[#Mon#Monitor]螢幕集中討論#103 還是覺得C2 42好

1001 回覆
1 Like 8 Dislike
同問,$3690點解平人地咁多?
32吋4K, 16:10
唔打機其實係咪買電視好過
的確係 我都估唔到換卡既原因 係因為部電視
Ugreen
hdmi2.0
唔覺有呢d spec
請問27gp95r比起其他有乜嘢優勝?
色準去到98%
佢用自家r8面版,佢本身有自己廠
其他都係代工
其他一係大陸廠,例如友達 msi常用
或者技嘉m28u就係用大陸既面版

同埋fast ips,同nano ips
既分別,fast ips最多只可以去到d3-80-90
同埋顏色會偏黃

27gp95r既hdr光度最大可以去到700
但壞既地方就係好易四角漏光
呢度無一隻可以避到
因為係ips痛病
我知道連登仔好憎大陸既簡體字,或者大陸既介紹
但係如買mon,自己睇晒中外既評價係必要
好似呢條友,佢會拆埋個mon睇隻mon係邊隻面版
同做評測
現時最高檔既面版都係lg r8
其實做mon廠商依家都係問lg拎
如果唔係lg samsung,就9成都係大陸面版
https://www.youtube.com/watch?v=bgX5GdamG64
你忘記了友達面版
仲多mon用友達
仲有就係技嘉果堆mon 如果你駁ps5打機
係出420色,佢個頻寬hdmi2.1只可以行到24
但ps5要至少30先行到422色,即係全色

所以得lg,msi,samsung呢堆先可以行滿成個hdmi2.1
佢果種可以叫假hdmi2.1

仲有就係m28u同埋27gp95r既光度同細膩度都有差別
https://www.youtube.com/watch?v=4YRCpODpTcg&t=176s
友達/群創都好多mon用
群創,友達都係台灣公司
但佢地都係比大陸代工
98%是色域唔係色準
m28u 群創面板係大陸既?
咁講lg nano-ips都係made in china
我睇到佢用fast-ips
依家無咩廠唔係大陸做
但lg係自家出既
就好似samsung 既qled
lg既oled
28吋4k 144好大機會都係群創
LCD通常都係made in china
LG IPS都係
samsung直情賣埋間LCD廠俾大陸華星
OLED就唔係
可能係
我自己由samsung 1080p 144 qled va
升到上依家nano ips 4k 144
最大既分別係佢出既色真係多左好多
同埋以往睇相無留意既位都會明顯左
呢個唔單純係升左上4k既關係
佢個色域出到98應該係比起95同90出多左

我用sony部4k x85j去對比
明顯同一張相,nano ips係背景上係出多左色
以往唔留意既位都睇到
而係電視度就只係一pat野
samsung VA MON用左量子點 都唔算好靚
LG IPS d色我都覺得幾靚幾通透
我以前隻27uk600 得7x%dci-p3 都覺得色水好靚
群創ips我就覺得麻麻地
友達ips都靚 但冇lg咁通透
只要接觸過大陸既空氣 我都唔用
有無人用曲Mon用benq screen bar
但我見上網話LG 對5粒以下既死點唔會比換,依家係咪都變左啦?
Lm
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞