[#Mon#Monitor]螢幕集中討論#103 還是覺得C2 42好

1001 回覆
1 Like 8 Dislike
岩岩換左c2, 想set 個window screensaver 唔知點解唔work
有裝LGTV Companion, colorcontrol, wallpaper engine
check 左window電源setting, 唔知邊度出問題
TYPE C 去 HDMI ? 依啲?
係類似呢d

最近google我見reddit都有人分享過mac機(近呢兩年出個d機)用c to hdmi出唔到120hz

唔知係佢地條線問題定係c2問題,都可能係mac問題

所以想睇下呢到有無巴打用開mac c to hdmi 駁c2
有冇邊隻4k係可以俾mac穩陣出到hidpi,睇reddit就算4k都唔係隻隻得
同其他27” IPS比 顏色太鮮豔
而家想買都買唔到 因為出咗G字頭而停產
呢隻mon有四個窿俾你裝mon arm
原裝mon stand冚住咗最頂嗰兩粒螺絲
可以開返sRGB mode縮返細個色域
量子點超廣色域 比較適合HDR
呢隻mon嘅sRGB mode顏色偏淡
我覺得DCI-P3 mode會好少少
準嘅sRGB係偏淡
我以前隻pa32uc都係咁
但c2 sRGB觀感就好d 可能因為有無限對比
請教下點解香港dell 外星人賣Mon 會貴過美國咁Q多

同埋有冇人試過係美國買dell Mon 寄返黎香港,我見兩邊價都差幾遠
香港dell假價錢
要問客服拎offer
問咗客服抵都係貴美國好多,我睇緊隻AW3423DW
拎到幾錢?
有冇人用過隻mag281urf
4k144都係賣緊4千
諗緊入佢好定加多少少上LG 27gp95r好
由xb271hu 轉用 2795r-b後
覺得隻2795R-b 就算用srgb mode 都 啲色oversaturated
買隻校色器做calibration會唔會有改善?
用N卡控制台校下對比?
我都用緊xb271hu想換
同舊機比係咪比較暗 字體唔清?
我估係27gp95r
4k ips
係打錯左
lg比起xhb271u 光啲
唔得啦, 想用hdmi 2.1 乖乖地買部m2 pro 再直出hdmi 2.1
落場睇睇你中意邊部色水
岩岩入手部M2 Mac Mini
想配返個4K 60Hz IPS Mon, Budget $3K-4K
想請教下2款會推薦邊款
1. ASUS VG289Q
- 爬完文話係性價比之王
- 睇過Demo, 以依個價位黎講隻色真係幾吸引
- 可動範圍算高?垂直同左右移動幅度都算大, 仲可以打直個Mon

2. BenQ EW2880U
- 有USB-C 60W幫MacBook叉電
- 有個Remote幾方便, 唔洗下下靠摸制
- 內置喇叭, 不無小補

平時主要都係做文書, 睇下Disney+/Netflix, 輕度打機
有冇巴打可以拯救下我依個科技文盲, 落到SSP成堆Spec睇到眼都花
U2723QE
可以試下問dell官網sales睇下做到幾多錢
我打算買AW2723DF ,我係uk 2隻都差唔多錢
早一兩個禮拜問過要around $4700,重貴過正價嘅袋底mac mini,佢呢個budget可能要考慮番S系列(mac post前幾頁有人推過隻S2722QC)

我同樣入手咗部Mac mini睇緊好無買多隻4k mon,心水買U2723QE但1516緊,些少個人意見:

優點:
-Dell U系列個mon係mac上面嘅色(DCI-P3 profile)令我好滿意(U系列25” 用家)
-隻mon有Hub功能 (額外5個USB-A + 1個 15W type-c),用黎慳port一流。不過話就話行到10Gbps但始終同畫面share bandwidth唔好抱太大期望。另外有KVM同並排畫面功能,如果有其他電腦都有啲用。
-Type-c 有90W PD供電(mac mini用唔著)

缺點:
-貴
-得60Hz
-HDR幾乎係廢咗咁濟(only 4 backlight zones, 干擾係非常嚴重)
-網上有d人講有閃吓閃吓嘅問題,但似乎只有部分人遇到
-Mac機用唔到佢個MST daisy chain
-個新stand 容易搖

最後提醒番呢幾年 Dell嘅 QC麻麻地(官方買有問題要換mon算爽手),見有人話日馬買Dell mon平,係非官方買要諗清楚。
另外4邊窄框睇落係舒服,但個邊框條罅做工極離譜,凸出黎又有,攝得落紙都有,雖然唔影響畫面但都幾礙眼。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞