[#Mon#Monitor]螢幕集中討論#103 還是覺得C2 42好

1001 回覆
1 Like 8 Dislike
如果ips/va mon賣得貴過oled,係咪代表有咩過人之處?
色水靚係睇咩數值其實
希望快啲出32 OLED 144
有冇例子 得技術 好難比較
想問下邊隻好d
MSI MAG274QRF-QD (2020)
MSI G274QPF-QD (2022)
G系入門但新出
就咁睇個spec 好似好少少
MSI G274QPF-QD
274 黎 唔係273
274 出左冇耐
用mini led背光 套算法 維修成本 唔平
(好似係)
兩隻分別唔係好大 但係我會答你MAG好啲
因為用100mm VESA 用mon臂唔使好似G字頭咁要搵75mm VESA鐵板先裝到mon臂75/100 adapter
但係轉曬款冇得賣
咁講都冇錯
不過我冇位裝Mon臂
研究左幾日
我似乎對純黑有高要求 想買隻4k 144hz 又做到靚黑色既mon
想問d技術問題
1. 原理黎講 除左va板之外仲有冇其他做到純黑
2. 我見oled果種都算係獨立發光
但係點解佢地標個對比度又唔夠va高
3. oled配左qd 係咪純粹幫紅藍綠壽命拉平均
4. 分區mini led係咪分幾細都仲會灰到有色既周圍 有冇話分到幾細 就睇唔出灰
冇mon臂嘅煩惱 二揀一 揀G字頭
1. 原理黎講 除左va板之外仲有冇其他做到純黑 - OLED 可以純黑
2. 我見oled果種都算係獨立發光
但係點解佢地標個對比度又唔夠va高 - 唔係好明,有冇例子?
OLED個對比度應該係無限,VA 要背光 點都有小小
3. oled配左qd 係咪純粹幫紅藍綠壽命拉平均 -- 可以咁講
4. 分區mini led係咪分幾細都仲會灰到有色既周圍 有冇話分到幾細 就睇唔出灰--去到micro 個個層面應該可以做到睇唔出灰
1. VA都做唔到純黑 OLED/QD-OLED/micro led先做到純黑
2. OLED其實係無限對比度 不過有時因為測試儀器所限 會標 1百萬:1 , VA典型是3000:1 標1百萬:1只是取巧
3. QD-OLED發光原理同OLED唔同,QD-OLED發光效益高 唔晒光 唔會扯到底層藍光OLED好盡 所以壽命長 難燒印 但像素排列睇字有彩邊
4.要細到PIXEL LEVEL先唔會灰 但有咁嘅技術不如直接整micro led
原來係咁
2. 似係我誤解左對比度1:1000000既意思
見市面上冇乜4k 144hz既va選擇
絕大部份選擇都係曲mon

如果要入手曲mon 以而家技術水平
不論偏光膜層面上定背光上
爆mon機率仲高唔高
見外面d samsung case爆親都唔收
如果技術上其實係易爆既話 我又唔太想入

但相對地又搵唔到平面既靚黑mon
有冇推介
暫時得42c2/42a90k/pg42uq揀
曲mon物理上既缺憾 真係搞唔到

要平面 4K 144 絕黑
真係得 OLED 而且大部份都係電視級數
VA就大部份都係曲

PG42UQ (OC 都去到138Hz)
舉例類似dell 個d ultrasharp系列
咩真10bit,98%dci-p3,delta e <2個堆
假10bit係8BIT 再用技術 去彌補不足既地方
但點做都做唔到十億種色, 就好似GSYNC 都分3種
依啲真係要做功課
色靚唔靚 除咗數據 仲要信本身隻眼
up系列有部分真係真10bit
LG WOLED食唔到專業市場的
都係IPS仲有得玩 貴價專業市場
一樓d資訊是咪過時
https://b23.tv/gopuGXq
Full screen brightness sdr 200nits hdr得130nitsABL咁激進woled遲啲真係無咩優勢
隔離qdoled又光啲又長命啲,第二代又都有240hz
我都係COPY & PASTA 對上個個POST
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞