[#Mon#Monitor]螢幕集中討論#103 還是覺得C2 42好

1001 回覆
1 Like 8 Dislike

我會轉mode 唔同mode唔同setting
有d mon有程式幫你做到行咩程式用咩mode/setting
C2用lg colorcontrol
請問隻mon除咗顏色,仲有冇其他問題?
開g sync比較多問題
想問下C2 42 個視距要有幾多cm先夠?同埋如果呢排買既話去邊買比較抵又有保證?
好似大部IPS都係普通背光LED
要full array led 背光少之有少,仲要個價企得好硬下
而家mini led又太貴(個人覺得)
平平地試玩4k60 27吋 miniled 最好色準
係咪冇得揀 得支那牌m2u揀啱啱燒咗隻副mon
80cm以上
Avlife折實價
又貴又要做測試員 畫質又比唔上C2

所以都是42c2抵玩
Hktv mall
連smart card 5%

夾埋7千頭
What to change:
Go to "13. OLED" (if you dont see it, press exit on the remote and access the Service Menu again).
Set "TPC Enable" to '0' or 'Off' (depending on your model/firmware). (See attachment 02)
Press Exit on the remote. (The change will be saved)
Enjoy.

跟住咗黎做, TPC Enable set咗做off
都係會慢慢變暗
各位用 42C2 做電腦mon嘅巴打,張枱有幾深用落先舒服?小弟屋企地方淺窄淨係擺得落70cm嘅電腦枱,想問下咁樣用42C2 會唔會辛苦或者覺得好壓迫另外,大家係掛mon定坐枱多?
宏觀所有MON

42c2性價比最高
一隻手臂多少少距離 我係CompuMark System買 8000 有找
我張檯深60 C2掛牆 ,睇電影 玩GAME 都一流
唔該晒ching
我70cm深 照樣用得好爽
同埋我多數WFH, 要長開 Office, 公司docs etc.

咁樣長用落去會唔會驚 burn in? 我追post OLED唔可以長期hold同一個畫面
睇字多用返mini led好啲
巴打30” 以上 4K Mon
除左Samsung Neo G7 仲有冇推介,個人唔係幾鍾意曲Mon
開暗d可以降低風險
但做文書又冇咩必要揀oled
雜食用途

打機、睇戲、WFH都用同一隻MON
30% 打機
30% 睇戲
40% 上網+ WFH
i will go ahead for oled
but I will not choose C2 because I don't think the large screen is suitable for office work
唔開full screen咪得
大mon仲可以開多視窗 做書文好正
我覺得可以揀c2/c3
我用c2大部分時間都係開住個chrome上網
不過我冇開full screen
留空間得閒移下位
用埋auto hide taskbar , desktop icon同埋wallpaper engine
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞