[#Mon#Monitor]螢幕集中討論#103 還是覺得C2 42好

1001 回覆
1 Like 8 Dislike
想搵隻 30”以上 4k 144
多數打機、睇戲
筆直 一萬以下

以下呢幾款,大家有冇推薦邊款?
1. LG 32GQ950-B
2. LG34GP950G-B
3. Samsung odyssey Neo G7 Mini LED

又或者除左呢幾款,仲有冇其他mon推介?
手頭隻27m2v主要偏紅,調紅48 藍51已經同隻副mon u2520d一樣色
1. 冇mini led唔洗諗
2. 冇4k 冇mini led唔洗諗
3. 有得諗

其他就42c2
咁如果唔想要曲面有冇推介
LG C2 有冇得熄咗自動變暗佢?
冇services remote, 已經熄咗自動慳電

要service remote
買個都唔貴啦
熄咗有冇得開返先?
用返service remote 開返
thx bro
頭先search過唔見香港有得買
係咪都係上返amazon買?
https://www.amazon.com/MKJ39170828-Replacement-Service-Remote-Control/dp/B075M91STG
呢隻OK?

用呢個remote要入密碼0413先用到
thx bro
運費仲貴過隻remote
唔介意可以淘

都係12蚊人仔
師兄都係淘?
想問下而家大家係邊到買mon? 實體店/網店定amazon?
我爬文好似見巴打話而家無得係鋪check 死點個d?
我諗緊想買32gp850 但好似網店都無得賣
我都等緊
手上有隻343CQR, VA panel真係永不錄用
跟Method 1就ok?
今晚試試
點解?

但我冇入過
睇睇下youtube d長少少嘅片都可以變暗, 好煩
條片多靜態畫面?
唔算多 不過正常睇片都唔會變暗啦
我又唔想開full screen睇youtube
唔關個mon質素/MSI 事, 係VA panel 加curve, 啲黑位漏光到PK
仲有Black smearing問題, 即係郁動黑底白字的話, VA panel上係會花晒
之前一直用IPS mon, 唔知IPS有幾好
WTF

我睇隔離post IPS啲黑位係灰藍咁滯,VA未到OLED但都好close
咁撚大整估

依家係咪LCD係咪已經淘汰咗?
漏光問題可能係我水魚買咗VA+curve先咁啦。或者可能係我隻mon問題
VA flat嘅黑位正常係好過IPS

我隻BenQ EX2780Q (IPS panel)黑位係有少少唔夠黑, 但會係平均地唔夠黑, 只有熄晒燈, 四角先有少少漏光問題
BTW唔好信晒網上啲backlight bleed嘅圖, 有時同肉眼望差好遠。

但Black smearing真係無得搞
https://preview.redd.it/6g0hnj9lymj61.gif?format=mp4&v=enabled&s=c7710d5871ac0ad5fd3d7b2ab202e17d07219a79
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞