澳洲移民 你問我答

1001 回覆
45 Like 4 Dislike

Push again

我應該已經覆左你?

好好讀書,順利畢業,考出雅思4個7.

年齡 30 + Bachelor 15 + 2-year 5 + 偏遠地區 5 + 雅思4個7 10 = 65.

Thx 樓主解答
我暫時都無fail過 gpa都中上
應該可以順利畢業既
反而係擔心ielts 唔夠4條7

另外想問
如果畢業前考到ielts 4個7 》申請PR no problem
但如果畢業前都考唔到4個7 visa就快到期
應該點做呢? 係咪好似上面巴打咁講 申請746再考到4條7唯止?
小弟做緊冷氣工程2年前Ive HD 畢業、助理工程師。
想參考下你嘅資料

參考上面我提到的RPL回覆。

另一個可以考慮黎澳洲讀:https://aibtglobal.edu.au/courses/air-conditioning/certificate-iv-air-conditioning-refrigeration/

其實RPL (技術性)係唔係都難度高
落手做個D我唔多識,淨識對D師傅指手畫腳,係Office畫下圖計下數咁

唔好意思,skip左。

RPL唔能夠保證一定攞到澳洲文憑,而且認受性亦唔高(比起親自讀)。

如果你話落手落腳唔太熟既話,我會建議你黎澳洲讀個課程。
It有無話邊範易走d
bba 就grad ielts有7
諗住做it狗做到25-32
如果技術移民係咪會比較難小小
如果係ge話過黎讀master應該讀咩競爭力會大d?

IT要湊比較高分,雅思4個7加7年工作經驗先有65分。想繼續湊就要考慮翻譯/配偶/黎澳洲讀兩年書。

年齡 30 + 學歷 15 + 雅思 10 + 工作經驗 10 + 翻譯/配偶/黎澳洲讀兩年書 5 = 70.

如果讀有冇咩好介紹 唔介意轉行~
其實主要係bba 撈小小it
類似digital marketing咁

教師/護理/測量/社工/Construction Project Management。

可以直接apply測量ge master?
我完全唔識同埋冇掂過engine科ge野wor

測量同社工無相關Bachelor唔可以,順手打埋上去咋.......

Teaching/Nursing/CSM有個Bachelor就得.

如果讀的話
係rmit定deakin好d
定有冇其他選擇?
小弟做緊冷氣工程2年前Ive HD 畢業、助理工程師。
想參考下你嘅資料

參考上面我提到的RPL回覆。

另一個可以考慮黎澳洲讀:https://aibtglobal.edu.au/courses/air-conditioning/certificate-iv-air-conditioning-refrigeration/

其實RPL (技術性)係唔係都難度高
落手做個D我唔多識,淨識對D師傅指手畫腳,係Office畫下圖計下數咁

睇左你俾係Link 唔太明個制度係點...

條Link就係澳洲我搵到唯一收非本地生既冷氣工程文憑。

Push again

我應該已經覆左你?

好好讀書,順利畢業,考出雅思4個7.

年齡 30 + Bachelor 15 + 2-year 5 + 偏遠地區 5 + 雅思4個7 10 = 65.

Thx 樓主解答
我暫時都無fail過 gpa都中上
應該可以順利畢業既
反而係擔心ielts 唔夠4條7

另外想問
如果畢業前考到ielts 4個7 》申請PR no problem
但如果畢業前都考唔到4個7 visa就快到期
應該點做呢? 係咪好似上面巴打咁講 申請746再考到4條7唯止?

申485/476簽證留係澳洲過渡。
It有無話邊範易走d

聽聞Programmar人少D,Business Analyst競爭最大。
bba 就grad ielts有7
諗住做it狗做到25-32
如果技術移民係咪會比較難小小
如果係ge話過黎讀master應該讀咩競爭力會大d?

IT要湊比較高分,雅思4個7加7年工作經驗先有65分。想繼續湊就要考慮翻譯/配偶/黎澳洲讀兩年書。

年齡 30 + 學歷 15 + 雅思 10 + 工作經驗 10 + 翻譯/配偶/黎澳洲讀兩年書 5 = 70.

如果讀有冇咩好介紹 唔介意轉行~
其實主要係bba 撈小小it
類似digital marketing咁

教師/護理/測量/社工/Construction Project Management。

可以直接apply測量ge master?
我完全唔識同埋冇掂過engine科ge野wor

測量同社工無相關Bachelor唔可以,順手打埋上去咋.......

Teaching/Nursing/CSM有個Bachelor就得.

如果讀的話
係rmit定deakin好d
定有冇其他選擇?

Teaching / Nursing 可以考慮Holmesglen。

CSM RMIT/Deakin都可以考慮。
讀書移民機會大唔大?

睇你讀咩科+英文水平。

U of Sydney [BA] 洗唔洗再考ielts?

BA?Major係咩?

重點唔係IELTS,係你既職業會係咩,係唔係清單上。

Philosophy year1

Philosophy 出黎可以做咩?

你要移民真係要考慮轉Major,LLB得唔得?

有冇啲科比較吃香啲?
讀書移民機會大唔大?

睇你讀咩科+英文水平。

U of Sydney [BA] 洗唔洗再考ielts?

BA?Major係咩?

重點唔係IELTS,係你既職業會係咩,係唔係清單上。

Philosophy year1

Philosophy 出黎可以做咩?

你要移民真係要考慮轉Major,LLB得唔得?

有冇啲科比較吃香啲?

Social Work?
24歲 IVE CHEM TECH high dip
做過兩年化驗
請問你建議我行邊條路移民?
It有無話邊範易走d

聽聞Programmar人少D,Business Analyst競爭最大。

Network如何
It有無話邊範易走d

唔係好多印度人做p仔咩
Security多?
24歲 IVE CHEM TECH high dip
做過兩年化驗
請問你建議我行邊條路移民?

Chemical除左Chemical Engineer其他方向都無辦法。
It有無話邊範易走d

唔係好多印度人做p仔咩
Security多?

IT分三個大類:Business Analyst 2611, Programmer 2613 , Network 2631.

65分呢個水平Business Analyst停左係08/2016,Security停左係02/2017,Programmer停左係03/2017。

上面既意思?

即係2611既70分或以上申請人最多,Security次之,Programmer最快可以邀請完高分可以快D邀請到65分申請人。

今年7月1日岩岩加上Security 2621,對學歷同工作經驗肯定有指明security要求。
It有無話邊範易走d

唔係好多印度人做p仔咩
Security多?

IT分三個大類:Business Analyst 2611, Programmer 2613 , Network 2631.

65分呢個水平Business Analyst停左係08/2016,Security停左係02/2017,Programmer停左係03/2017。

上面既意思?

即係2611既70分或以上申請人最多,Security次之,Programmer最快可以邀請完高分可以快D邀請到65分申請人。

今年7月1日岩岩加上Security 2621,對學歷同工作經驗肯定有指明security要求。

呢d數據邊到搵
唔該哂
巴打可唔可以tg你問嘢
It有無話邊範易走d

唔係好多印度人做p仔咩
Security多?

上面既意思?

呢d數據邊到搵
唔該哂

公司有人專門Mon住,記錄同研究。
巴打可唔可以tg你問嘢

唔用Instant Messenger,覆唔切。

你真係要私底下問就係高登PM我,請看#1.
想問下而家無得擔保父母黎做PR,只有可以比佢係到住十年,係咪真?

你擔保得PR就係Permanent Resident。點會只係比住10年?

你係咪指呢個?https://www.border.gov.au/Trav/Visi/temporary-sponsored-visa-parents/faq
呢個就唔係PR。

呀我意思係PR 擔保係咪無cancel到~
因為之前睇SBS Fb page 好似講而家無得擔保PR,只係有個新visa 比父母黎住10 年

不過睇黎唔係真
It有無話邊範易走d

唔係好多印度人做p仔咩
Security多?

上面既意思?

呢d數據邊到搵
唔該哂

咁network呢
It有無話邊範易走d

唔係好多印度人做p仔咩
Security多?

上面既意思?

呢d數據邊到搵
唔該哂

係咪即係security係 2/2017後就無再收過65分或以下既申請人?
唔太明唔好意思
It有無話邊範易走d

唔係好多印度人做p仔咩
Security多?

65分呢個水平Business Analyst停左係08/2016,Network停左係02/2017,Programmer停左係03/2017。

上面既意思?

即係2611既70分或以上申請人最多,Network次之,Programmer最快可以邀請完高分可以快D邀請到65分申請人。

呢d數據邊到搵
唔該哂

咁network呢

唔好意思,上面有地方打錯。
想問下而家無得擔保父母黎做PR,只有可以比佢係到住十年,係咪真?

你擔保得PR就係Permanent Resident。點會只係比住10年?

你係咪指呢個?https://www.border.gov.au/Trav/Visi/temporary-sponsored-visa-parents/faq
呢個就唔係PR。

呀我意思係PR 擔保係咪無cancel到~
因為之前睇SBS Fb page 好似講而家無得擔保PR,只係有個新visa 比父母黎住10 年

不過睇黎唔係真

暫時仲未取消。要辦就盡快辦,的確一直有風聲會取消。
It有無話邊範易走d

唔係好多印度人做p仔咩
Security多?

65分呢個水平Business Analyst停左係08/2016,Network停左係02/2017,Programmer停左係03/2017。

上面既意思?

即係2611既70分或以上申請人最多,Network次之,Programmer最快可以邀請完高分可以快D邀請到65分申請人。

呢d數據邊到搵
唔該哂

係咪即係security係 2/2017後就無再收過65分或以下既申請人?
唔太明唔好意思

上面有打錯,唔好意思。

意思係最後一次邀請到65分既Network大類係2017/02遞交既。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞