澳洲移民 你問我答

1001 回覆
45 Like 4 Dislike
8大 CHEM 畢業
做緊公証行(CHEM LAB), 就黎做夠3年
IELTS 全7
有冇可能移民?

算唔算 Chemical Engineer?

應該係311411呢類
但唔知可以點做先移民到

Chemical Technician?

只符合雇主擔保移民清單..... 真係要移民要考慮轉其他major.
之前睇過下澳洲移民資料
聽聞鎖匠都係技術移民個list入面
但香港好似冇鎖匠之類既牌照可以考
要加上樓主話香港所有牌去到澳洲都係冇用
請問可以點樣用鎖匠呢個職業去技術移民?
唔該晒

Locksmith 非常複雜。

我先問你一句,你有幾年工作經驗?英雄水平如何?

其實本身係家父做緊鎖匠,我諗緊同唔同佢學師然後移民過黎澳洲,英文水平最近考果次overall得6,請問要幾多工作經驗同埋要咩條件先移到,唔該晒

首先,無學歷係無可能通過職業評估既。

但係澳洲有樣野叫RPL(Recognition of Prior Learning),簡單黎講就係最少三年工作經驗同通過Technical Interview既話係有機會俾埋個澳洲學歷你。

記住只係有機會。

然後仲要湊分,你之前最少3年唔可以用黎加分(因為RPL用左)。

最理想既方法係黎澳洲讀個Locksmith課程。

其實讀呢類課程(cert + dip)學費大概要幾多? 有無咩入學資格?
如果想搵州擔保係唔係要係果個州讀?
你之前講過有工番金錢負擔唔會好大,但讀呢類course 有時間可以番工?
IELTS 係要讀前考定讀完先考?
讀完佢個cert + dip 咁我原本個degree 仲會唔會有分加?
親屬加分只限直屬同係果個州先加到?

其實讀呢類課程(cert + dip)學費大概要幾多? 有無咩入學資格?
學費大概一萬多一年。無咩特殊入學資格,英語水平夠就得。

如果想搵州擔保係唔係要係果個州讀? 是的。

你之前講過有工番金錢負擔唔會好大,但讀呢類course 有時間可以番工? 學生簽證俾你工作20個鐘/周,你自己分配好時間既話問題應該不大。TAFE無咁難讀。

入學申請要考,讀完申請簽證時都要考。

讀完佢個cert + dip 咁我原本個degree 仲會唔會有分加?
可以加15分。

無錯,同埋要睇職業,唔係每個職業都可以親屬擔保。

上面有巴打話25000兩年,都要成15萬
3年後先夠錢讀,但果時已經28歲,讀2年再做1年py啱啱好31拎唔到25-30個分?
樓主,
-IELTS :20
-bachelor: 15
-NAATI : 5

咁樣去 apply 機會高唔高?
澳洲多唔多quantity surveying?
係咪叫estimator
樓主,

工作要on list
如果係 幾高成數下
之前睇過下澳洲移民資料
聽聞鎖匠都係技術移民個list入面
但香港好似冇鎖匠之類既牌照可以考
要加上樓主話香港所有牌去到澳洲都係冇用
請問可以點樣用鎖匠呢個職業去技術移民?
唔該晒

Locksmith 非常複雜。

我先問你一句,你有幾年工作經驗?英雄水平如何?

其實本身係家父做緊鎖匠,我諗緊同唔同佢學師然後移民過黎澳洲,英文水平最近考果次overall得6,請問要幾多工作經驗同埋要咩條件先移到,唔該晒

首先,無學歷係無可能通過職業評估既。

但係澳洲有樣野叫RPL(Recognition of Prior Learning),簡單黎講就係最少三年工作經驗同通過Technical Interview既話係有機會俾埋個澳洲學歷你。

記住只係有機會。

然後仲要湊分,你之前最少3年唔可以用黎加分(因為RPL用左)。

最理想既方法係黎澳洲讀個Locksmith課程。

如果想搵州擔保係唔係要係果個州讀?
你之前講過有工番金錢負擔唔會好大,但讀呢類course 有時間可以番工?

學費大概一萬多一年。無咩特殊入學資格,英語水平夠就得。

如果想搵州擔保係唔係要係果個州讀? 是的。

你之前講過有工番金錢負擔唔會好大,但讀呢類course 有時間可以番工? 學生簽證俾你工作20個鐘/周,你自己分配好時間既話問題應該不大。TAFE無咁難讀。

入學申請要考,讀完申請簽證時都要考。

可以加15分。

無錯,同埋要睇職業,唔係每個職業都可以親屬擔保。

3年後先夠錢讀,但果時已經28歲,讀2年再做1年py啱啱好31拎唔到25-30個分?

係25-32歲呀
樓主,

Occupation?
樓主,

工作要on list
如果係 幾高成數下

thanks
咁樣去打一份 on list 的工,做一個月去遞表得唔得?係個表揀0-1年工作經驗 (即係0分)
小弟做緊冷氣工程2年前Ive HD 畢業、助理工程師。
想參考下你嘅資料

參考上面我提到的RPL回覆。

另一個可以考慮黎澳洲讀:https://aibtglobal.edu.au/courses/air-conditioning/certificate-iv-air-conditioning-refrigeration/

其實RPL (技術性)係唔係都難度高
落手做個D我唔多識,淨識對D師傅指手畫腳,係Office畫下圖計下數咁
樓主,

Occupation?

freelance 中

唔該先

年齡30分既Range係 25-32,轉33歲前都算32。希望幫到你。

先聲明,3-5年後既移民法律係點無人知。
樓主,

工作要on list
如果係 幾高成數下

thanks
咁樣去打一份 on list 的工,做一個月去遞表得唔得?係個表揀0-1年工作經驗 (即係0分)

過到評估先得架
你bachelor咩科架

Push again

Push again

試下476簽證
你google下 我唔熟

可以移民既Occupation叫Quantity Surveyor。

Estimator唔係移民專業。
樓主,

Occupation?

freelance 中

唔該先

Logic 唔岩,你要確立一個Occupation(職業)先可以移民。Freelance無用。

不如你睇下自己適合邊個occupation先。

https://www.border.gov.au/Trav/Work/Work/Skills-assessment-and-assessing-authorities/skilled-occupations-lists

Push again

我應該已經覆左你?

好好讀書,順利畢業,考出雅思4個7.

年齡 30 + Bachelor 15 + 2-year 5 + 偏遠地區 5 + 雅思4個7 10 = 65.

Push again

試下476簽證
你google下 我唔熟

476 唔係PR呢。

可以移民既Occupation叫Quantity Surveyor。

叫到巴打係上面推介測量
係咪市道好?

叫到巴打係上面推介測量
係咪市道好?

可以咁講。

移民角度黎講,配額多就算好。

Push again

我應該已經覆左你?

年齡 30 + Bachelor 15 + 2-year 5 + 偏遠地區 5 + 雅思4個7 10 = 65.

Thx 樓主解答
我暫時都無fail過 gpa都中上
應該可以順利畢業既
反而係擔心ielts 唔夠4條7
想問一問, 如果我working holiday過去, 有empolyer肯幫我做working visa, 係咪都要跟返個個表上面有嘅職業先有得成功移民? 定係咩工都可以working visa只要佢肯擔保就得?

有employer肯幫我做working visa, 係咪都要跟返個個表上面有嘅職業先有得成功移民? 無錯。

定係咩工都可以working visa只要佢肯擔保就得? 如果係偏遠地區僱主擔保既話,選擇會多D。

感謝巴打解答!!!
其實我本身做嘅野幾窄, 做D innovation technology嘅野, 有少少似product development consultant嘅角色, 其實有冇機? (我見個list冇咁specific嘅野)
如果直接搵工難D移民, 過到去再讀多個master會唔會大機會D? (都想係返innovation tech management個方面)
定係過到去, 去塔省碰下運氣好?

你既工作經驗同學歷背景係咩?

巴打介唔介意比tg我, 我可以講多D你知
唔想比人起底

唔用Instant Messenger,因為平時工作既email同message都已經回唔切。呢個都係我一直係TG GP潛水既原因。

你可以係高登PM我。

高登搵唔到你喱個user name?

Push again

我應該已經覆左你?

Thx 樓主解答
我暫時都無fail過 gpa都中上
應該可以順利畢業既
反而係擔心ielts 唔夠4條7

咁易就攞到PR咩?加油提早準備考到4個7罷啦。

Civil 60分無咁穩陣,真係考唔出要考慮Professional Year/澳洲工作經驗1年,各加5分。
想問一問, 如果我working holiday過去, 有empolyer肯幫我做working visa, 係咪都要跟返個個表上面有嘅職業先有得成功移民? 定係咩工都可以working visa只要佢肯擔保就得?

有employer肯幫我做working visa, 係咪都要跟返個個表上面有嘅職業先有得成功移民? 無錯。

定係咩工都可以working visa只要佢肯擔保就得? 如果係偏遠地區僱主擔保既話,選擇會多D。

感謝巴打解答!!!
其實我本身做嘅野幾窄, 做D innovation technology嘅野, 有少少似product development consultant嘅角色, 其實有冇機? (我見個list冇咁specific嘅野)
如果直接搵工難D移民, 過到去再讀多個master會唔會大機會D? (都想係返innovation tech management個方面)
定係過到去, 去塔省碰下運氣好?

你既工作經驗同學歷背景係咩?

巴打介唔介意比tg我, 我可以講多D你知
唔想比人起底

唔用Instant Messenger,因為平時工作既email同message都已經回唔切。呢個都係我一直係TG GP潛水既原因。

你可以係高登PM我。

高登搵唔到你喱個user name?

請看#1.
小弟做緊冷氣工程2年前Ive HD 畢業、助理工程師。
想參考下你嘅資料

參考上面我提到的RPL回覆。

另一個可以考慮黎澳洲讀:https://aibtglobal.edu.au/courses/air-conditioning/certificate-iv-air-conditioning-refrigeration/

其實RPL (技術性)係唔係都難度高
落手做個D我唔多識,淨識對D師傅指手畫腳,係Office畫下圖計下數咁

睇左你俾係Link 唔太明個制度係點...
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞