澳洲移民 你問我答

1001 回覆
45 Like 4 Dislike
臨床心理學家clinical psychologist算唔算冷門可以夠60分就收到邀請

算冷門。

你係香港定澳洲?

你考慮自己有無60分之前,麻煩唔好跳過完成職業評估,睇下自己可唔可以通過職業評估先:https://www.psychology.org.au/membership/qualifications/migration/

老老柒柒,我未做過海外psychologist。

英國 Doctorate in clin psy,應該可以過到APS個職業評估

Are you sure?

評估要求:
Completed qualifications comparable to six years of study in psychology in Australia; and meet the English language proficiency requirements
OR
Hold unconditional general registration as a psychologist in Australia at the time of applying for an assessment

你無係澳洲讀書6年的話,只能走註冊呢條路。

澳洲Psychologist註冊要求:http://www.psychologyboard.gov.au/Registration/General.aspx

我就咁睇你或者仲要further transitional prorgram/national psychology examination。

doctorate可以exempt from exam

Sorry 無搵到呢條exemption,可否指明?

1. Doctoral higher degree pathway

我認為呢個flowchart既流程應該係先審核申請人既海外學歷是否等同澳洲4/5年或者6年學歷,然後如果係等同6年學歷就要走transitional program,4/5年就要complete further training via appropriate pathway 1-4。

意思係要complete而並唔係exempt。
Professional year其實係點
acct你估幾時會cut哂?

我估唔會cut走,而係每年會減少配額,從而推高分數水平同移民質素。因為實在太多人讀會計,唔可以令佢地lose hope,相反要鞭策佢地

專門提供俾會計/工程/IT畢業生既9個月課程,大概就係教你點樣more real-work workplace ready,同埋提供實習。

好D既PY Provider既實習機會係幾好既(例如Crown,ANZ,CocaCola等著名國際公司),差D既就係呃錢,當然好D就貴D。

專門提供俾會計/工程/IT畢業生既9個月課程,大概就係教你點樣more real-work workplace ready,同埋提供實習。

好D既PY Provider既實習機會係幾好既(例如Crown,ANZ,CocaCola等著名國際公司),差D既就係呃錢,當然好D就貴D。

邊d provider係好架

係咪澳洲畢業先applicable?

我估唔會cut走,而係每年會減少配額,從而推高分數水平同移民質素。因為實在太多人讀會計,唔可以令佢地lose hope,相反要鞭策佢地

下年25歲 acct 澳洲degree 1年work exp 盡力考埋ielts 7 有65分 雖然我都知acct輪唔到呢個分數 但應唔應該照報名

考慮PY + NATTI啦,都搞掂可以加10分。

悉尼既無熟悉。

墨爾本既就NAVITAS或者Monash。

係咪澳洲畢業先applicable?

無錯,只係for澳洲畢業生(兼且已經申請畢業生簽證)。
香港 MPhil
消防員 15 年
45 歲

有冇機?
香港 MPhil
消防員 15 年
45 歲

有冇機?

IELTS 全七以上
臨床心理學家clinical psychologist算唔算冷門可以夠60分就收到邀請

算冷門。

你係香港定澳洲?

你考慮自己有無60分之前,麻煩唔好跳過完成職業評估,睇下自己可唔可以通過職業評估先:https://www.psychology.org.au/membership/qualifications/migration/

英國 Doctorate in clin psy,應該可以過到APS個職業評估

評估要求:
Completed qualifications comparable to six years of study in psychology in Australia; and meet the English language proficiency requirements
OR
Hold unconditional general registration as a psychologist in Australia at the time of applying for an assessment

澳洲Psychologist註冊要求:http://www.psychologyboard.gov.au/Registration/General.aspx

我就咁睇你或者仲要further transitional prorgram/national psychology examination。

1. Doctoral higher degree pathway

我認為呢個flowchart既流程應該係先審核申請人既海外學歷是否等同澳洲4/5年或者6年學歷,然後如果係等同6年學歷就要走transitional program,4/5年就要complete further training via appropriate pathway 1-4。

頭先查咗另ㄧ份psy board嘅document,原來可以直接考試pass咗個exam然後申請exemption from transitional program
你好爸打, 已經爪巴左文

我得finance degree, 咁最易係咪去偏遠地區讀書e.g. account master , 搵州政府攪掂, 唔洗計果65分同埋唔洗搵僱主擔保??

如果唔讀d 競爭力大既科, 有咩科好d??
例如你話nursing, 咁仲洗唔洗去偏遠地區讀??

如果Tafe 果 d 係讀完, 出泥攞個短期 visa, 攞一兩年經驗, 去偏遠地區申請技術移民??又有咩科係好d 呢??

謝謝巴打

1 無錯,正路。

2 唔洗。nursing唔使去偏遠地區,老老實實讀完加考雅思4個7基本實移到。

3 木工/cabinet maker/tiler等都可以考慮。

感謝巴打

咁1. 應該都要考Ielts 掛, 係咪?? 7分??
同埋仲有咩master 係可以州擔保??又或者俾個address 我睇都得.

就咁睇, 好似讀nursing係最大機會, 不過要ielts7

下年25歲 acct 澳洲degree 1年work exp 盡力考埋ielts 7 有65分 雖然我都知acct輪唔到呢個分數 但應唔應該照報名

考慮PY + NATTI啦,都搞掂可以加10分。

PY應該已經報唔到 好似過左485報名時間
唯有睇下NATTI

係你485簽證有效期結束前1年申請都黎得切。
你好爸打, 已經爪巴左文

我得finance degree, 咁最易係咪去偏遠地區讀書e.g. account master , 搵州政府攪掂, 唔洗計果65分同埋唔洗搵僱主擔保??

如果唔讀d 競爭力大既科, 有咩科好d??
例如你話nursing, 咁仲洗唔洗去偏遠地區讀??

如果Tafe 果 d 係讀完, 出泥攞個短期 visa, 攞一兩年經驗, 去偏遠地區申請技術移民??又有咩科係好d 呢??

謝謝巴打

1 無錯,正路。

2 唔洗。nursing唔使去偏遠地區,老老實實讀完加考雅思4個7基本實移到。

3 木工/cabinet maker/tiler等都可以考慮。

感謝巴打

咁1. 應該都要考Ielts 掛, 係咪?? 7分??
同埋仲有咩master 係可以州擔保??又或者俾個address 我睇都得.

就咁睇, 好似讀nursing係最大機會, 不過要ielts7

評估要求基本就要4個7,走唔甩。

宜家好多都要4個7,加油練好英文啦。

算冷門。

你係香港定澳洲?

評估要求:
OR

頭先查咗另ㄧ份psy board嘅document,原來可以直接考試pass咗個exam然後申請exemption from transitional program

加油,我只能幫到呢度,exam只能靠你自己了。
香港 MPhil
消防員 15 年
45 歲

有冇機?

IELTS 全七以上

獨立技術移民年齡上限45,唔好意思。
巴打 我想幫女朋友攪190 nsw
要幾多分?
189 同190 係咪兩條路黎 ?
申請左190 如果state sponsor invitation 落左黎 係咪直接apply 而唔係變番189?
唔係好明呢兩個分別

你不如話我指你女朋友既Occupation係咩?

189/190係兩條路,州擔保邀請就走190,唔係189。批190出黎就要係擔保你既州住兩年。189就無呢個要求/限制。

佢係Sydney做 tax accountant 有CA牌 5 years local firm experience 因為之前佢同人攪partner visa 但等唔切依家離左婚 拎緊457
我係citizen 仲想問埋佢要過冷河幾耐 我先可以幫佢攪de facto ?
有個nutrition related嘅degree
想過去讀dietitian/nutrition bachelor or master
(我見學士同碩士 都係加到5分 無咩分別)
請問要做多幾年工先拎到pr?

同埋SOL short/medium/long term有咩分別?

Dietitian 同 Nutritionist 都唔係直接獨立移民專業,只有Tasmania同SA可以擔保。所以重點唔係要做幾年,而係點樣有州擔保。

你要考慮搵工或者去呢幾個州進修黎滿足條件申請州擔保。

簡單黎講:Short唔可以直接申請獨立技術移民,Medium/Long可以。

Thanks巴打 仲想問多少少
如果有親戚係澳洲公民
我過去偏遠地區讀個 dietitian degree先
再做placement拎埋daa個牌

咁apply489得唔得呢?定係有其他選擇

悉尼既無熟悉。

墨爾本既就NAVITAS或者Monash。

我見acs自己都有PY Program
讀it報返acs係咪仲好
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞