again

我應該已經覆左你?

好好讀書,順利畢業,考出雅思4個7.

年齡 30 + Bachelor 15 + 2-year 5 + 偏遠地區 5 + 雅思4個7 10 = 65.

Thx 樓主解答
我暫時都無fail過 gpa都中上
應該可以順利畢業既
反而係擔心ielts 唔夠4條7

咁易就攞到PR咩?加油提早準備考到4個7罷啦。

Civil 60分無咁穩陣,真係考唔出要考慮Professional Year/澳洲工作經驗1年,各加5分。

巴打熟唔熟whv? 如果我讀完書有construction project management degree 可唔可以用whv 去搵呢類工儲一年澳洲工作經驗?如果可行再搵顧主擔保轉working visa 拎pr?

有理論上既可能性。實際操作唔易。

以我所知無一個網站夠全面。不如你講下你有咩要求。

睇TAFE NSW 個網dip 要讀2年,咁係唔係唔洗讀cert iv?

一般diplomadou都會包ciii同civ,一個packaged course。一起讀,兩年就可以ciii civ diploma一起攞到。

唔怪得你話無一個網可以全面睇哂所有課程,原來仲有分國際收生
想搵dip course 除咗去TAFE 個網仲可以睇咩網?唔想再讀番cpm 呢啲吹水科想學下技術嘢例如電(但你上面話唔收本地生 )或者鎖匠都有興趣
唔該哂巴打

http://cricos.education.gov.au/course/CourseSearch.aspx

自己研究下先。
醫生夫婦,就考專科,難唔難從事返相關工作?
投資移民開診所得唔得

醫生點會難,去做到個registration 就得
[quote]我細妹嫁左比澳洲華人,但仲係香港結婚,未申請澳洲戶籍,打算遲d有小朋友時就申請返澳洲,我細妹打算申請父母,咁我係咪可以用最後家庭成員團聚用後申請?

你有幾多個兄弟姊妹?

冇喇,得我同我細妹

你細妹生左小朋友, 小朋友香港出世都會有澳洲籍 (Citizenship by descent).
但你妹就要搞 partner visa

漏左句, 搞父母簽證, 一半子女要擁有澳洲籍
2子妹無問題

咁最後親屬個個visa大約要等幾耐

坐底二十年。

唔使考慮架啦,等待時間太長。
你好爸打, 已經爪巴左文

我得finance degree, 咁最易係咪去偏遠地區讀書e.g. account master , 搵州政府攪掂, 唔洗計果65分同埋唔洗搵僱主擔保??

如果唔讀d 競爭力大既科, 有咩科好d??
例如你話nursing, 咁仲洗唔洗去偏遠地區讀??

如果Tafe 果 d 係讀完, 出泥攞個短期 visa, 攞一兩年經驗, 去偏遠地區申請技術移民??又有咩科係好d 呢??

謝謝巴打

1 無錯,正路。

2 唔洗。nursing唔使去偏遠地區,老老實實讀完加考雅思4個7基本實移到。

3 木工/cabinet maker/tiler等都可以考慮。
想同所有乞食文科生講
想移民一定要洗底轉行
咩商業咩翻譯嗰啲收得皮

英文考到4個8的話
可以讀一年教育碩士

英文考到4個7
可以讀兩年護士

4個7都考唔到可以收皮
或者重新由degree 讀起
醫生夫婦,就考專科,難唔難從事返相關工作?
投資移民開診所得唔得

醫生

澳洲最搵錢既一個專業

你地係香港有無自己開診所?有既話可以問景鴻審下有無得搞188然後黎澳洲問點轉註冊過黎。

注冊詳細真係要問澳洲醫管局。
讀緊hd bse year 2 想移民澳洲 有冇咩途徑 過去讀冷氣工程?

TAFE之類洗個底。
路過想讚樓主有心又專業
其他移民post 都係吹水多
你啲建議係最現實可行
評已正

多謝 你地既正評係我覆貼既動力。
巴打 我岩岩讀完水喉出黎,有水喉中工、消防中工(但你話無用,當參考啦)仲有:
1.英國chem degree
2. 有幾年幫人補習經驗
3. Ielts 應該有6.5(未考)

其實澳洲移民局會點查果d工作經驗的真確性,我係香港求其搵間工程公司簽都得啦?
你對我呢個情況有咩建議
Aviation industry 如果做flight operation對移民有無幫助?
Aviation industry 如果做flight operation對移民有無幫助?

想同所有乞食文科生講
想移民一定要洗底轉行
咩商業咩翻譯嗰啲收得皮

英文考到4個8的話
可以讀一年教育碩士

英文考到4個7
可以讀兩年護士

4個7都考唔到可以收皮
或者重新由degree 讀起

多謝總結,呢個亦都係我想帶出既信息:
好多人以為移民好簡單,是但一個degree澳洲政府就老奉一定要俾個pr你。

其實澳洲政府係有戰略性咁篩選澳洲最需要既人才,技工等。英語亦係主要審核因素。所以唔該俾多小小心機,或者將成件事當成一個投資,有付出先有回報。
無追post 如果有重覆 屌得細力啲
請問speech therapist 澳洲前景如何?
巴打 我岩岩讀完水喉出黎,有水喉中工、消防中工(但你話無用,當參考啦)仲有:

其實澳洲移民局會點查果d工作經驗的真確性,我係香港求其搵間工程公司簽都得啦?
你對我呢個情況有咩建議

先直接覆你問題。

電話調查,稅單,工資單,工作推薦信等crosscheck。你求其搵間公司幫你簽,萬一電話調查回答唔上或者同文件內容有出入既話,移民局發現你交假材料罰你三年唔可以入境同一世簽證申請都最高規格審理。

你覺得博唔博得過?
岩岩見到移民局新增左musician有得技術移民,想問下有咩計?去過working holiday一年,好想返去呀

如果我搵到澳洲base既airlines請我呢?
無追post 如果有重覆 屌得細力啲
請問speech therapist 澳洲前景如何?

我就係鍾意呢個post,好多罕見既專業人士都會出黎問,我都要重新查

請問你同speech pathologist(anzsco 252712)有無咩唔同?

麻煩上speechpathologyaustralia.org.au參考下?

252712應該係同你背景最似,呢個係可以獨立技術移民既專業。
環境工程啱啱Grad會唔會有機會?

答左。

我意見一樣,無。

你對我呢個情況有咩建議

先直接覆你問題。

電話調查,稅單,工資單,工作推薦信等crosscheck。你求其搵間公司幫你簽,萬一電話調查回答唔上或者同文件內容有出入既話,移民局發現你交假材料罰你三年唔可以入境同一世簽證申請都最高規格審理。

你覺得博唔博得過?

過去澳洲做藍領ok唔ok

如果我搵到澳洲base既airlines請我呢?

要睇佢地請你做咩post.
岩岩見到移民局新增左musician有得技術移民,想問下有咩計?去過working holiday一年,好想返去呀

你肯定musician加番上去?

加番上去既係music director.
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞