澳洲移民 你問我答

1001 回覆
45 Like 4 Dislike
文科jj冇任何專業牌
咁嘅background係咪已經冇望??

利申: 翻譯degree畢業但做communication/marketing ielts7.5(我諗我操下可以全8)

文科可唔可以考慮過黎讀Teaching做老師?

你係指去澳洲讀教育文憑? (梳唔係好識澳洲d專業資格) 我有少少驚讀完冇學校請 我又唔係native english speaker

係香港做communication係咪唔符合技術移民資格? 同埋通常入紙申請後等幾耐就批到落黎?

工作機會請見#1,重點唔應該放係搵唔搵到工而係有無身份先。

我意思係黎澳洲讀一個兩年Master Of Teaching,文憑唔係唔可以不過會減少你將來既移民選擇。(i.e.無法申請畢業生簽證)

Communication唔係重點移民專業所以我都係建議你考慮其他方向。(假設你真係咁想移民)

唔該晒巴打咁有耐心解答我d問題 睇黎我都係諗讀postgrad呢個方向 唔使諗技術移民

可唔可以講多d畢業生簽證?任何澳洲大學任何科master畢業生都申請得?呢個係簽證(visa),定係PR?

只要黎澳洲讀個兩年既degree(bachelor master doctor)就可以拎一個兩年既TR,俾簽證你畢業後留係澳洲做野同臨時定居。

要求係雅思6分同未係11年11月前以學生簽黎過澳洲。

咁我postgrad選科係咪要有策略咁簡d技術移民job list嘅科黎讀 為由TR轉PR鋪路? ths巴打

如果你係以移民為目的既話,當然。

Teacher係現時其中一個最多配額同需求量大既專業。所以長遠黎說係正路既。
多唔多西人睇中醫

唔少,可以話越黎越多。

多唔多診所請中醫

收到澳洲大學既master of landscape architecture offer, grad 左之後大概要幾耐先申請得visa?

你指189?

你要畢業後拎485做一年landscape architect先可以滿足職業評估要求黎做189。

係咪任何au畢業生都要做一professional year 先可以apply visa 189?

唔係。PY只for會計/IT/Eng。
識唔識德國移民中介

唔識。
多唔多西人睇中醫

唔少,可以話越黎越多。

多唔多診所請中醫

請既話唔多,自己做比較多。

係澳洲做中醫同西醫一樣要註冊。
留名放工問

等你。

讀完ive 黎澳洲讀大學有無得留係度搵工?
想問移民既巴打係自己去? 咁屋企人個方面係點處理?
唔知樓主解唔解答到呢堆問題
1. 澳洲189 visa employment reference
用 公司出既 reference letter (w/o job duties) 再加 上司簽既 statutory declaration 補番job duties
咁得唔得?

2. 同一公司升左幾個grade, 係咪每個grade 都要寫job duties?
3. reference letter 個 salary 係最後 salary , 定係在職期間每年個變化都要寫埋?
4. 糧單係咪每個月都要俾佢,十年咪有百幾張要scan?
5. 銀行月結單係電子版pdf , 係咪直接upload 就得?
6. 稅單淨係留低呢三年既,之前個啲可以補領嗎?

識唔識德國移民中介

唔識。

你知唔知香港有冇方法搵德國移民中介,好似冇咁滯 btw唔該你先

都唔知呢,唔好意思。

睇你讀咩+英語水平+搵工運。

想問移民既巴打係自己去? 咁屋企人個方面係點處理?

老老柒柒我當年係自己辦無搵中介。

走左d彎路咁囉。

爸爸媽媽無移,佢地唔鐘意澳洲 + 長期要搵醫生報到,所以無辦佢地移民。

投資移民最少幾多錢先穩陣?
唔知樓主解唔解答到呢堆問題
1. 澳洲189 visa employment reference
用 公司出既 reference letter (w/o job duties) 再加 上司簽既 statutory declaration 補番job duties
咁得唔得?

2. 同一公司升左幾個grade, 係咪每個grade 都要寫job duties?
3. reference letter 個 salary 係最後 salary , 定係在職期間每年個變化都要寫埋?
4. 糧單係咪每個月都要俾佢,十年咪有百幾張要scan?
5. 銀行月結單係電子版pdf , 係咪直接upload 就得?
6. 稅單淨係留低呢三年既,之前個啲可以補領嗎?

你係問engineers australia?
讀書移民機會大唔大?

投資移民最少幾多錢先穩陣?

最少80萬澳幣起。

睇你讀咩+英語水平+搵工運。

如果係讀pharmacy會唔會搵唔到野做?
聽你講好似要拎左pr先易D搵工?
咁有無D方法係黎澳洲讀書又容易D移到民
讀書移民機會大唔大?

睇你讀咩科+英文水平。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞