澳洲移民 你問我答

1001 回覆
45 Like 4 Dislike
HD Grad
做緊TA
有乜辦法?
巴打 我想幫女朋友攪190 nsw
要幾多分?
189 同190 係咪兩條路黎 ?
申請左190 如果state sponsor invitation 落左黎 係咪直接apply 而唔係變番189?
唔係好明呢兩個分別

係.190係限咗你個state 嘅居留同做乜
hi 巴打
喺連登都見到你

你好啊,Settle未?

暫時做住散工先,夠食夠住,遲下返香港一陣再返來搵工
早幾星期去Sydney好正
你好

我岩岩係brisbane graduated. Bachelor of Business double major in International Business and Management. 已經拎左2年TR. IELT 6.5 但係writing 5.5左. 想問如果想移民條路應該點行好?

唔介意去tasmania, 但係唔係最好既方法? 應該點行最好?

如果去讀tafe 讀自己想讀既野定係讀tasmania university 穩陣?

咁既話又應該讀咩科好? 我想讀廚好耐但真係只係為興趣.

定有更直接既方法係拎到pr再係tasmania 搞到citzen?

好有信心ielts 6 甚至7, 因為真係WRITING 5.5 拉低左. 唔該哂!
你好

我岩岩係brisbane graduated. Bachelor of Business double major in International Business and Management. 已經拎左2年TR. IELT 6.5 但係writing 5.5左. 想問如果想移民條路應該點行好?

唔介意去tasmania, 但係唔係最好既方法? 應該點行最好?

如果去讀tafe 讀自己想讀既野定係讀tasmania university 穩陣?

咁既話又應該讀咩科好? 我想讀廚好耐但真係只係為興趣.

定有更直接既方法係拎到pr再係tasmania 搞到citzen?

好有信心ielts 6 甚至7, 因為真係WRITING 5.5 拉低左. 唔該哂!

好似點都要ielts全7先有機
如果申請左state sponsorship,
之後可唔可以去其他state 搵工?

唔建議,但係無人阻到你。

小心之後申請國籍時會追究你當時無遵守州政府擔保要求。

即係如果之後唔申請citizenship 就冇事?

萬一做野果2年被人捉到會唔會取消個PR?

利申幫人問

你唔夠兩年搬state 要同state office 講
Aviation industry 如果做flight operation對移民有無幫助?

如果我搵到澳洲base既airlines請我呢?

Employer sponsor 有分別。不過我做aviation 10年,都仲未搵到人肯越洋請我,我仲已有passport

介唔介意講你做咩post?
研究左好耐...
master of social work 唔受 bba degree玩
所以而家研究緊master of nursing science
(任何field既degree都可以)

聽日見升學agent,希望佢可以幫到下我

另外爸打仲有無咩科推薦🙇🏻‍♀️🙇🏻‍♀️🙇🏻‍♀️
Aviation industry 如果做flight operation對移民有無幫助?

如果我搵到澳洲base既airlines請我呢?

Employer sponsor 有分別。不過我做aviation 10年,都仲未搵到人肯越洋請我,我仲已有passport

介唔介意講你做咩post?

Also flight ops
想問下
我而家有MSc in Aeronautical Eng degree
同埋B1.1 aircraft maintenance engineer 牌
做緊飛機維修
囡囡做緊quantity surveyor
有BSc in quantity surveying degree
但冇考ielts
爸打有咩移民建議
你真係好好人😃我有3個小個問題

我小學到中學係英國讀
大學香港讀會計
幫人打工4年
自己開firm 3 年
但我無會計牌
Ielts 上當年係8

1)係咪要有cpa 先做到技術移民
2)其實我去到坐四年移民監係咪一定要打工、定係坐夠四年就ok)

3)投資移民我營業額唔夠、但如果我買樓投資得唔得呢?

感謝

無會計牌自己開Firm?

Anyway
1 唔係,只要通過技術評估就可以,會計師牌對移民零幫助。
2 你指投資移民?要睇你走邊個stream。
3 唔可以。

睇左並他人既POST,了解左好多,謝謝
因為我主要做稅,基本上客人都係想唔交稅個重
所以我自己偽牌會好D

想闊深少少

1. 姐係,我帶finance and taxation 工作經驗都可以試申請技術移民?
2. 咁假設我技術移民,其間係躁一家震搵工,做返TAX或FINANCE工覺OK。如果我4年都做M記會唔會唔批PR比我?

搵條女結婚ok?
想問下
我而家有MSc in Aeronautical Eng degree
同埋B1.1 aircraft maintenance engineer 牌
做緊飛機維修
有BSc in quantity surveying degree
但冇考ielts
爸打有咩移民建議

Aerospace engineer is on list... 考ielts 全7
囡囡同居未?同一份form有分加
你真係好好人😃我有3個小個問題

我小學到中學係英國讀
大學香港讀會計
幫人打工4年
自己開firm 3 年
但我無會計牌
Ielts 上當年係8

1)係咪要有cpa 先做到技術移民
2)其實我去到坐四年移民監係咪一定要打工、定係坐夠四年就ok)

3)投資移民我營業額唔夠、但如果我買樓投資得唔得呢?

感謝

無會計牌自己開Firm?

Anyway
1 唔係,只要通過技術評估就可以,會計師牌對移民零幫助。
2 你指投資移民?要睇你走邊個stream。
3 唔可以。

睇左並他人既POST,了解左好多,謝謝
因為我主要做稅,基本上客人都係想唔交稅個重
所以我自己偽牌會好D

想闊深少少

1. 姐係,我帶finance and taxation 工作經驗都可以試申請技術移民?
2. 咁假設我技術移民,其間係躁一家震搵工,做返TAX或FINANCE工覺OK。如果我4年都做M記會唔會唔批PR比我?

你申請技術移佢批俾你就係pr,有個巴打之前攞住個189pr 簽證做的士佬,佢去之前audit撚
臨床心理學家clinical psychologist算唔算冷門可以夠60分就收到邀請
同埋澳洲d蜘蛛同甲由係咪好大隻同成日入屋
想問下
做緊飛機維修
但冇考ielts
爸打有咩移民建議

Aerospace engineer is on list... 考ielts 全7
囡囡同居未?同一份form有分加

未吖.....香港地唔係咁易
除咗ielts 仲有咩要預備埋先申請倒?

利申幫人問

放心唔會取消到你朋友既PR,因為嚴格黎講無違反任何“簽證條款”。移民官無辦法引用任何一條法規黎取消簽證。
巴打,精算牌有無用? 英文我應該ok,因為衣家係間mnc做,係澳洲都有office,想知多啲

精算牌本身無用。

但係如果你有精算degree+最少1-4年畢業後精算工作經驗(持牌前後都可以)+雅思4個7既話,係有辦法可以直接獨立技術移民。

詳情你可以多俾D details。
巴打 我想幫女朋友攪190 nsw
要幾多分?
189 同190 係咪兩條路黎 ?
申請左190 如果state sponsor invitation 落左黎 係咪直接apply 而唔係變番189?
唔係好明呢兩個分別

你不如話我指你女朋友既Occupation係咩?

189/190係兩條路,州擔保邀請就走190,唔係189。批190出黎就要係擔保你既州住兩年。189就無呢個要求/限制。
HD Grad
做緊TA
有乜辦法?

建議過黎讀個Bachelor。
hi 巴打
喺連登都見到你

你好啊,Settle未?

暫時做住散工先,夠食夠住,遲下返香港一陣再返來搵工
早幾星期去Sydney好正

好嘆世界。

不如你趁有時間去Uluru/Tasmania感受下真正既澳洲。

我黎左澳洲十年都未去過Uluru
你好 我想問博士學位可唔可以技術移民?
定要搵教席先?
你好 我想問博士學位可唔可以技術移民?
定要搵教席先?

咁既情況仲洗唔洗考ielts?

利申幫人問

你唔夠兩年搬state 要同state office 講

你可以通知州政府,不過佢地一係唔覆你,一係就會話唔關佢地事。

利申 已經通知過幾次
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞