歐洲旅遊交流

1001 回覆
36 Like 12 Dislike
而家係咪仲未需要ETIAS?
之前話2023, 岩岩睇又改到去2024
係,歐洲速度係咁
有冇巴打用過Vodafone sim 卡
如果瑞典落機推介Comviq
包埋Eu/EAA國家data
有冇人由英國揸去歐洲自駕?
香港買定穩陣啲
3UK 同 Vodafone 都唔差
https://www.travelclassroom.net/2017/07/europe-sim.html
呢度幾詳細, 巴打可以參考吓
我淨用過3UK, 整體唔差, 但去到某啲位會慢咗速
Vodafone 有frd用過話快好多, 但喺當地開通嗰陣好似有啲麻煩
Vodafone UK Pay as you go 冇free歐遊,同埋以前成日跌落3G

如果英國入,可以試EE,因為要係當地開機先有EU roaming
要route返香港再上網
機場嗰啲好多時要硬食multimedia bundle

不如買張Orange Holiday Europe 20GB或者3UK 15GB(12GB 歐遊)再出市區用Passport買
原來係咁
巴打覺得歐遊嘅話邊張最方便?如果唔經英國
下星期歐遊 轉機會停蘇黎世六七個鐘 有無人知係咪可以出市區快閃兩三個鐘 跟住再入翻去機場過關?
請問挪威瑞典丹麥有無咩電話卡推薦?
最理想一張搞掂三個國家
得 有visa的話無人會理你
有冇人去過 dolomites可以分享下?

諗住4月由威尼斯去2-3日, 純粹想睇下靚景

4月去既話見纜車唔會開 , 如果想睇tre cime 三尖峰 係唔係只可以遠睇?

另外會去Lago湖 4月去係唔係結哂冰?

仲會唔會有邊d地方值得去?
其實好多sim卡都係有plan包埋EU/EAA data roaming
鴨記買 3,好順
請問isic 學生證好唔好用?見佢都有啲巴士優惠個啲有冇人用過?
我想問黎緊會去英國, 如果咁樣行程, 應該買Britrail pass 定係續次買好?

LONDON <=> CAMBRIDGE
LONDON <=>READING 即日來回
LONDON =>EDINBURGH
EDINBURGH => Manchester
Manchester <=>YORK 即日來回
Manchester <=>LEEDS 即日來回
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞