澳洲移民 你問我答

1001 回覆
45 Like 4 Dislike
我細妹嫁左比澳洲華人,但仲係香港結婚,未申請澳洲戶籍,打算遲d有小朋友時就申請返澳洲,我細妹打算申請父母,咁我係咪可以用最後家庭成員團聚用後申請?

唔係18歲以下先可以最後家庭成員?

唔係只要未婚就得咩
係澳洲讀緊會計 就黎grad
係呢邊好難搵工 大部份都require PR
返香港搵工係咪實際d

工作機會黎講,係。

移民角度黎講,你番左香港就好難番黎了。

要好好考慮取捨。

其實係咪就算ielts考到全8 都要有人請先得
之前睇過搵工啲網/學校career hub 全部要求PR 連apply資格都冇
有frd grad左搵左9個月都搵唔到 好似話連interview 都in過幾次 only
Syd / melb嗰啲會唔會比較易搵到?
好驚留係度會浪費時間 同時都miss埋香港intern/grad job既機會

利申 係Perth 讀緊
我細妹嫁左比澳洲華人,但仲係香港結婚,未申請澳洲戶籍,打算遲d有小朋友時就申請返澳洲,我細妹打算申請父母,咁我係咪可以用最後家庭成員團聚用後申請?

你有幾多個兄弟姊妹?

冇喇,得我同我細妹

你細妹生左小朋友, even香港出世會有
[quote]我細妹嫁左比澳洲華人,但仲係香港結婚,未申請澳洲戶籍,打算遲d有小朋友時就申請返澳洲,我細妹打算申請父母,咁我係咪可以用最後家庭成員團聚用後申請?

你有幾多個兄弟姊妹?

冇喇,得我同我細妹

你細妹生左小朋友, 小朋友香港出世都會有澳洲籍 (Citizenship by descent).
但你妹就要搞 partner visa
[quote]我細妹嫁左比澳洲華人,但仲係香港結婚,未申請澳洲戶籍,打算遲d有小朋友時就申請返澳洲,我細妹打算申請父母,咁我係咪可以用最後家庭成員團聚用後申請?

你有幾多個兄弟姊妹?

冇喇,得我同我細妹

你細妹生左小朋友, 小朋友香港出世都會有澳洲籍 (Citizenship by descent).

漏左句, 搞父母簽證, 一半子女要擁有澳洲籍
2子妹無問題
想問下如果讀TAFE冷氣工程既話d技術學院收唔收外國學生架

同埋professional year即係點
上面有巴打話25000兩年,都要成15萬
3年後先夠錢讀,但果時已經28歲,讀2年再做1年py啱啱好31拎唔到25-30個分?

年齡30分既Range係 25-32,轉33歲前都算32。希望幫到你。

先聲明,3-5年後既移民法律係點無人知。

咁都好啲
其實除咗澳洲有無巴打知仲有邊度有呢類技術移民?
我老媽子好想過澳洲但佢當年唔識諗
反而佢2個家姐1個細佬都過咗去定居到而家

Push again

我應該已經覆左你?

好好讀書,順利畢業,考出雅思4個7.

年齡 30 + Bachelor 15 + 2-year 5 + 偏遠地區 5 + 雅思4個7 10 = 65.

Thx 樓主解答
我暫時都無fail過 gpa都中上
應該可以順利畢業既
反而係擔心ielts 唔夠4條7

咁易就攞到PR咩?加油提早準備考到4個7罷啦。

Civil 60分無咁穩陣,真係考唔出要考慮Professional Year/澳洲工作經驗1年,各加5分。

巴打熟唔熟whv? 如果我讀完書有construction project management degree 可唔可以用whv 去搵呢類工儲一年澳洲工作經驗?如果可行再搵顧主擔保轉working visa 拎pr?

以我所知無一個網站夠全面。不如你講下你有咩要求。

睇TAFE NSW 個網dip 要讀2年,咁係唔係唔洗讀cert iv?

一般diplomadou都會包ciii同civ,一個packaged course。一起讀,兩年就可以ciii civ diploma一起攞到。

唔怪得你話無一個網可以全面睇哂所有課程,原來仲有分國際收生
想搵dip course 除咗去TAFE 個網仲可以睇咩網?唔想再讀番cpm 呢啲吹水科想學下技術嘢例如電(但你上面話唔收本地生 )或者鎖匠都有興趣
唔該哂巴打

你有幾多個兄弟姊妹?

冇喇,得我同我細妹

漏左句, 搞父母簽證, 一半子女要擁有澳洲籍
2子妹無問題

咁最後親屬個個visa大約要等幾耐
有咩關於澳洲留學/技術/投資/僱主移民問題可以係度討論/發問,我盡力用專業小小既角度回答。

http://forum.hkgolden.com/view.aspx?type=SC&message=6437503
基本Q&A自高登搬過黎(不過有D要更新,例如入籍要求):
http://forum.hkgolden.com/view.aspx?type=CA&message=6614739

英文未考到雅思6分水平基本上可以免問,英文唔好可以練,但係如果連練好英文既心態都無既話,你都係留番係香港罷啦。

利申 澳洲註冊移民中介
再利申 唔好問我工作機會,我做移民唔係獵頭。我只可以話你知香港的任何牌(工程,會計,水電技工等)對移民都係零用途,主要係你既學歷同工作經驗。兼且大部分全職(白)工都要求有PR,所以我都係建議先以移民為目標,黎到再搵工。

巴打你好,

小弟係2011澳洲某大學bachelor grad, bachelor of commerce, e&f major
2011年尾到而家一路都係做有關金融既工作
岩岩澳洲好似有新既immigration policy, 之前係舊登問過一位巴打話做返同degree有關工作5年定7年係可以申請移民過去, 請問而家仲有冇呢D policy? 謝謝!

你要首先為自己確定一個occupation, 跟據學歷同工作經驗。然後再對比番自身既occupation係唔係任何一個澳洲簽證既職業技術清單上 skilled list。

金融/economic&finance都唔係可以直接獨立移民既清單上,最多只能做雇主擔保。

你朋友話既工作5/7年係湊分既其中一項啫,並唔係做5/7年野就實俾你移番黎,無咁簡單亦唔好咁天真。
巴打 高登user name係咩
想contact你
香港local u d degree係咪咩major都可以拎
qualifications果15分
有冇話要major 用來移民果科先計
即係做it但唔係major cs
thx

淨計加分既話,無錯。係一個正常同等既degree就得。
想問下而家無得擔保父母黎做PR,只有可以比佢係到住十年,係咪真?

你擔保得PR就係Permanent Resident。點會只係比住10年?

你係咪指呢個?https://www.border.gov.au/Trav/Visi/temporary-sponsored-visa-parents/faq
呢個就唔係PR。

呀我意思係PR 擔保係咪無cancel到~
因為之前睇SBS Fb page 好似講而家無得擔保PR,只係有個新visa 比父母黎住10 年

不過睇黎唔係真

暫時仲未取消。要辦就盡快辦,的確一直有風聲會取消。

咁無啦無啦 最少 4 年後

VIC Melbourne

rmit

某程度上對移民澳洲嚟講係ive 讀hd 再讀rmit 是咪仲好過讀local u

可以咁講。其實差唔多

Rmit 可以一grad 就畢業生visa,local u 仲要過去進修

哦哦, 我一下無GET到你既問題.

要485 Graduate Visa當然要係RMIT讀.

可惜不是我,後悔當年ive 讀錯科

仲有master
巴打
我哥做點心既,佢留左係澳洲做點心(大陸狗黑工)差唔多5年
即係2年working holiday visa+3年student visa
佢覺得澳洲好好做,想申請PR,中,應該點做?

Btw,個大陸狗老細叫我哥一炮過比幾廿萬佢,幫佢攪employment visa,哩d情況多唔多人咁做?

利申:我覺得咁比錢好撚on9

唔好諗住全部靠晒老細,俾左錢批唔出咁幾廿萬點算?

講下你哥背景,學生簽讀咩,有無完成咩文憑?
想contact你

由我做個垃圾巴打
泥水佬是咪已經冇機會?

學歷?工作經驗?英語水平?
想contact你

由我做個垃圾巴打

Coupet
等陣繼續覆。
你好爸打, 已經爪巴左文

我得finance degree, 咁最易係咪去偏遠地區讀書e.g. account master , 搵州政府攪掂, 唔洗計果65分同埋唔洗搵僱主擔保??

如果唔讀d 競爭力大既科, 有咩科好d??
例如你話nursing, 咁仲洗唔洗去偏遠地區讀??

如果Tafe 果 d 係讀完, 出泥攞個短期 visa, 攞一兩年經驗, 去偏遠地區申請技術移民??又有咩科係好d 呢??

謝謝巴打
讀緊hd bse year 2 想移民澳洲 有冇咩途徑 過去讀冷氣工程?
係澳洲讀緊會計 就黎grad
係呢邊好難搵工 大部份都require PR
返香港搵工係咪實際d

工作機會黎講,係。

移民角度黎講,你番左香港就好難番黎了。

要好好考慮取捨。

其實係咪就算ielts考到全8 都要有人請先得
之前睇過搵工啲網/學校career hub 全部要求PR 連apply資格都冇
有frd grad左搵左9個月都搵唔到 好似話連interview 都in過幾次 only
Syd / melb嗰啲會唔會比較易搵到?
好驚留係度會浪費時間 同時都miss埋香港intern/grad job既機會

利申 係Perth 讀緊

可能會好小小,不過搵工呢家野好難講。
想問下如果讀TAFE冷氣工程既話d技術學院收唔收外國學生架

同埋professional year即係點

冷氣工程DIPLOMA我上面有貼LINK, 唔該自己爬文。

PY淨係for會計,engine同IT既畢業生讀。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞