歐洲旅遊交流

1001 回覆
36 Like 12 Dislike
信得過呀 我去世界唔同地方都係用viator
最緊要係選d多人review又高分o既
隔一日就要拖gip搭車,一個城市淨係得一日全日,主要觀光景點都去唔曬,勁趕
得9日就唔好搞咁多嘢,集中最多3個城市算啦
milan北面就係alps, 但我唔知邊個係出面小鎮可以上山
可能你要做下research

florence我覺得1日半都夠
可以有半日去pisa
不過如果你想去美術館記住book定

我發現原來venice有day tour去Dolomites ,咁我應該會加多晚係venice,另我想問下五漁村係Florence 即日來回會唔會好蠢?還是過夜好
即日來回都夠時間
係 坐車去頭或尾果個村 之後行山行晒5個會 再坐車返florence會好d
因為坐車d時間好難就
Plan 緊十月去2星期東歐,除左捷克仲有無地方係必去?
匈牙利 野又好食
去到機場買啦 我次次香港買果d都伏
你想睇d咩類型o既野
歷史 建築 自然風景?
如果波蘭算東歐既話 波蘭>all
都啱,其實第一次去歐洲咩都想見識下
歷史名城我就唔多講啦
如果係自然風景可以去埋奧地利既阿爾卑斯山區,算係平價版瑞士
唔該哂
歷史黎講 波蘭krakow一定要去 睇下二戰黑歷史

建築就布達佩斯啦 我見過第二最靚夜景
波蘭北部gdnask我冇去過但好似都幾靚

自然風景 波蘭南部zakopane好似幾靚

如果你計埋奧地利係東歐 德南同salzburg之間風間好靚

波蘭唔算好順路 可以下次

如果你捷克開始建議可以捷克‐>ck -> hallstatt ->Salzburg->(vienna可去可唔去)->Budapest
prague‐>ck -> hallstatt ->Salzburg->(vienna可去可唔去)->Budapest
唔該晒
好多Helsinki 居民搭船過隔離Tallinn 入貨,平好多
行山咁行哂咁多條村唔會好kam咩?
不過我同太太去,多數去兩三個就算
利申:去過挪威丹麥瑞典三國廿日
其實北歐我覺得算幾tourist friendly
話就話物價高,但呢三個國家都有出到唔同既pass,包哂搭車景點,其實慳返唔少,係食個方面貴啲,閒閒地兩舊水一餐,但講緊既係食扒唔係頹野,所以又唔係咁差
係有啲偏遠地區唔識揸車焗住join tour或者搭巴士就會貴
如果真係乜都睇下深度遊
我又覺得布拉格已經可以留四至五日

去過一次實在太好j
1000年既文化積累
連「布拉格拋窗事件」個窗都仲喺度
Krakow 3-4日
Zakopane 2日
Poznan 2-3日
Budapest 3-4日

包羅萬有
冰島有咩山推薦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞