[#Mon#Monitor]螢幕集中討論#103 還是覺得C2 42好

1001 回覆
1 Like 8 Dislike
等唔切28/27吋4koled,買左27m2v黎粗用,除咗預設色準差啲,暫時用落都ok
lg好似今季出27" miniled
個色準有冇得自己再調?因為我都有聽過其他人呢隻啲色水好似差咁啲,如果可以自己用硬件校準整翻好啲個色嘅話的話我覺得呢隻Mon呢個Spec呢個價錢都真係冇乜好挑剔
27GQ950-B啊嘛27吋版本嘅32GQ950-B,好似已經吹咗好耐,但到依家都冇乜聲氣,連預期嘅Spec都冇......所以我依家當32GQ950-B有嘅所有嘢嘢27GQ950-B都有(甚至改良埋),只係多個Mini-LED。
屌快啲出27吋4K 160Hz (差極都至少1152分區)嘅Mini-LED Mon還定依家隻27GP950-B玩緊紅線Split Mon。。。。。有藉口可以保養完之後賣咗佢

https://www.bilibili.com/video/BV1Mt4y1P7Zw/?spm_id_from=333.337.search-card.all.click
Sdr得,hdr鎖左
咁都可以啦Windows HDR效果一向怪怪地….我都好少開呢個Mode所以鎖HDR我又冇乜所謂。不過都會觀望多陣,希望LG真係快啲出27吋4K 160Hz 1152分區或以上嘅Mini-LED螢幕。
mini led主要都係為咗推HDR
推SDR都得 黑色會黑D 光位分別不大
仲要睇隻mon有冇開放SDR local dimming
有冇人用緊雙mon?一邊打機,一邊睇youtube/netflix,點樣分兩邊唔同聲道?
Fi32u夠平,可以考慮下
呢個都有係度同其他巴打傾過

但個售後有啲擔心
儲錢等呢隻先
$4888,暫時用起嚟ok無光點嗰啲,我都係砌4080
vg289q
S2722qc
我display都係用giga其實

遲下出腦場睇下先,張枱都未夠長放32
Mon 72cm左右長,預枱有80cm啱啱好
咁無啦我張枱得60cm
音效唔係有得揀輸出裝置咩
INNOCN嗰隻M2V話鎖咗HDR色水咁如果Mini-LED嘅戰場喺HDR度,呢隻Mon喺HDR嘅色準表現如何?
唔知
冇專業數據review
夠放到個架,但個mon會突出咗,到時放細Soundbar 當喇叭用
我岩岩都買左隻32寸
個panel同Asus pg32uqx一樣
但一個16k
一個6k有找
對比mini led 完全無優勢
一係等oled 144
唔係sold by amazon
pg32uqx係友達原廠mini led
6k應該唔係友達原廠背光
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞