[#Mon#Monitor]螢幕集中討論#103 還是覺得C2 42好

1001 回覆
1 Like 8 Dislike
27GR95QE 等跳水跳到5000就入手
or 等外星人入panel 我都入手
想問一個白痴問題
D廠唔出32吋 oled TV
係market問題多定係技術問題多?
我覺得market問題多
一來TV嚟講32吋太細
二來如果一部C2 32吋 開價比42吋 低2000-3000蚊
會更深入模糊咗電腦螢幕市場
LG OLED 我估佢目前極限係110ppi 左右
8k 4k 1440p產品 全部最多都係110左右
32吋4k 要138ppi
近排成日見到ig 廣告 innocn d monitor 好3幾抵屌,有埋type 充電都係兩千中 。 有冇 ching 用過,點睇
搵到隻 Samsung A700 27吋 4k uhd

先2千蚊
想問下有無伏?

利申 執相 睇戲 多
用緊innocn 32m2v
未買之前覺得外表好唔掂,睇完實物又覺得ok!
漏光通痛不過唔嚴重,依個價錢買到mini led算係咁
係咪pwm調光?
我都最近廣告見到呢隻, M32U 好似都有 type C 輸入, 但唔知有冇65w output
咁唔怪得...
爬左2日文想問下意見
只玩ps5 想要28吋4k 144 hdmi2.1擺枱(50cm左右枱深)
最好有內置喇叭 因為玩槍game先用headset玩
本身用緊samsung fhd 25吋電視
隻眼唔係好識分靚野

想問下邊隻好 budget6000內
M28u(但見都有幾個巴打話買左一個月壞整又好耐好煩)
mag281urf 自己再買2隻speaker仔
27GP95R-B(一樣要自己買speaker? 同埋好似好大部)
定呢2隻貴少少budget都值
279m1rv
Ex2710U(但我間房好惹塵下,怕會入哂喇叭)
或者仲有冇其他好
有無ching玩過FI32U?
而家用緊CG32U
平時有用Xbox 打fps 槍game
想轉隻144hz mon
諗緊轉27吋2.5k 144hz定畀多一倍買32吋4k 144hz好
但我見32吋嗰啲4k 144 mon普遍都6000up
見到呢隻4000 幾所以問吓有無伏
想換走冇VESA既24吋副mon上MON架
想請教下有冇HKD2500內 27吋 144hz以上 2K IPS 有VESA既MON推薦?
如果冇我應該會揀27GP850-b
唯一正常size oled又240hz,難啲插水
asus又行高階路線
依家oled啲廠仲係擠牙膏出埋啲奇奇怪怪size,費事衝擊傳統moon市場
下個月hsbc 豐澤優惠直屌算
想問有無便攜MON推介
見網上無乜人講 好多打手片講Intehill呢個牌子
但唔係好想用大陸牌
想買個黎做副MON 枱唔夠大 放唔到座枱
睇下片上網 最好有touch mon 14~15.6左右 再細小小都可以
1.5K內 係咪得番大陸野揀
27gr95qe
1.5k 買大牌低階伏野不如買大陸牌子算
有無人用過32吋嘅1440p mon?
啲嘢會唔會開始覺得濛?
1.5K內 好難唔大陸
一係DIY 好易 買個淘返大牌PANEL 落嚟加塊顯示器底板
比較PPI 就會大概知道
呢隻唔係4k 喎
而家睇中咗MPG321QRF-QD 同埋MAG274QRF
一隻ppi 係93,另一隻係108
差15嘅話會唔會好明顯?
而家用緊隻 ASUS VG258 1920x1080 144hz MON (新MON配唔同HZ/解像度呢家仲會唔會有閃屏問題 好多年底聽話會)
想加多隻新MON 預計係27吋 2K 240hz/其他 27吋MON黎做主 MON有冇推薦 預算5K左右

另外想請教下有冇邊款 釘上牆MON 臂 郁係比較滑順同耐用少少 呢家個MON用緊NB 單臂 郁起上黎好硬淨咁唔方便長期郁黎郁去
GP27U驚QC問題係咪等港行好過
見到Reddit 有陰陽 panel
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞