澳洲移民 你問我答

1001 回覆
45 Like 4 Dislike

rmit

某程度上對移民澳洲嚟講係ive 讀hd 再讀rmit 是咪仲好過讀local u

可以咁講。其實差唔多

Rmit 可以一grad 就畢業生visa,local u 仲要過去進修

哦哦, 我一下無GET到你既問題.

要485 Graduate Visa當然要係RMIT讀.

可惜不是我,後悔當年ive 讀錯科

仲有master

Master 仲貴過TAFE 喎唔係咩
有咩關於澳洲留學/技術/投資/僱主移民問題可以係度討論/發問,我盡力用專業小小既角度回答。

http://forum.hkgolden.com/view.aspx?type=SC&message=6437503
基本Q&A自高登搬過黎(不過有D要更新,例如入籍要求):
http://forum.hkgolden.com/view.aspx?type=CA&message=6614739

英文未考到雅思6分水平基本上可以免問,英文唔好可以練,但係如果連練好英文既心態都無既話,你都係留番係香港罷啦。

利申 澳洲註冊移民中介
再利申 唔好問我工作機會,我做移民唔係獵頭。我只可以話你知香港的任何牌(工程,會計,水電技工等)對移民都係零用途,主要係你既學歷同工作經驗。兼且大部分全職(白)工都要求有PR,所以我都係建議先以移民為目標,黎到再搵工。

巴打你好,

小弟係2011澳洲某大學bachelor grad, bachelor of commerce, e&f major
2011年尾到而家一路都係做有關金融既工作
岩岩澳洲好似有新既immigration policy, 之前係舊登問過一位巴打話做返同degree有關工作5年定7年係可以申請移民過去, 請問而家仲有冇呢D policy? 謝謝!

你要首先為自己確定一個occupation, 跟據學歷同工作經驗。然後再對比番自身既occupation係唔係任何一個澳洲簽證既職業技術清單上 skilled list。

金融/economic&finance都唔係可以直接獨立移民既清單上,最多只能做雇主擔保。

你朋友話既工作5/7年係湊分既其中一項啫,並唔係做5/7年野就實俾你移番黎,無咁簡單亦唔好咁天真。

巴打多謝你既回覆先,
舊登個個巴打都好多年前喇, 應該2012年個時答我, 可能已經唔同哂了。
我當年係Perth hea考左一次ielts都有7, 不過有一科得6.5, 但考4個7應該唔難既。
如果我考到4個7, 又可以返Perth讀書, 有咩科目比較易? Nursing? 唔讀返Finance, 有冇其他都有機會拎到PR又唔洗employer sponsor既major可以揀呢? 唔該哂巴打!
Really appreciated!
依家讀緊master in geomatics(part time),做緊份算係工程既full time job,想問問機會大唔大,同埋geomatics呢科/呢行係澳洲係點?

幾年前考過ielts,6分

唔該晒巴打!

你有無engineering既background,可否做233212: Geotechnical Engineer?定係同Geomatics完全無關?

雅思6分唔夠湊分用,加油努力上7先算。
你好

我岩岩係brisbane graduated. Bachelor of Business double major in International Business and Management. 已經拎左2年TR. IELT 6.5 但係writing 5.5左. 想問如果想移民條路應該點行好?

唔介意去tasmania, 但係唔係最好既方法? 應該點行最好?

如果去讀tafe 讀自己想讀既野定係讀tasmania university 穩陣?

咁既話又應該讀咩科好? 我想讀廚好耐但真係只係為興趣.

定有更直接既方法係拎到pr再係tasmania 搞到citzen?

好有信心ielts 6 甚至7, 因為真係WRITING 5.5 拉低左. 唔該哂!

你願意去Tasmania既話係最好。問題係你唔早D規劃而係自己攞左485 Grad Visa。

本來讀Cookery可以,將來規劃係2年Diploma(含CIII + CIV Cookery + Dip Hospitality Management),之後走485畢業生簽證,湊1年工作經驗完成Cook既職業評估之後走塔斯馬里亞州擔保。順利既話就可以攞到190PR。

宜家你已經攞左485就斷左呢條路(485一生人只能一次)。

International Business已經幾乎完全唔可以移民。凈番偏遠地區僱主擔保187呢條路,明年三月份之後可能都會無埋。

你宜家既情況我會建議只能先用盡你手頭上既485visa,睇下有無可能搵到老闆願意擔保你(仲要最好係偏遠地區做貿易既公司,符合番你既IB background)。

等你485快完,再考慮申請學生簽去Tasmania。你要宜家就去Tasmania讀Cookery/Master亦無不可。

多謝你既意見
咁如果我盡快開始係Tasmania 讀,係果邊邊做野邊讀書係咪最好?
有無話要係邊間讀?
讀完之後個計劃係點?
可唔可以直接搵你搞?
Thank you very much

Tasmania只有一間大學: University of Tasmania,TAFE既話最好選TasTAFE,其次先選其他例如RGIT。

所以你真係想讀Cookery既話,可以馬上開始,並且盡快搵到相關工作。之後再走僱主擔保留係澳洲存工作經驗等符合資格走獨立技術移民。

你真係要搵我做既話,你可以係高登PM我 Coupet。

rmit

某程度上對移民澳洲嚟講係ive 讀hd 再讀rmit 是咪仲好過讀local u

可以咁講。其實差唔多

Rmit 可以一grad 就畢業生visa,local u 仲要過去進修

哦哦, 我一下無GET到你既問題.

要485 Graduate Visa當然要係RMIT讀.

可惜不是我,後悔當年ive 讀錯科

仲有master

Master 仲貴過TAFE 喎唔係咩

係架,但係鬼叫你要個485咩。
有咩關於澳洲留學/技術/投資/僱主移民問題可以係度討論/發問,我盡力用專業小小既角度回答。

http://forum.hkgolden.com/view.aspx?type=SC&message=6437503
http://forum.hkgolden.com/view.aspx?type=CA&message=6614739

英文未考到雅思6分水平基本上可以免問,英文唔好可以練,但係如果連練好英文既心態都無既話,你都係留番係香港罷啦。

利申 澳洲註冊移民中介
再利申 唔好問我工作機會,我做移民唔係獵頭。我只可以話你知香港的任何牌(工程,會計,水電技工等)對移民都係零用途,主要係你既學歷同工作經驗。兼且大部分全職(白)工都要求有PR,所以我都係建議先以移民為目標,黎到再搵工。

巴打你好,

小弟係2011澳洲某大學bachelor grad, bachelor of commerce, e&f major
岩岩澳洲好似有新既immigration policy, 之前係舊登問過一位巴打話做返同degree有關工作5年定7年係可以申請移民過去, 請問而家仲有冇呢D policy? 謝謝!

你要首先為自己確定一個occupation, 跟據學歷同工作經驗。然後再對比番自身既occupation係唔係任何一個澳洲簽證既職業技術清單上 skilled list。

金融/economic&finance都唔係可以直接獨立移民既清單上,最多只能做雇主擔保。

你朋友話既工作5/7年係湊分既其中一項啫,並唔係做5/7年野就實俾你移番黎,無咁簡單亦唔好咁天真。

巴打多謝你既回覆先,
舊登個個巴打都好多年前喇, 應該2012年個時答我, 可能已經唔同哂了。
我當年係Perth hea考左一次ielts都有7, 不過有一科得6.5, 但考4個7應該唔難既。
如果我考到4個7, 又可以返Perth讀書, 有咩科目比較易? Nursing? 唔讀返Finance, 有冇其他都有機會拎到PR又唔洗employer sponsor既major可以揀呢? 唔該哂巴打!

宜家所有finance-related major都只能靠州或者僱主擔保移民。如果你唔想靠第三方既話,nursing/測量/teaching都會係比較好既選擇。
臨床心理學家clinical psychologist算唔算冷門可以夠60分就收到邀請

算冷門。

你係香港定澳洲?

你考慮自己有無60分之前,麻煩唔好跳過完成職業評估,睇下自己可唔可以通過職業評估先:https://www.psychology.org.au/membership/qualifications/migration/

老老柒柒,我未做過海外psychologist。

英國 Doctorate in clin psy,應該可以過到APS個職業評估
澳洲留學有冇得跟手移民? (類似加拿大嗰啲)
457轉pr要幾耐?

利申 澳洲註冊移民中介

巴打你好,

巴打多謝你既回覆先,

宜家所有finance-related major都只能靠州或者僱主擔保移民。如果你唔想靠第三方既話,nursing/測量/teaching都會係比較好既選擇。

Nursing同Teaching呢D要耐性既科我諗我都搞唔掂.....
測量master唔知由Bachelor of Commerce報上去得唔得呢... 問下學校先
最近有朋友返左去讀Master finance科.... 要去偏遠地區做地產agent+employer sponsor先有機會搞到...... 本身有另一個朋友搞餐飲可以請佢但4月個時改例fail左..... 真係好艱辛.......
想問下樓主知唔知 general practice surveyor / valuer 難唔難移

Push again

我應該已經覆左你?

好好讀書,順利畢業,考出雅思4個7.

年齡 30 + Bachelor 15 + 2-year 5 + 偏遠地區 5 + 雅思4個7 10 = 65.

Thx 樓主解答
我暫時都無fail過 gpa都中上
應該可以順利畢業既
反而係擔心ielts 唔夠4條7

咁易就攞到PR咩?加油提早準備考到4個7罷啦。

Civil 60分無咁穩陣,真係考唔出要考慮Professional Year/澳洲工作經驗1年,各加5分。

巴打熟唔熟whv? 如果我讀完書有construction project management degree 可唔可以用whv 去搵呢類工儲一年澳洲工作經驗?如果可行再搵顧主擔保轉working visa 拎pr?

有理論上既可能性。實際操作唔易。

起碼叫多條路行
臨床心理學家clinical psychologist算唔算冷門可以夠60分就收到邀請

算冷門。

你係香港定澳洲?

你考慮自己有無60分之前,麻煩唔好跳過完成職業評估,睇下自己可唔可以通過職業評估先:https://www.psychology.org.au/membership/qualifications/migration/

英國 Doctorate in clin psy,應該可以過到APS個職業評估

Are you sure?

評估要求:
Completed qualifications comparable to six years of study in psychology in Australia; and meet the English language proficiency requirements
OR
Hold unconditional general registration as a psychologist in Australia at the time of applying for an assessment

你無係澳洲讀書6年的話,只能走註冊呢條路。

澳洲Psychologist註冊要求:http://www.psychologyboard.gov.au/Registration/General.aspx

我就咁睇你或者仲要further transitional prorgram/national psychology examination。
澳洲留學有冇得跟手移民? (類似加拿大嗰啲)

澳洲留學同 “跟手移民” 無必然直接關係。

大把人留學畢業後留唔低。

你想移民既話,你需要讀一個移民專業。滿足移民局既特定要求,先可以留低。
457轉pr要幾耐?

宜家457轉PR審理等待時間需要等6-14個月。

利申 澳洲註冊移民中介

巴打你好,

巴打多謝你既回覆先,

Nursing同Teaching呢D要耐性既科我諗我都搞唔掂.....
測量master唔知由Bachelor of Commerce報上去得唔得呢... 問下學校先
最近有朋友返左去讀Master finance科.... 要去偏遠地區做地產agent+employer sponsor先有機會搞到...... 本身有另一個朋友搞餐飲可以請佢但4月個時改例fail左..... 真係好艱辛.......

測量既話你可以考慮Bond University既Master of Construction Practice。入學條件比較鬆。

對於你朋友既遭遇,我只能表達深感遺憾。
想問下樓主知唔知 general practice surveyor / valuer 難唔難移

如果你指Quantity Surveyor同Valuer,唔係咁難,兩個都係獨立移民專業,主要英文要過關(雅思4個7)先比較大機會湊夠分走獨立技術移民。
Epping買左兩間house

有遠見

Push again

我應該已經覆左你?

好好讀書,順利畢業,考出雅思4個7.

年齡 30 + Bachelor 15 + 2-year 5 + 偏遠地區 5 + 雅思4個7 10 = 65.

Thx 樓主解答
我暫時都無fail過 gpa都中上
應該可以順利畢業既
反而係擔心ielts 唔夠4條7

咁易就攞到PR咩?加油提早準備考到4個7罷啦。

Civil 60分無咁穩陣,真係考唔出要考慮Professional Year/澳洲工作經驗1年,各加5分。

巴打熟唔熟whv? 如果我讀完書有construction project management degree 可唔可以用whv 去搵呢類工儲一年澳洲工作經驗?如果可行再搵顧主擔保轉working visa 拎pr?

有理論上既可能性。實際操作唔易。

起碼叫多條路行

咁我做左呢行咁多年係見過有成功案例既,兩個咁多........

算冷門。

你係香港定澳洲?

評估要求:
Completed qualifications comparable to six years of study in psychology in Australia; and meet the English language proficiency requirements
OR
Hold unconditional general registration as a psychologist in Australia at the time of applying for an assessment

澳洲Psychologist註冊要求:http://www.psychologyboard.gov.au/Registration/General.aspx

我就咁睇你或者仲要further transitional prorgram/national psychology examination。

doctorate可以exempt from exam
依家讀緊master in geomatics(part time),做緊份算係工程既full time job,想問問機會大唔大,同埋geomatics呢科/呢行係澳洲係點?

唔該晒巴打!

等緊巴打回覆
補充返,只有差不多2件工作經驗

唔該晒巴打!

等緊巴打回覆
補充返,只有差不多2件工作經驗

請睇#903.

算冷門。

你係香港定澳洲?

評估要求:
OR

Sorry 無搵到呢條exemption,可否指明?

算冷門。

你係香港定澳洲?

評估要求:
OR

Sorry 無搵到呢條exemption,可否指明?

1. Doctoral higher degree pathway
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞