歐洲旅遊交流

1001 回覆
36 Like 12 Dislike
首先要睇吓你鐘意咩先
你去哥本哈根, 斯德哥爾摩, 應該都係鐘意行城市地方? 因為坦白講呢兩度小弟覺得幾悶同冇咩特色
丹麥瑞典會唔會有咩建議?
關咩事睇風景都夠啦
瑞典唔太熟
但丹麥除咗喺首都睇吓美人魚, 五顏六色屋仔之, 已經冇咩特別野睇 我建議去Ribe 行吓, 佢係勁古老嘅北歐小鎮, 都幾靚

不過始終去北歐, 我都係prefer 大家挪威, 冰島, 法羅群島
小弟都係6月中去Svalbard
Svalbard好似係睇動物為主?
Honningsvag就可以去北角
我二揀一
依加未決定
Honningsvag 當初我都有考慮過, 但除咗用嚟去北角打吓卡,好似冇咩特別, 好無謂咁
始終風景嚟講, lofoten 同 svalbard 靚太多
svalbard 除咗動物多, 我打算遠足+再搭船去其他小鎮 e.g. Pyramiden, ny-ålesund
巴打有無揸車?
Lofoten我一開始都諗著去
但我唔揸車就放棄左
Svalbard就要睇飛機時間
我見係兩日先一班機咁上下
有啲難就
巴打去Svalbard諗著去幾多日?
Copenhagen 度度都可以Miss係呢度一定要去!惡人谷Christiania
https://zh.m.wikipedia.org/wiki/克里斯蒂安尼亞自由城
Lofoten 靠巴士其實ok雖然有啲疏,同你要穩陣啲盡量預早少少去站頭等,但唔好expect可以玩到全個島,上次淨係去咗下半部分e.g. Reine, Ramberg

因為我今次去嘅重點其實就係Svalbard所以留咗5日4夜喺嗰度,不過啲交通真係要夾得好好
城市:斯德哥爾摩>>>哥本哈根>其他首都
風景:冰島挪威各有特色
Lofoten真係好靚好值得去
google左ribe
呢個oldest town in denmark令我諗起stockholm對上少少既sigtuna,係oldest town in sweden,又係類似既古老歐陸小鎮vibe
以前臨近聖誕時去過,好cosy好有氣氛
第一次歐遊 巴黎物價高唔高
oslo 不過冇copen咁慢活
個個都推介Lofoten
六月中如果4日3夜夠唔夠皮?
巴打們有冇經驗分享下
或者我影完一兩張,就放返部機入背囊?
正常西歐價
市中心15-20歐一餐
地鐵1.6-2歐一程
有冇人呢一兩年去過雅典?市中心治安點樣
嚟緊去一個月希臘
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞