[#Mon#Monitor]螢幕集中討論#103 還是覺得C2 42好

1001 回覆
1 Like 8 Dislike
落左豐澤睇Lg 42c2 有啲心動,想問下有冇巴打係用升降枱擺C2,咁樣部c2係擺枱上面頂掛上牆? 如果係掛牆,有冇邊款掛牆架推薦可以配合埋張升降枱用?
大家21:9 鍾意曲定直
用緊3070,想問下白色 2K mon係唔係得MSI G274QRFW 同AOC AG275QXR?
邊隻好D
想換個24吋mon俾我部macbook pro用,想Type C輸出同差電(65W或以上),同埋有USB port。暫時睇中INNOCN 24C1F,依家有特價幾抵,但大陸牌子都係睇定啲先。想問下仲有冇推薦
用mon臂
用緊vg289q想買多隻mon做主mon 爬文見個個都推隻lg c2 但我覺得真係對我黎講太大 lg32gq950哩款如何 for打機 然後vg289q拎黎睇片用 budget$5000-10000 定係有啲新款更加好?
32qg950 一般料 連mini led都冇
邊度有samsung odyssey g8 oled實物睇?

呢隻mon唯一個缺點就係QOLED嘅color fringing, 即係睇黑白文字有紅綠邊. 想知道實際情況會唔會好嚴重。Work from home會睇大量文字
西洋菜南街 大間豐澤
我覺得好嚴重
有人話字體用mactype有改善
好嚴重... 等咗好耐先出咗呢隻啱心水
我有睇linus條片, mac type唔係度度都用到, 起碼chrome, office唔得。

出去睇下實物再決定
邊間
幾銀?個牌子好多都平其他大廠20%有多
有冇32 144 oled既mon ?
未有
建議買c2/c3
WOLED睇字好好多
白字直情完美點對點
點解21:9 解像度咁多變化? 主流都仲係得2k,接受唔到
21:9最接近4k 係咪5120x2160?
但上網查過得D舊型號,仲要唔知有冇得賣
有幾多變化
得5120x2160 or以上出到完整4k
21:9個解像度唔係跟mon size,有D亂
3440x1440
3840x1600
5120x2160呢個我等緊144hz,希望會有
32:9反而有7680x2160 240hz
有咩好推介32-34”
用c2唔驚燒mon咩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞