[#Mon#Monitor]螢幕集中討論#103 還是覺得C2 42好

1001 回覆
1 Like 8 Dislike
點解會壞眼
應該話mon個設計岩長時間近距離 每日用多d
睇你幾近
我用42c2都係70-100cm
OLED 2K 240Hz感覺如何? 我專玩FPS Games同埋間中睇下YouTube / 做下文書嘢依家用緊Nano-IPS LCD 4K 144Hz
ssp有啦
我大約90-120cm 距離用,基本上 睇唔到 pixel。

玩 FPS 爽,睇 Netflix 爽爽,睇 YouTube HDR 片 爽爽爽!

但係如果 windows 做文書嘅,真心建議你落場睇左 demo 先,WRGB 出 windows 啲字我真係會睇到眼花,不過文書我多數 Mac extend 落去,Max OS 啲文字就冇乜問題。
27吋咁遠睇
hi巴打們想問下Dell P3223QE 好唔好?
我用黎打PS5 同睇netflix不過都係玩3A大作多
唔玩FPS係咪唔洗144HZ?
同埋貪佢有Type-c輸入可以比我駁埋Steam deck玩
我見旺電有間$4999係咪正常價? 或者仲有無32寸左右選擇
thanks!
屋企部電腦用緊R9 3900X + 2070Super,近期想換27” Gaming Mon,主要係電腦同Switch共用,電腦會玩FPS Game、睇電戲,請問應該選擇4Kmon定係2Kmon?
我想問有冇ching知點解部notebook 經usb type c 轉hdmi出個畫質會好過直接hdmi出
個人經驗係 4k60 >>> 2k144
高幀數其實有啲overrated,除非係電競級別嘅玩家
之前用開2k mon做嘢,啱啱轉4k直頭兩個世界
尤其是如果配mac嘅話分別更加明顯
3080 4k gaming嚟講
279M1RV係咪一個唔錯嘅選擇? Thx
咁雜食就4k144啦
FPS唔睇畫質 落返1080p/1440p換返fps
唔好意思, 想問下有冇用家知道MAG274QRX 用唔用到monitor arm
見佢後面有塊野, 但唔知有冇四粒螺絲位可以上

同埋有冇咩評價, 想買隻27吋左右1440p 240hz
*4k mon出1080p/1440p
我係60-70cm咁睇聽你咁講睇嚟呢個Mon只係適合娛樂因為本身都冇用開MacOS,睇嚟要落腦場望下知唔知邊度腦場/邊間電腦鋪有呢隻Model嘅Demo睇?
有冇人試過LG Mon開極都開唔著
試過斷電再駁同埋換過個插蘇都唔得
而家駁左電佢會每隔幾秒有一下好細聲嘅tick一聲
啱啱買冇耐 是咪咁快就壞左了
現在d 4K Mon可以set番落1080p/2K ?
屋企個Mon係Asus 23" 1080p 60Hz

以下三個4Kmon邊一款畫質同QC方面會好d?
見4KMon個價差唔多等於2個2KMon咁滯...

BenQ Mobiuz 4K EX2710U
Asus TUF 4K UHD VG28UQL1A
LG UltraGear 4K Nano IPS 27GP95R-B
黃金地庫至少兩間擺響最出做display
27GR95QE-B
27gp95r
嫌貴可以買返2k144 反正你電腦都唔係幾推到
4K 144hz要咩gpu先至夠推?
OKOK唔該巴打!!
3A大作我全開ultra通常都一定可以100fps以上
(開埋DLSS3既話)
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞