澳洲移民 你問我答

1001 回覆
45 Like 4 Dislike
同居一年,如果係同埋屋企人一齊住得唔得

可以。同邊個住唔係重點,重點係有無材料證明兩位同居。

有聯名戶口、用戶口黎交生活開支 咁算唔算?
唔知仲有咩可以做證明.. 相?
Acc degree grad
有5年exp
岩岩考完ielts overall 7.5,但speaking writing細分得6.5 so sad

好迷惘

應該係香港再努力啲儲job exp兼re take ielt上8定係過澳洲讀master?邊樣可以令成功移民既機會高啲?

海外Accountant你要最少湊70分。

Age 30 + Edu 15 + IELTS 20 + Overseas Work 5/10 (3/5年)

你願意黎澳洲讀書就有機會得到州擔保走489/190,咁就唔使斗高分。

最近4月 invitation round Acountant要80 分!!!

無錯,但係唔會永遠80分。

趕唔切32歲前申請,又少5分,ielts又唔生性唔夠分

如果過去讀書,有冇話一定要去偏遠省份?死窮鬼要半工讀先有錢交學費,擔心唔係大城市會搵唔到食。同埋係唔係唔應該再揀Acct讀?

去咗2年working holiday,真係好鍾意袋鼠國

建議去塔州/南澳/北領地,有大機會攞州擔保。

唔該晒巴打!!
小弟做緊冷氣工程2年前Ive HD 畢業、助理工程師。
想參考下你嘅資料

參考上面我提到的RPL回覆。

另一個可以考慮黎澳洲讀:https://aibtglobal.edu.au/courses/air-conditioning/certificate-iv-air-conditioning-refrigeration/
想問關於 189同190visa 嘅問題

依家Sydney 讀IT就grad..

諗緊行 189 入面 MLTSSL 入面果幾個電腦profession (under ACS)

或者行190 STSSL 入面 啲 IT support(under TRA)
(本身casual 叫做係牙醫診所做吓it support)

想知工作証明要幾detail?
要唔要provide bank statement?
定係我employer 嘅証明?
同係咪一定要full time employment?

同唔係好明 189同190分別 隨咗個list 唔同
係咪190要高分啲?

求答 多謝
8大 CHEM 畢業
做緊公証行(CHEM LAB), 就黎做夠3年
IELTS 全7
有冇可能移民?
而家係sydney讀緊cs+acct
有冇巴打知it邊範缺人?
bba 就grad ielts有7
諗住做it狗做到25-32
如果技術移民係咪會比較難小小
如果係ge話過黎讀master應該讀咩競爭力會大d?

IT要湊比較高分,雅思4個7加7年工作經驗先有65分。想繼續湊就要考慮翻譯/配偶/黎澳洲讀兩年書。

年齡 30 + 學歷 15 + 雅思 10 + 工作經驗 10 + 翻譯/配偶/黎澳洲讀兩年書 5 = 70.

如果讀有冇咩好介紹 唔介意轉行~
其實主要係bba 撈小小it
類似digital marketing咁

教師/護理/測量/社工/Construction Project Management。

英國u grad 黎緊會去讀mot 移民要幾耐 應該25歲先master grad

請教一下咩係MOT?

master of occupational therapy(係perth 個邊

應該係Curtin?Curtin無問題。讀完評估雅思4個7就可以移民。

定Latrobe 好d

你話Perth?

La Trobe係Melbourne喎。

我覺得差唔多。

Btw, 小弟以前做過升學中心, 所以讀書方面都可以試下幫大家手
如果你目標係拎citizen, 其實La Trobe 同Curtin 都冇分別, 只係location唔同。Perth 近年已經唔係regional area, 所以係計分方面冇著數。學校環境我會覺得Curtin 好d, 個campus真係好大, 但d accomodation好舊, 租出面d屋無咁嬲。

想問埋 ielts 係要考 general 定academic

你要講清楚用途?例如:

加分 G/A都可以
會計評估 A(要4個7既話)
同居一年,如果係同埋屋企人一齊住得唔得

可以。同邊個住唔係重點,重點係有無材料證明兩位同居。

有聯名戶口、用戶口黎交生活開支 咁算唔算?
唔知仲有咩可以做證明.. 相?

相 / 寄到同一個地址既信件或證件 / 鄰居或者同住人既聲明。
Acc degree grad
有5年exp
岩岩考完ielts overall 7.5,但speaking writing細分得6.5 so sad

好迷惘

應該係香港再努力啲儲job exp兼re take ielt上8定係過澳洲讀master?邊樣可以令成功移民既機會高啲?

海外Accountant你要最少湊70分。

Age 30 + Edu 15 + IELTS 20 + Overseas Work 5/10 (3/5年)

你願意黎澳洲讀書就有機會得到州擔保走489/190,咁就唔使斗高分。

最近4月 invitation round Acountant要80 分!!!

無錯,但係唔會永遠80分。

趕唔切32歲前申請,又少5分,ielts又唔生性唔夠分

如果過去讀書,有冇話一定要去偏遠省份?死窮鬼要半工讀先有錢交學費,擔心唔係大城市會搵唔到食。同埋係唔係唔應該再揀Acct讀?

去咗2年working holiday,真係好鍾意袋鼠國

建議去塔州/南澳/北領地,有大機會攞州擔保。

唔該晒巴打!!

祝好運。

IT要湊比較高分,雅思4個7加7年工作經驗先有65分。想繼續湊就要考慮翻譯/配偶/黎澳洲讀兩年書。

年齡 30 + 學歷 15 + 雅思 10 + 工作經驗 10 + 翻譯/配偶/黎澳洲讀兩年書 5 = 70.

教師/護理/測量/社工/Construction Project Management。

可以直接apply測量ge master?
我完全唔識同埋冇掂過engine科ge野wor
呢家係澳洲讀緊industrial design
英文夠分
我呀姑嫁左當地人呢家係citizen
畢業後留係澳洲搵野做有冇機

請問仰邊個州/城市?
佢可以幫你加分走489/190,industrial design本身唔可以獨立移。

VIC Melbourne

rmit

某程度上對移民澳洲嚟講係ive 讀hd 再讀rmit 是咪仲好過讀local u

可以咁講。其實差唔多

Rmit 可以一grad 就畢業生visa,local u 仲要過去進修
想問關於 189同190visa 嘅問題

依家Sydney 讀IT就grad..

諗緊行 189 入面 MLTSSL 入面果幾個電腦profession (under ACS)

或者行190 STSSL 入面 啲 IT support(under TRA)
(本身casual 叫做係牙醫診所做吓it support)

想知工作証明要幾detail?
要唔要provide bank statement?
定係我employer 嘅証明?
同係咪一定要full time employment?

同唔係好明 189同190分別 隨咗個list 唔同
係咪190要高分啲?

求答 多謝

NSW你要睇埋https://www.industry.nsw.gov.au/live-and-work-in-nsw/visas-and-immigration/nsw-skilled-occupations-list

唔同region對職業需求都有唔一樣。

想知工作証明要幾detail? 工齡,Title,PT/Casual,詳細職責。
要唔要provide bank statement? 要證明收到既人工。
定係我employer 嘅証明? 要提供工資單。
同係咪一定要full time employment?你讀緊書點樣Full-time?除非sem break

190/489受邀請就可以,唔使斗高分。斗高分係189.
building或者quantity surveyor, 有牌既話有冇用?

牌對移民零作用。

咁但係有牌就姐係有經驗啦
測量行業既經驗有冇幫助?
想問埋 ielts 係要考 general 定academic

你要講清楚用途?例如:

加分 G/A都可以

想用黎加分移民用, 換然知剩係acct 先要考academic ielts?
8大 CHEM 畢業
IELTS 全7
有冇可能移民?

算唔算 Chemical Engineer?
音樂系grad 想移民有無方法?

從業緊邊方面?演奏定教定管理?

試下走僱主擔保,或者黎讀書黎走州擔保。

岩岩grad 依加教緊樂器 英文程度ok 黎讀書應該讀咩好?

你想/能夠讀咩?Teaching可以?

只要relate返music都可,teaching係都可以

黎讀個secondary/early childhood teaching啦。

THX!本身都有咁既打算 讀哂成個course要用幾錢到?

另一方面,僱主擔保係咪難好多?

舉個例子:Melb Uni Master of Primary+Early Childhood Teaching A$35k/年,讀兩年。

僱主擔保難好多。

好 唔該你!仲後生,打算先去澳洲working holiday 體驗下 其實我major過到去係咪乜用冇

可以直接apply測量ge master?
我完全唔識同埋冇掂過engine科ge野wor

測量同社工無相關Bachelor唔可以,順手打埋上去咋.......

Teaching/Nursing/CSM有個Bachelor就得.
8大 CHEM 畢業
IELTS 全7
有冇可能移民?

算唔算 Chemical Engineer?

應該係311411呢類
但唔知可以點做先移民到
呢家係澳洲讀緊industrial design
英文夠分
我呀姑嫁左當地人呢家係citizen
畢業後留係澳洲搵野做有冇機

請問仰邊個州/城市?
佢可以幫你加分走489/190,industrial design本身唔可以獨立移。

VIC Melbourne

rmit

某程度上對移民澳洲嚟講係ive 讀hd 再讀rmit 是咪仲好過讀local u

可以咁講。其實差唔多

Rmit 可以一grad 就畢業生visa,local u 仲要過去進修

哦哦, 我一下無GET到你既問題.

要485 Graduate Visa當然要係RMIT讀.
building或者quantity surveyor, 有牌既話有冇用?

牌對移民零作用。

咁但係有牌就姐係有經驗啦
測量行業既經驗有冇幫助?

有相關工作經驗就會有幫助. 我無記錯海外QS學歷需要最少兩年工作經驗先可以通過評估.

你要講清楚用途?例如:

加分 G/A都可以

想用黎加分移民用, 換然知剩係acct 先要考academic ielts?

一時諗唔起仲有邊個其他評估淨係接受A類.

大佬, 考我牌咩依家. 真係唔記得住晒咁多要求.
音樂系grad 想移民有無方法?

從業緊邊方面?演奏定教定管理?

試下走僱主擔保,或者黎讀書黎走州擔保。

岩岩grad 依加教緊樂器 英文程度ok 黎讀書應該讀咩好?

你想/能夠讀咩?Teaching可以?

只要relate返music都可,teaching係都可以

黎讀個secondary/early childhood teaching啦。

THX!本身都有咁既打算 讀哂成個course要用幾錢到?

另一方面,僱主擔保係咪難好多?

舉個例子:Melb Uni Master of Primary+Early Childhood Teaching A$35k/年,讀兩年。

僱主擔保難好多。

好 唔該你!仲後生,打算先去澳洲working holiday 體驗下 其實我major過到去係咪乜用冇

可以先WHV/ETA黎感受下先, 話唔定頂唔順咁悶.

可以咁講
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞