[#Mon#Monitor]螢幕集中討論#103 還是覺得C2 42好

1001 回覆
1 Like 8 Dislike
想知240hz 有咩牌子好

呢個規格竟然冇出IPS,平平地玩下大IPS MON都唔得,好失望
LG C2用amd software開左AMD FreeSync Premium
個mon會閃閃下咁,有冇咩解決方法
以下內容係不專業分享,請c兄手下留情
本身用緊C2 42一個月左右頂唔順太大,但係32吋又未出oled,咁啱見網上有隻大陸牌子Mini LED 32吋做緊5999,咁咪諗住買返㴝頂住個雞頭等出32oled,本身都有諗過買其他4K 144 32,跟住睇吓啲價錢最平都4千幾咁加多少少試吓mini led,用咗一排之後比預期中好,好彩冇同點漏光又唔係好嚴重,開咗HDR黑位都過得去,但同c2 比一定係oled 正啲,同埋部同gsync唔相容
https://youtu.be/kMwtI1MCd9U
巴打係用mac定windows?
同埋想問吓開hdr模式有無得較亮度
我都糾結緊買 Innocn 27M2V vs 32M2V
有冇Ching知是否除左尺寸大小,2者型號spec上完全冇分別
但哩隻mon完全無g-sync或free sync
27m2v 160Hz
32m2v 144Hz
平時用Windows開hdr會變暗,我睇片打機先開hdr
個mon有三個hdr模式,但喺個mon度唔可以調校光暗
打機好光要喺隻game入邊校返暗
2隻都PWM 長期用眼會好攰
如果係高頻pwm都ok
想買隻mon平平地,邊用邊等Oled mon 27" 4k 144hz 普及
睇中兩款,ching會點揀,佢地同價位又差唔多spec

1. Philips 279M1RV
2. BenQ EX2710U
黃金冇得賣
呢個型號認得好似都幾耐下, 24 inch 4k可能停產了
24D1Q點睇

24inch仲有咩推介巴打s
用緊 EX2710U
開心
27gp95r
用住27” oled 2k先
3款 spec好相近,係咪應該比較保養服務 再揀
但個價錢未普及 最盡銀彈6千幾-7
要換c2先有明顯分別
要清就27"4k
2k75hz,1200蚊算係咁,香港
大陸就買到27吋 2k144hz了
佢問4k input

當然OUTPUT 局限咗得2K啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞