澳洲移民 你問我答

1001 回覆
45 Like 4 Dislike
澳洲VIC讀緊藥劑,藥劑依家喺短期名單,係咪一定要州擔保簽證先攞得PR?

另外有親戚係澳洲公民,不過回流咗返香港,咁樣有冇分加?

是的。

無係澳洲定居就加唔到分了。
Syd Account Final year, 岩岩搵左份acct intern

迷途小羔羊, 有d乜方法可以留係呢邊

讀緊social work
係香港做幾年野再去澳洲讀master 會唔會大機會d?
我係Brisbane讀緊commerce 有無咩方法移民會快呢? 唔該哂

因為只有少部分專業可以直接獨立技術移民,其他的都要僱主擔保。

好似你既背景醫學研究員就非常尷尬,無法獨立技術移民,連僱主擔保都難(因為搵唔到一個適合的職位)。
如果我屋企唔太有錢 讀ot degree 去南澳係咪較好選擇

唔知你所謂既“唔太有錢”既定義?

南澳就係University of South Australia。http://programs.unisa.edu.au/public/pcms/program.aspx?pageid=173&sid=126

三萬幾學費一年。

有咩關於澳洲留學/技術/投資/僱主移民問題可以係度討論/發問,我盡力用專業小小既角度回答。

http://forum.hkgolden.com/view.aspx?type=SC&message=6437503
基本Q&A自高登搬過黎(不過有D要更新,例如入籍要求):
http://forum.hkgolden.com/view.aspx?type=CA&message=6614739

英文未考到雅思6分水平基本上可以免問,英文唔好可以練,但係如果連練好英文既心態都無既話,你都係留番係香港罷啦。

利申 澳洲註冊移民中介
再利申 唔好問我工作機會,我做移民唔係獵頭。我只可以話你知香港的任何牌(工程,會計,水電技工等)對移民都係零用途,主要係你既學歷同工作經驗。兼且大部分全職(白)工都要求有PR,所以我都係建議先以移民為目標,黎到再搵工。

巴打有無做移民加拿大
註冊護士可以技術移民?洗唔洗考返澳洲牌?如果讀nursing master可以點申請移民?
謝樓主
我想問依家我讀緊測量degree, 想grad左過黎讀返個master
如果想移民,機會大唔大?

Pish
Acc degree grad
有5年exp
岩岩考完ielts overall 7.5,但speaking writing細分得6.5 so sad

好迷惘

應該係香港再努力啲儲job exp兼re take ielt上8定係過澳洲讀master?邊樣可以令成功移民既機會高啲?

好需要巴打既意見,thx
有5年exp
岩岩考完ielts overall 7.5,但speaking writing細分得6.5 so sad

好迷惘

應該係香港再努力啲儲job exp兼re take ielt上8定係過澳洲讀master?邊樣可以令成功移民既機會高啲?

海外Accountant你要最少湊70分。

Age 30 + Edu 15 + IELTS 20 + Overseas Work 5/10 (3/5年)

你願意黎澳洲讀書就有機會得到州擔保走489/190,咁就唔使斗高分。
如果我屋企唔太有錢 讀ot degree 去南澳係咪較好選擇

覆左。
It要高分
但有無話邊個it職業係無咁多人搶
低分d都過到?
問住先
189 190 邊個好啲 唔識分

可以走189就唔好190,原因係190受州政府限制必須係PR後係該州住兩年。

如果你唔介意咁就190先啦

呢句既意思係:如果唔介意
190 會比189 易批?(因為多左5分)

因為唔使同189爭同排隊,一有州擔保就可以馬上邀請申請PR。同埋會額外俾5分你。
如果有rics牌加ietls 4條7係咪基本上可以移民到澳洲?

推到有人答
想問下如果本身係做銀行內部,想移民澳洲難唔難?
利申:未夠廿五歲,BBA degree, 本地銀行Compliance Department

建議Internal Transfer,可唔可行?
呢家係澳洲讀緊industrial design
英文夠分
我呀姑嫁左當地人呢家係citizen
畢業後留係澳洲搵野做有冇機

請問仰邊個州/城市?
佢可以幫你加分走489/190,industrial design本身唔可以獨立移。

VIC Melbourne

rmit

某程度上對移民澳洲嚟講係ive 讀hd 再讀rmit 是咪仲好過讀local u

可以咁講。其實差唔多
有5年exp

好迷惘

海外Accountant你要最少湊70分。

Age 30 + Edu 15 + IELTS 20 + Overseas Work 5/10 (3/5年)

你願意黎澳洲讀書就有機會得到州擔保走489/190,咁就唔使斗高分。

最近4月 invitation round Acountant要80 分!!!
之前睇過下澳洲移民資料
聽聞鎖匠都係技術移民個list入面
但香港好似冇鎖匠之類既牌照可以考
要加上樓主話香港所有牌去到澳洲都係冇用
請問可以點樣用鎖匠呢個職業去技術移民?
唔該晒

Locksmith 非常複雜。

我先問你一句,你有幾年工作經驗?英雄水平如何?

其實本身係家父做緊鎖匠,我諗緊同唔同佢學師然後移民過黎澳洲,英文水平最近考果次overall得6,請問要幾多工作經驗同埋要咩條件先移到,唔該晒

首先,無學歷係無可能通過職業評估既。

但係澳洲有樣野叫RPL(Recognition of Prior Learning),簡單黎講就係最少三年工作經驗同通過Technical Interview既話係有機會俾埋個澳洲學歷你。

記住只係有機會。

然後仲要湊分,你之前最少3年唔可以用黎加分(因為RPL用左)。

最理想既方法係黎澳洲讀個Locksmith課程。

其實讀呢類課程(cert + dip)學費大概要幾多? 有無咩入學資格?
如果想搵州擔保係唔係要係果個州讀?
你之前講過有工番金錢負擔唔會好大,但讀呢類course 有時間可以番工?
IELTS 係要讀前考定讀完先考?
讀完佢個cert + dip 咁我原本個degree 仲會唔會有分加?
親屬加分只限直屬同係果個州先加到?

其實讀呢類課程(cert + dip)學費大概要幾多? 有無咩入學資格?
學費大概一萬多一年。無咩特殊入學資格,英語水平夠就得。

如果想搵州擔保係唔係要係果個州讀? 是的。

你之前講過有工番金錢負擔唔會好大,但讀呢類course 有時間可以番工? 學生簽證俾你工作20個鐘/周,你自己分配好時間既話問題應該不大。TAFE無咁難讀。

IELTS 係要讀前考定讀完先考?
入學申請要考,讀完申請簽證時都要考。

讀完佢個cert + dip 咁我原本個degree 仲會唔會有分加?
可以加15分。

親屬加分只限直屬同係果個州先加到?
無錯,同埋要睇職業,唔係每個職業都可以親屬擔保。
如果係 tasmania 讀的master 科目係州政府的CSOL上,QUOTA亦未爆,係唔係一畢業就可以即時申請州擔保?
你真係好好人😃我有3個小個問題

我小學到中學係英國讀
大學香港讀會計
幫人打工4年
自己開firm 3 年
但我無會計牌
Ielts 上當年係8

1)係咪要有cpa 先做到技術移民
2)其實我去到坐四年移民監係咪一定要打工、定係坐夠四年就ok)

3)投資移民我營業額唔夠、但如果我買樓投資得唔得呢?

感謝

無會計牌自己開Firm?

Anyway
1 唔係,只要通過技術評估就可以,會計師牌對移民零幫助。
2 你指投資移民?要睇你走邊個stream。
3 唔可以。
而家electronic engine係咪屈機

你指屈機既意思係?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞