歐洲旅遊交流

1001 回覆
36 Like 12 Dislike
Lisbon入 巴塞出 機票四千幾蚊 但要喺zurich轉機
帶一兩百歐現金好喇
一月尾去北歐果陣
九成半都係用信用卡或ApplePay
有 頭2晚住 sorvagen 之後住咗一晚 svolvær 同一晚harstad
Sorvagen嗰邊無咁城市化
Svolvær同Harstad酒店附近都有個商場同超市
同埋有日喺Leknes轉車 見到嗰個都好多人住
會唔會知意大行羅馬、威尼斯、米蘭係咪都多用卡?
我都唔想帶太多現金,但又驚無得碌
咁平依家睇啲機票9千起跳
嗰陣算淡季 同埋去程轉機要等5-6個鐘
如果hsbc 唔係賞世界係咪唔抵??
岩岩申請左張everymiles, 用黎買瑞士車票,岩岩出左個數個rate 好似一般 chf58 =hkd 511.83

想睇下仲有無其他信用卡岩, 到時帶去當地用
https://www.redhotoffers.hsbc.com.hk/tc/latest-offers/red-hot-overseas-spending-rewards/
我都冇all in賞世界,但係登記咗呢個promotion,諗住到時照碌hsbc
我都登記左呢個, 同everymiles 個個, 要再研究下邊個promo 抵d 先...
Vodafone
意大利絕大部分都可以碌卡或者apple pay
巴士地鐵都可以碌卡入閘
唔洗帶太多現金
意大利都多收卡嘅 大城市問題不大
反而德國有唔少細鋪剩收cash 直頭喺鋪頭出面寫明唔收卡 如果去就要注意下
睇你跑景點定chill啲遊
我自己就覺得趕到傻
唔計飛機嗰2日
我得12日歐遊
plan行程單係瑞士都已經佔成8日幾
剩低幾日只能脆脆地睇埋意大利某1-2個景點返歸算

單單意大利堆佛羅倫斯、羅馬、梵蒂岡都足以玩你個幾星期
我見啲同學夏天去(上到Matterhorn咁高)都係著hoodie咋
基本上除咗少部分餐廳所有野都係卡

同埋唔收卡既餐廳多數都伏

D 咩媽媽既味道小心啲
咁勁我見都負幾度喎
佢哋鞋有冇特別 定普通波鞋
我見佢哋係嗰度五湖健行嘅湖前面影相
就係hoodie、牛仔褲、一般波鞋

我都就去啦
不過喺春天去
我要著雪䄛雪鞋去
平平地買迪卡儂算
我5月中去, 都諗緊要點著
唔知要唔要帶定件大褸上山
好,咁我帶少少現金去就算
唔該晒樓上咁多位ching
去英國留2星期
有冇咩地方推介一定要去?
等你哋去完再問下你哋意見先
褸係咪買有幾層個啲好啲 帶定好似好啲
有1.95%手續費計左入去
個rate一定唔靚㗎
回贈起碼要有1.95%先打返個和
登記左promote應該夠用
咁唯有用登記左有回贈個d
我又唔想拎太多現金去, 用卡/apple pay好似方便d
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞