[#Mon#Monitor]螢幕集中討論#103 還是覺得C2 42好

1001 回覆
1 Like 8 Dislike
I don't have a try, i don't know
My imagine is when switching the things you do, you need to change the distance every time. This is not a good experience for me.
so I will get the 21:9 screen
watching movie and office work is the best choice at least for me
21:9 冇4k oled

愈來愈多戲有imax enhanced, 21:9愈來愈唔著數

轉視距 我張電腦椅有轆同埋張枱可以伸縮
imax enhanced係好好既論點
如果多戲support的確會比較好
thanks for sharing

視距真係睇自己屋企同setting, 個個人唔同
同埋42吋4k 出21:9都有約40吋
都仲大過主流21:9 mon尺寸
想問下,想避免呢啲問題應該唔好買邊隻mon好
https://www.youtube.com/watch?v=F3i-i51TwJo&t=92s
條頸唔會好辛苦?
好難避免
一係買最低階冇local dimming
一係買OLED
MINI LED都會有少少

有HDR 好多MON都會加呢種local dimming
但只是唔好開咁光就冇乜事嘅
不過local dimming通常可以熄
有部分mon開hdr會強制開local dimming
我見呢個情況打機會好大影響
local dimming又要整又太小zone,唔整好過整
想買兩隻同型號4k high refresh rate mon 一橫一直 21:9
講錯係 16:9
M27QP 問左好多間都無貨
24 inch 係咪無4K 144
Dell U2723QE
好似都幾唔掂
官網客人review睇到
空間有限又想試吓玩雙mon
有無話推薦邊隻protable mon?
主要用黎玩switch(健身環/薩爾達)
同埋用主mon打機個陣可以開住黎睇吓片/爬文睇攻略
主mon 2k 144hz
唔知道洗唔洗夾番買隻都係144hz既mon
怕到時買咗60hz
兩個mon放係眼前有對比會覺得lag
Ips係咁
呢家d mon又hdr又高光度又窄邊 所以會嚴重咗
冇mini led好難避免
但mini led會有光暈問題
想問下single mon arm x 2同double mon arm有咩分別
主要做文書野 上網睇片
間唔中打下啲solo game
4k 60hz 27-28吋係咪vg289q都ok?
唔洗2個都144既 你副MON唔打機60同144係無分別
BTW switch好似最高都係得60
sosad
住劏房真係麻煩
後者佔用空間較少
市面有冇一款4k 165-200hz係買得過?

選擇真係好少
ok
但建議望下實機 睇白色刺唔刺眼
漏光影相會比肉眼睇嚴重
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞