澳洲移民 你問我答

1001 回覆
45 Like 4 Dislike
澳洲有親戚開鋪頭
叫佢開working visa 擔保, 之後可以移民?

唔係你想象咁易。
1 公司董事 同 申請人有血緣關係,審查力度會大好多。
2 你既背景是否“鋪頭”有強烈需求,並且必須從海外聘用,而唔係local搵人?

我見搵返華人公司好似易D

其實想過去做樹藝
building或者quantity surveyor, 有牌既話有冇用?
想問樓主
係香港讀完marketing degree要點先有機會移民?

Marketing無得直接獨立技術移民(唔係長期清單上),你要考慮僱主擔保/黎澳洲進修改專業。

咁如果去澳洲讀social work,移民機會係咪會大d?因為都有興趣呢科,諗住grad左就去讀

會,Social Worker係移民專業,現時算短缺並且配額多。加油考出4個7應該就無大問題可以移民了。

唔該巴打
Btw仲想問係香港讀完商科degree 係要重新讀bachelor定係可以接住讀master?
同埋去偏遠地區既大學讀係咪會好d
你好

小女子26歲正考慮下年去墨爾本讀個兩年account master再申請pr

ielts 7
香港工作全職經驗2年左右

你覺得成數有幾大?
有無咩特別建議

因為有朋友可以投靠借住/錢都幾勉強到時會半工讀,想問下專業意思,先感謝

另外問多少少,我係讀完直接申請得/讀完要全職工作一年先可以申請?

會唔會話讀過另一科master會好d?
(因小女bba-aacount major出身,工作都係account相關所以先諗住讀acc master)
會唔會話有咩科比較推薦?

唔該哂

我有D覆唔切,麻煩一次過問,最好唔好分兩個post

As I Said 會計競爭太大要湊高分。如果你真係要讀Account你要考慮搵僱主擔保做backup plan。

護理/教師/測量等會係比較好既移民專業,配額多需求大。

先感謝
其實我讀其他科都ok,為移民面想讀master,只係怕bba出身轉唔到其他科

其實我聽日會見agent,但呢間agent只做升學關於移民既佢真係完全唔答咁唯有我周圍問慢慢了解

其實爸打會唔會接我呢d case,好迷茫,因為都有聽過account一日比一日難,好驚我讀完個master account已經唔係個list上面

但真係唔知有咩個list上面有既科會收我讀master,因為我非8大BBA出身,2nd hon grad

可唔可以考慮讀nursing?

有個bachelor就可以,最怕你讀唔上。
例子:http://www.flinders.edu.au/courses/undergrad/bngg/
http://sydney.edu.au/nursing/study/masters/

push

學歷?
就咁睇一定唔夠分

酒店hd

我建議你都係考慮進修個移民專業啦。
想同老婆過去,大家都8大grad,佢讀英文,我就地理。

我做左1年文職,佢就準備做小學英文老師,ielts我諗自己得6.5,佢就應該有8,想問移民過去有咩方法?

同如果去讀2年master,我地又有咩科可以揀而又emsure到我地合資格番低

年齡:23,打算2年後試下

太太讀個Teaching Master可否接受(Secondary或者Early Childhood)?

注意小學老師暫時不能直接移民,需要擔保。

咁我自己呢?

謝謝巴打,你真係好好人,我想問如果佢讀teaching master,想要州擔保有無話邊個州嘅u容易啲拎到?

咁我自己黎講,如果我去讀個history嘅master,又有無得申請留低,定一定要某啲專科,咁又有咩係非專科出生嘅人都可以讀?

同埋有無我留個contact,成事嘅幫襯下你,上你公司傾下?
如果乜都無,移民既最低條件應該要做乜

練好D英文先。同埋考慮下澳洲係咪真係需要你。
It算唔算技術移民嘅其中一種?

同埋難唔難個邊搵工
IT Developer
33-39
9 年工作經驗
IELTS 7
有CS Degree

我想問工作經驗係咪要俾佢屈走2 年? 有冇計? 唔想等下年...IELTS 要考過...
仲有65 分係咪都要睇運?

無辦法,一定會扣起兩年。人地規定,鬼叫你degree唔係澳洲讀。

65分唔穩陣,可否考慮翻譯/配偶加分?

配偶唔中skill 冇分
可唔可以講多d 關於翻譯ge 野?
我有望過下, 係咪好難囉?

咪又係考試,一次考唔過考多既次。

個人認為同雅思4個7難度差唔多,但係係唔同既難法。
Hi 巴打 我係澳洲(mel)讀緊會計degree 下年grad
想問下如果我ielts考到7 係唔係仲未夠分? 如果係仲有咩方法拎分?
另外想問下 如果我姑姐係citizen我會唔會有分加?
Thanks

未夠。

姑姐係咪都係住係Melbourne?可以幫你加分,但係未必輪到你。

你都係努力讀PY/翻譯/雅思4個8,宜家講緊70或以上?

push

已覆。
係澳洲讀緊會計 就黎grad
係呢邊好難搵工 大部份都require PR
返香港搵工係咪實際d

工作機會黎講,係。

移民角度黎講,你番左香港就好難番黎了。

要好好考慮取捨。
想搞 Accountant技術移民果 d,
得閒就考左 IELTS /PTE先,
CPA skill assessment要求 at least ielts 777 or PTE 65
https://www.cpaaustralia.com.au/become-a-cpa/migration-assessment/english-language-requirements
你英文唔達標, 話知你學歷+工作經驗爆哂分, Skill assessment 都唔會批!
如果有rics牌加ietls 4條7係咪基本上可以移民到澳洲?

推到有人答

RICS係For測量?

不如你睇下以下過唔過到評估先:
https://www.aiqs.com.au/imis/AIQS_Website/Migration/AIQS_Website/Public/Skilled_Migration_Assessment/Skilled_Migration.aspx?hkey=cb5d8c7c-82fd-4395-9bd2-e1ecf01c08fc

職業牌對澳洲移民零幫助。

我補充下
rics暫時基本上同澳洲個aiqs互認
咁呢個牌唔會係零幫助吧?謝謝
音樂系grad 想移民有無方法?

從業緊邊方面?演奏定教定管理?

試下走僱主擔保,或者黎讀書黎走州擔保。

岩岩grad 依加教緊樂器 英文程度ok 黎讀書應該讀咩好?

你想/能夠讀咩?Teaching可以?
巴打,小弟IVE HD工程畢業,之後pt讀左個澳洲Degree,黎緊9月開波讀埋Master,兩年後畢業,到時有7年工作經驗,得閒既話可以去考埋澳洲工程師學會個牌
請問我條路應該點行?
想問係25歲 澳洲大畢業 主修會計

工作上係internal audit related 係香港工作差唔多4年

將會去考IELTS 希望有全7

如果經189去申請 應該係經general accountant 定係internal auditor果條path 去申請會較容易拎到VISA?

Internal auditor條path 係唔係相對要求分數較低?

唔該巴打

一樣,Auditor類上年一早就用完配額。

所以原則上accountant/auditor一樣情況。

放心,你唔係第一個諗到從會計師轉審計師。
想同老婆過去,大家都8大grad,佢讀英文,我就地理。

我做左1年文職,佢就準備做小學英文老師,ielts我諗自己得6.5,佢就應該有8,想問移民過去有咩方法?

同如果去讀2年master,我地又有咩科可以揀而又emsure到我地合資格番低

年齡:23,打算2年後試下

太太讀個Teaching Master可否接受(Secondary或者Early Childhood)?

注意小學老師暫時不能直接移民,需要擔保。

咁我自己呢?

太太移民一定可以帶上你,放心。

你既學歷同工作經驗弱好多,亦唔係移民專業背景。
另一半想移民
關於de facto partner 既野可唔可以問?
音樂系grad 想移民有無方法?

從業緊邊方面?演奏定教定管理?

試下走僱主擔保,或者黎讀書黎走州擔保。

岩岩grad 依加教緊樂器 英文程度ok 黎讀書應該讀咩好?

你想/能夠讀咩?Teaching可以?

只要relate返music都可,teaching係都可以
澳洲有親戚開鋪頭
叫佢開working visa 擔保, 之後可以移民?

唔係你想象咁易。
1 公司董事 同 申請人有血緣關係,審查力度會大好多。
2 你既背景是否“鋪頭”有強烈需求,並且必須從海外聘用,而唔係local搵人?

我見搵返華人公司好似易D

其實想過去做樹藝

你邊度見到華人公司易D?

唔係話你想就可以擔保,你要有相關工作經驗/學歷/英語水平先可以滿足基本僱主擔保申請人要求。
building或者quantity surveyor, 有牌既話有冇用?

牌對移民零作用。
同居一年,如果係同埋屋企人一齊住得唔得
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞