澳洲移民 你問我答

1001 回覆
45 Like 4 Dislike
文科jj冇任何專業牌
咁嘅background係咪已經冇望??

利申: 翻譯degree畢業但做communication/marketing ielts7.5(我諗我操下可以全8)

文科可唔可以考慮過黎讀Teaching做老師?

你係指去澳洲讀教育文憑? (梳唔係好識澳洲d專業資格) 我有少少驚讀完冇學校請 我又唔係native english speaker

係香港做communication係咪唔符合技術移民資格? 同埋通常入紙申請後等幾耐就批到落黎?

工作機會請見#1,重點唔應該放係搵唔搵到工而係有無身份先。

我意思係黎澳洲讀一個兩年Master Of Teaching,文憑唔係唔可以不過會減少你將來既移民選擇。(i.e.無法申請畢業生簽證)

Communication唔係重點移民專業所以我都係建議你考慮其他方向。(假設你真係咁想移民)

唔該晒巴打咁有耐心解答我d問題 睇黎我都係諗讀postgrad呢個方向 唔使諗技術移民

可唔可以講多d畢業生簽證?任何澳洲大學任何科master畢業生都申請得?呢個係簽證(visa),定係PR?

只要黎澳洲讀個兩年既degree(bachelor master doctor)就可以拎一個兩年既TR,俾簽證你畢業後留係澳洲做野同臨時定居。

要求係雅思6分同未係11年11月前以學生簽黎過澳洲。
hi 巴打
你有冇做埋紐西蘭移民??

想,但係唔做,因為唔得閒考新西蘭既代理牌。(無錯係要另外考)

sosad
但係咪澳洲PR = 紐西蘭 PR? 調轉紐西蘭PR就唔係澳洲PR?
IT 狗
7年exp
已有master + degree
如果考慮澳洲係咪都要考到8分IELTS 先安全?

澳洲PR = 紐西蘭 PR
紐西蘭PR =\= 澳洲PR
紐西蘭Citizen = 澳洲TR (永久居留但係無PR福利)

海外學歷既話,你點樣湊到65分以上?

香港學歷
age within 25-32
work exp 5年 up
爭IELTS 未知

你既情況最少要考4個8,如果唔係分數難上去。

因為IT 65分都唔夠?
救我啊!!!!!點樣移民
三大畢業 IT狗
廿幾歲

工作經驗?英語水平?

2年IT狗
2年前IELTS 6.5 (練習下應該考得返)

但我好窮

IT類專業移民分數要求都唔低,你得2年工作經驗好難湊夠65分或以上。

你真係有心移民的話,我會認真建議你考慮過黎塔斯馬里亞或者南澳等讀個兩年Master,畢業就可以容易有州政府擔保同唔使同其他人斗高分。

幾錢
澳洲MASTER聽講要成80萬

俾你參考下塔斯馬里亞大學既IT Master:http://www.utas.edu.au/courses/set/courses/k7i-master-of-information-technology-and-systems

學費一年30000澳幣左右,兩年就60000左右,圍番都係40萬港幣。加上生活費之類,應該唔使80萬?

儲得黎已經比人鎖左國走唔到

咁你加油考雅思4個8同繼續累積工作經驗啦。
收到澳洲大學既master of landscape architecture offer, grad 左之後大概要幾耐先申請得visa?
hi 巴打
你有冇做埋紐西蘭移民??

想,但係唔做,因為唔得閒考新西蘭既代理牌。(無錯係要另外考)

sosad
但係咪澳洲PR = 紐西蘭 PR? 調轉紐西蘭PR就唔係澳洲PR?
IT 狗
7年exp
已有master + degree
如果考慮澳洲係咪都要考到8分IELTS 先安全?

澳洲PR = 紐西蘭 PR
紐西蘭PR =\= 澳洲PR
紐西蘭Citizen = 澳洲TR (永久居留但係無PR福利)

海外學歷既話,你點樣湊到65分以上?

香港學歷
age within 25-32
work exp 5年 up
爭IELTS 未知

你既情況最少要考4個8,如果唔係分數難上去。

因為IT 65分都唔夠?

65分係基本,我睇岩岩尋晚既IT類邀請都係70分為主。
多唔多西人睇中醫
呢家係澳洲讀緊industrial design
英文夠分
我呀姑嫁左當地人呢家係citizen
畢業後留係澳洲搵野做有冇機
It要咁高分既話
如果放棄it有無其條master推介
等我可以轉background?
最好係60分就穩移既行業?

另外我家姐係au pr
表哥係citizen(佢係餐廳老闆)
佢地會唔會有可能幫到我手?

Naati 5分難拎嘛?
唔好意思好多問題
收到澳洲大學既master of landscape architecture offer, grad 左之後大概要幾耐先申請得visa?

你指189?

你要畢業後拎485做一年landscape architect先可以滿足職業評估要求黎做189。
It要咁高分既話
如果放棄it有無其他master推介

另外我家姐係au pr

唔好意思好多問題
多唔多西人睇中醫

唔少,可以話越黎越多。
英文夠分

請問仰邊個州/城市?

佢可以幫你加分走489/190,industrial design本身唔可以獨立移。
英文夠分

請問仰邊個州/城市?

佢可以幫你加分走489/190,industrial design本身唔可以獨立移。

VIC Melbourne
It要咁高分既話

另外我家姐係au pr

唔好意思好多問題

你家姐係邊個州?或者可以幫你加分走489。

NAATI唔易。
It要咁高分既話

另外我家姐係au pr

唔好意思好多問題

NAATI唔易。

新南威 new castle
Fire engineer degree and master, charter 左 HKIE 有冇得專業移民?

請見#1,HKIE對移民零幫助。

可否講多d你既major同工作經驗?
英文夠分

請問仰邊個州/城市?

VIC Melbourne

唔好意思,VIC唔可以走親屬類489

你要考慮雇主擔保。
文科jj冇任何專業牌
咁嘅background係咪已經冇望??

利申: 翻譯degree畢業但做communication/marketing ielts7.5(我諗我操下可以全8)

文科可唔可以考慮過黎讀Teaching做老師?

你係指去澳洲讀教育文憑? (梳唔係好識澳洲d專業資格) 我有少少驚讀完冇學校請 我又唔係native english speaker

係香港做communication係咪唔符合技術移民資格? 同埋通常入紙申請後等幾耐就批到落黎?

工作機會請見#1,重點唔應該放係搵唔搵到工而係有無身份先。

我意思係黎澳洲讀一個兩年Master Of Teaching,文憑唔係唔可以不過會減少你將來既移民選擇。(i.e.無法申請畢業生簽證)

Communication唔係重點移民專業所以我都係建議你考慮其他方向。(假設你真係咁想移民)

唔該晒巴打咁有耐心解答我d問題 睇黎我都係諗讀postgrad呢個方向 唔使諗技術移民

可唔可以講多d畢業生簽證?任何澳洲大學任何科master畢業生都申請得?呢個係簽證(visa),定係PR?

只要黎澳洲讀個兩年既degree(bachelor master doctor)就可以拎一個兩年既TR,俾簽證你畢業後留係澳洲做野同臨時定居。

要求係雅思6分同未係11年11月前以學生簽黎過澳洲。

咁我postgrad選科係咪要有策略咁簡d技術移民job list嘅科黎讀 為由TR轉PR鋪路? ths巴打
留名放工問
It要咁高分既話

另外我家姐係au pr

唔好意思好多問題

NAATI唔易。

新南威 new castle

Newcastle好似唔可以489親屬擔保..... 我要查查。

你指189?

你要畢業後拎485做一年landscape architect先可以滿足職業評估要求黎做189。

係咪任何au畢業生都要做一professional year 先可以apply visa 189?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞