[#Mon#Monitor]螢幕集中討論#103 還是覺得C2 42好

1001 回覆
1 Like 8 Dislike
想請教下
Samsung g8 oled 同 fell aw3423dw有咩分別? 邊個畫質好d?

用途: 平時睇下email 同打機多
睇戲就用屋企部a90j 60
有冇人知lg 2k oled 支唔支援4k input?
睇netflix 唔想睇1080
估你應該講27GR95QE-B
睇官方SPEC 有HDMI 2.1同 DP 1.4

4K 輸入就應該無問題
唔該哂
試咗Windows set 2k,睇 Netflix 時 Netflix 網頁版嘅4k 片源 會自動出返2.5k。 HDR 都開到冇問題。

反而夾硬 set 4k 會用隻 Mon 嘅 down sampling,唔係點對點仲差咗!

利申 2795GR 用家。
用緊halo無問題
冇 一樣panel
諗緊lg 27gp95r or dell g3223q
OLED G8係鏡面 有tizen os 有電視晶片
Dell 霧面 純mon
就咁google睇中左LG 32GQ950,請教ching們有冇伏
有冇$2-3000 價位 電腦Mon 推介🙏
24in 2k/4k 睇片唔打機有咩推介
試過主機 駁電視同mon 同時行dual display
發覺電視 比起 mon 既畫面銳利度/清晰度有少少糊左 (係咪叫油畫化)
請教是否因為電視多左 影像晶片processor作後製 ?
甘巴你會買邊個?
其實我鍾意16:10 4K Mon
但無oled選擇
Mini led 既neo g7又唔知好唔好
拉低清晰度
電視預設清晰度太高會油畫化
就咁講好難比較
但用途唔同粒影像晶片個SETTING都唔同 個畫面一定有分別
但有啲電視已經當MON 用.........
邊度仲有平啲嘅LG C2 42",就出C3好多都無貨或貴
各ching 最近諗緊upgrade 個mon, 但唔知upgrade意義大唔大
本身用緊24吋1080P, 而家有幾個想法,
27吋 2K 144HZ 16:9
30吋 1080P 200HZ 21:9
27吋 4K 60HZ 16:9
本身70% 上網, 睇youtube, 1080p netflix, 30%打ARPG
Oled g8 vs aw3423dw 轉會揀oled g8
4k應該冇16:10

Neo g7冇oled咁好 但光度較高
想要4k oled就42c2
24ud58
偏貴
但有atw減少ips漏光(glow)
冇直接關係
有hdmi2.1唔通俾我開到8k咩
巴打介唔介意分享吓miniled用起上嚟有無bug
LG 27GP95R 有冇伏
同24MD4KL-B有咩分別 點解價錢差咁遠

ching 2k有冇推介 INNOCN 24C1Q屌得過嗎

多謝咁多位ching
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞