澳洲移民 你問我答

1001 回覆
45 Like 4 Dislike
Professional year其實係點

專門提供俾會計/工程/IT畢業生既9個月課程,大概就係教你點樣more real-work workplace ready,同埋提供實習。

好D既PY Provider既實習機會係幾好既(例如Crown,ANZ,CocaCola等著名國際公司),差D既就係呃錢,當然好D就貴D。

邊d provider係好架

悉尼既無熟悉。

墨爾本既就NAVITAS或者Monash。

我見acs自己都有PY Program
讀it報返acs係咪仲好

睇錯
臨床心理學家clinical psychologist算唔算冷門可以夠60分就收到邀請

算冷門。

你係香港定澳洲?

你考慮自己有無60分之前,麻煩唔好跳過完成職業評估,睇下自己可唔可以通過職業評估先:https://www.psychology.org.au/membership/qualifications/migration/

老老柒柒,我未做過海外psychologist。

英國 Doctorate in clin psy,應該可以過到APS個職業評估

Are you sure?

評估要求:
Completed qualifications comparable to six years of study in psychology in Australia; and meet the English language proficiency requirements
OR
Hold unconditional general registration as a psychologist in Australia at the time of applying for an assessment

你無係澳洲讀書6年的話,只能走註冊呢條路。

澳洲Psychologist註冊要求:http://www.psychologyboard.gov.au/Registration/General.aspx

我就咁睇你或者仲要further transitional prorgram/national psychology examination。

doctorate可以exempt from exam

Sorry 無搵到呢條exemption,可否指明?

1. Doctoral higher degree pathway

我認為呢個flowchart既流程應該係先審核申請人既海外學歷是否等同澳洲4/5年或者6年學歷,然後如果係等同6年學歷就要走transitional program,4/5年就要complete further training via appropriate pathway 1-4。

意思係要complete而並唔係exempt。

頭先查咗另ㄧ份psy board嘅document,原來可以直接考試pass咗個exam然後申請exemption from transitional program

加油,我只能幫到呢度,exam只能靠你自己了。

thx
香港 MPhil
消防員 15 年
45 歲

有冇機?

IELTS 全七以上

獨立技術移民年齡上限45,唔好意思。

如果35歲有無機? plan 緊幾年後嘅事
朋友冇account 幫問

BACKGROUND: 就快30歲, 想32歲前拎PR. Bachelor 係Materials Engineering, 2012年12月申請左Engineering Australia skill assessment , (ANZSCO 233112), 認可左professional engineer 學歷. 因為冇related experience, 所以得bachelor degree 個15分..封信得2年前期限, 所以過左期..有First cousin 係Brisbane, 十幾年前已經係citizen,但佢住post code 4109, 唔計入designated area. 而家Distance learning 梗個英國的Msc Building Surveying programme. 2018年2月讀完. 唔知算唔算有相關工作經驗, 2015-2017 年係SUPPLIER公司做左2年Engin, 主要跟project, 出圖, project coordination, 而家做梗facility management officer, 都係睇工程, project control..
IELTS: 因為PART TIME讀梗MASTER 未有時間考, PLAN下年3月去考, 考General比較容易, 做過past paper幾有信心過到6分,目標係4份卷7.0
=====================================

1. 我聽講澳洲building survey 同香港係兩樣野, 如果我MASTER 讀完 想下年再申請, 我應該申請做 Surveyor , Construction Manager 定Material Engineer 好? 2. 問過Australian Institute of Builders, 讀完master 應該可以申請做佢Member, 咁我會唔會申請construction manager 好d?
3. 我睇過移民局的stat, 佢好似批出489 family sponsor 的數字, 睇過幾次都係0, 其實係咪佢地唔鐘意批family sponsorship visa?
4. 有關family member 的designated area, 其實佢係點計, 如果我first cousin 之前 perth 都有屋, 有銀行信証明地址係咪就得?
5. 如果係申請190, 我有打算考NAATI.
雖然NAATI 未出2018考試時間表, 但如果跟2017時間表,5月份應該有得考NAATI Para-professional interpreter-Cantonese, 想請教一下NAATI 的LIST OF APPROVED AUSTRALIAN COURSES入面有冇DISTANCE LEARNING, 可以係香港上網學.
6. 進修問題, 因為澳洲BUILDING SURVEY 同香港唔一樣, 其實有冇平D的COURSE可以幫我拎到澳洲的BUILDING SURVEYOR?

代朋友感謝樓主

可以咁講。其實差唔多

Rmit 可以一grad 就畢業生visa,local u 仲要過去進修

哦哦, 我一下無GET到你既問題.

要485 Graduate Visa當然要係RMIT讀.

可惜不是我,後悔當年ive 讀錯科

仲有master

Master 仲貴過TAFE 喎唔係咩

係架,但係鬼叫你要個485咩。

TAFE 讀完唔可以拎485架?
咁讀完可以點留係度搵工
Btw TAFE 唔係可以介紹埋工作?
留言
你好爸打, 已經爪巴左文

我得finance degree, 咁最易係咪去偏遠地區讀書e.g. account master , 搵州政府攪掂, 唔洗計果65分同埋唔洗搵僱主擔保??

如果唔讀d 競爭力大既科, 有咩科好d??
例如你話nursing, 咁仲洗唔洗去偏遠地區讀??

如果Tafe 果 d 係讀完, 出泥攞個短期 visa, 攞一兩年經驗, 去偏遠地區申請技術移民??又有咩科係好d 呢??

謝謝巴打

1 無錯,正路。

2 唔洗。nursing唔使去偏遠地區,老老實實讀完加考雅思4個7基本實移到。

3 木工/cabinet maker/tiler等都可以考慮。

感謝巴打

咁1. 應該都要考Ielts 掛, 係咪?? 7分??
同埋仲有咩master 係可以州擔保??又或者俾個address 我睇都得.

就咁睇, 好似讀nursing係最大機會, 不過要ielts7

評估要求基本就要4個7,走唔甩。

宜家好多都要4個7,加油練好英文啦。

咁如果讀nursing, 最後都要ielts7, 咁 洗唔洗湊果65分???
Hku civil eng degree 想諗民可以有咩計?
巴打 我想幫女朋友攪190 nsw
要幾多分?
189 同190 係咪兩條路黎 ?
申請左190 如果state sponsor invitation 落左黎 係咪直接apply 而唔係變番189?
唔係好明呢兩個分別

你不如話我指你女朋友既Occupation係咩?

189/190係兩條路,州擔保邀請就走190,唔係189。批190出黎就要係擔保你既州住兩年。189就無呢個要求/限制。

佢係Sydney做 tax accountant 有CA牌 5 years local firm experience 因為之前佢同人攪partner visa 但等唔切依家離左婚 拎緊457
我係citizen 仲想問埋佢要過冷河幾耐 我先可以幫佢攪de facto ?

Tax accountant無記錯可以NSW擔保。如果分高應該好快,記得儘快搞掂Tax Accountant職業評估先(有CA牌唔係直接通過職業評估,要另外申請)

基本上你地同居滿一年同你女友&ex離婚手續完成就可以申請多一次partner visa。
有個nutrition related嘅degree
想過去讀dietitian/nutrition bachelor or master
(我見學士同碩士 都係加到5分 無咩分別)
請問要做多幾年工先拎到pr?

同埋SOL short/medium/long term有咩分別?

Dietitian 同 Nutritionist 都唔係直接獨立移民專業,只有Tasmania同SA可以擔保。所以重點唔係要做幾年,而係點樣有州擔保。

你要考慮搵工或者去呢幾個州進修黎滿足條件申請州擔保。

簡單黎講:Short唔可以直接申請獨立技術移民,Medium/Long可以。

Thanks巴打 仲想問多少少
如果有親戚係澳洲公民
我過去偏遠地區讀個 dietitian degree先
再做placement拎埋daa個牌

咁apply489得唔得呢?定係有其他選擇

搞清楚,有澳洲身分親戚 同 偏遠地區讀書 同 申請489 三件事無直接關係。

首先Dietian唔係可以親屬擔保既職業。

Dietitian我無記錯既話只有Tas可以擔保,係你完成dietitian degree同完成職業評估之後,你要去Tas讀個最少一年既課程(唔一定相關)就最少可以攞489州擔保,或者兩年攞190州擔保。
Professional year其實係點

專門提供俾會計/工程/IT畢業生既9個月課程,大概就係教你點樣more real-work workplace ready,同埋提供實習。

好D既PY Provider既實習機會係幾好既(例如Crown,ANZ,CocaCola等著名國際公司),差D既就係呃錢,當然好D就貴D。

邊d provider係好架

悉尼既無熟悉。

墨爾本既就NAVITAS或者Monash。

我見acs自己都有PY Program
讀it報返acs係咪仲好

睇錯

OK
香港 MPhil
消防員 15 年
45 歲

有冇機?

IELTS 全七以上

獨立技術移民年齡上限45,唔好意思。

如果35歲有無機? plan 緊幾年後嘅事

消防只能搵個偏遠地區既消防局擔保你。

BACKGROUND: 就快30歲, 想32歲前拎PR. Bachelor 係Materials Engineering, 2012年12月申請左Engineering Australia skill assessment , (ANZSCO 233112), 認可左professional engineer 學歷. 因為冇related experience, 所以得bachelor degree 個15分..封信得2年前期限, 所以過左期..有First cousin 係Brisbane, 十幾年前已經係citizen,但佢住post code 4109, 唔計入designated area. 而家Distance learning 梗個英國的Msc Building Surveying programme. 2018年2月讀完. 唔知算唔算有相關工作經驗, 2015-2017 年係SUPPLIER公司做左2年Engin, 主要跟project, 出圖, project coordination, 而家做梗facility management officer, 都係睇工程, project control..
IELTS: 因為PART TIME讀梗MASTER 未有時間考, PLAN下年3月去考, 考General比較容易, 做過past paper幾有信心過到6分,目標係4份卷7.0
=====================================

1. 我聽講澳洲building survey 同香港係兩樣野, 如果我MASTER 讀完 想下年再申請, 我應該申請做 Surveyor , Construction Manager 定Material Engineer 好? 2. 問過Australian Institute of Builders, 讀完master 應該可以申請做佢Member, 咁我會唔會申請construction manager 好d?
3. 我睇過移民局的stat, 佢好似批出489 family sponsor 的數字, 睇過幾次都係0, 其實係咪佢地唔鐘意批family sponsorship visa?
4. 有關family member 的designated area, 其實佢係點計, 如果我first cousin 之前 perth 都有屋, 有銀行信証明地址係咪就得?
雖然NAATI 未出2018考試時間表, 但如果跟2017時間表,5月份應該有得考NAATI Para-professional interpreter-Cantonese, 想請教一下NAATI 的LIST OF APPROVED AUSTRALIAN COURSES入面有冇DISTANCE LEARNING, 可以係香港上網學.
6. 進修問題, 因為澳洲BUILDING SURVEY 同香港唔一樣, 其實有冇平D的COURSE可以幫我拎到澳洲的BUILDING SURVEYOR?

代朋友感謝樓主

好長 睇都睇左五分鐘。

1 三個major最有機會既係 Material Eng,原因好簡單,QS同CM都無辦法即時完成職業評估。只要EA做多一次評估,雅思四個七,再加一個州擔保 或者 試下有無辦法湊三年相關工作經驗就可以有機會移民了。另外兩個職業都辦法趕得切32歲前搞掂。

2 Membership唔係職業評估,對移民無幫助。

3 可以咁講。但係我無記錯應該唔係0,應該只有幾十個先岩?

4 cousin要證明currently住係偏遠地區(bills 信 對帳單等),簽stat dec(法律宣誓),被移民局發現做假會有麻煩。

5 應該無,我無記錯既話,從來無聽過NAATI有distant learning。

6 澳洲唔叫building surveyor,叫quantity surveyor,最少都係degree水平。

Rmit 可以一grad 就畢業生visa,local u 仲要過去進修

仲有master

咁讀完可以點留係度搵工

TAFE讀完要申請485 要做職業評估,但係唔係每個職業都可以係TAFE水平就可以做,例如Accountant就唔可以了。

其實你既問題係咪呢個?

仲有master

咁讀完可以點留係度搵工

一般TAFE無介紹工作,有部分技工類會提供placement實習。

你好爸打, 已經爪巴左文

我得finance degree, 咁最易係咪去偏遠地區讀書e.g. account master , 搵州政府攪掂, 唔洗計果65分同埋唔洗搵僱主擔保??

如果唔讀d 競爭力大既科, 有咩科好d??
例如你話nursing, 咁仲洗唔洗去偏遠地區讀??

如果Tafe 果 d 係讀完, 出泥攞個短期 visa, 攞一兩年經驗, 去偏遠地區申請技術移民??又有咩科係好d 呢??

謝謝巴打

1 無錯,正路。

2 唔洗。nursing唔使去偏遠地區,老老實實讀完加考雅思4個7基本實移到。

3 木工/cabinet maker/tiler等都可以考慮。

感謝巴打

咁1. 應該都要考Ielts 掛, 係咪?? 7分??
同埋仲有咩master 係可以州擔保??又或者俾個address 我睇都得.

就咁睇, 好似讀nursing係最大機會, 不過要ielts7

評估要求基本就要4個7,走唔甩。

宜家好多都要4個7,加油練好英文啦。

咁如果讀nursing, 最後都要ielts7, 咁 洗唔洗湊果65分???

以依家情況黎睇,護士60分就夠。唔使湊多5分。
Hku civil eng degree 想諗民可以有咩計?

加油考四個七 加 湊三年工作經驗。

我應該已經覆左你?

好好讀書,順利畢業,考出雅思4個7.

年齡 30 + Bachelor 15 + 2-year 5 + 偏遠地區 5 + 雅思4個7 10 = 65.

Thx 樓主解答
我暫時都無fail過 gpa都中上
應該可以順利畢業既
反而係擔心ielts 唔夠4條7

咁易就攞到PR咩?加油提早準備考到4個7罷啦。

Civil 60分無咁穩陣,真係考唔出要考慮Professional Year/澳洲工作經驗1年,各加5分。

巴打熟唔熟whv? 如果我讀完書有construction project management degree 可唔可以用whv 去搵呢類工儲一年澳洲工作經驗?如果可行再搵顧主擔保轉working visa 拎pr?

有理論上既可能性。實際操作唔易。

起碼叫多條路行

咁我做左呢行咁多年係見過有成功案例既,兩個咁多........

但whv 係唔係有限制?可以連續受僱於同一僱主一年?

仲有master

咁讀完可以點留係度搵工

TAFE讀完要申請485 要做職業評估,但係唔係每個職業都可以係TAFE水平就可以做,例如Accountant就唔可以了。

其實你既問題係咪呢個?

原來係咁
我focus 係eng / 技工果方面,都唔知行cpm 好定過去讀書做技工好
利申:英文一般(已經開始練緊),平時做文件嘢send 下email 無問題,但讀篇英文文章就食哂鏍絲 好驚應付唔到ea / cpm 啲職業評估

代朋友感謝樓主

好長 睇都睇左五分鐘。

1 三個major最有機會既係 Material Eng,原因好簡單,QS同CM都無辦法即時完成職業評估。只要EA做多一次評估,雅思四個七,再加一個州擔保 或者 試下有無辦法湊三年相關工作經驗就可以有機會移民了。另外兩個職業都辦法趕得切32歲前搞掂。

2 Membership唔係職業評估,對移民無幫助。

3 可以咁講。但係我無記錯應該唔係0,應該只有幾十個先岩?

4 cousin要證明currently住係偏遠地區(bills 信 對帳單等),簽stat dec(法律宣誓),被移民局發現做假會有麻煩。

5 應該無,我無記錯既話,從來無聽過NAATI有distant learning。

6 澳洲唔叫building surveyor,叫quantity surveyor,最少都係degree水平。

sorry我朋友真係氣長賓周短佢仲要追問

1.VETASSESS我唔太熟, 以前申請EA反而2個月已經收到佢信, 以為VETASSESS都差唔多,巴打可唔可以講解下個步驟會係點?

2. surveyor方法應該行唔通, 不過有聽過啲師兄講香港啲building surveyor可以申請做construction manager或者project builder. 因為我其實想用3年工作經驗同個master degree拎到15分+5分
香港freshgrad 社工有冇機會?
Ielts 應該有6
香港freshgrad 社工有冇機會?
Ielts 應該有6

補充:Bachelor Degree 讀商科 係澳洲讀
Master 再係香港讀社工之後註冊左兼做緊(未夠一年)
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞