歐洲旅遊交流

1001 回覆
36 Like 12 Dislike
Frankfurt好on9 千祈唔好去
咁應該係13,我係香港零晨上機,去到係朝早0700咁上下,有機會想去多次挪威
挪威我都想去 但上網睇又好似好悶 同埋啲景點好零散
係,所以都係FF下,性價比低
點解唔去Munich , 再落fussen 睇天鵝堡?
Berlin>Munich>Fussen>Munich 先返英國??

---
柏林啲人幾唔友善, 唔太想再去
點解
德國去荷蘭搭咩車好?
得條河 一條橋 歐元果個牌 同埋商場
一日行得哂
你係幾時去歐洲?
咁啱見到個po
5月跟老細第一次去法國
表姐叫我幫手買jo malone香水
邊度有得買同係咪堅平過香港

唔該師兄絲打
jo malone係英國嘢唔係法國嘢,喺機場免稅店買算啦
第二一定Venice
不能同意更多
旅遊上意大利基本超越歐洲其他國家幾個檔次
更加靚嘅建築物,更加誇張嘅博物館同教堂
小鎮又係靚過歐洲大部分地方
超深厚嘅歷史底縕
我覺得整體上得冰島瑞士係同級數
法國機場duty free 平?
師兄淨係去葡萄牙?有咩好推介?
啱啱search過係,你google下就知
呢個好似係nice airport,CDG應該都差唔多
https://www.aeliadutyfree.fr/nice/en/brands/jo-malone-london
. 我諗住5/6月獨遊9日波蘭加捷克 但plan行程嗰陣發現多咗一日唔知點安排好
大家可唔可以俾啲建議我 本身有諗過去Gdańsk但擔心唔夠時間搭車
Day1 朝早到Warsaw 大半日行市中心 夜晚火車去Krakow
Day2 Krakow 維利奇卡鹽礦 Tourist&Miners’ Route
Day3 Krakow 市中心
Day4 Krakow 奧斯威辛集中營 (6hrs guided tour)->夜晚巴士去Prague
Day5 Prague 舊城區+猶太區
Day6 Prague 城堡區+小城區
Day7 Prague Skydiving (5hrs)+新城區
Day8 Český Krumlov
簡單少少 一開始留返晚華沙,第二晚先去Krakow?
一日zakopane
Krakow去2.5hr 車程
如果去 zakopane 即日來回會唔會太趕?
諗住到時睇下邊日好天先去
上個月去過Krakow
可以book間fine dine 食, 幾抵食
同埋Wawel Castle 同入面個教堂都值得去, 但有大部分室內地方要join tour/買飛先入到
有時間可以去埋Schindler Factory, 離市中心15分鐘車程左右

同埋我去Wieliczka Salt Mine 個陣Miner's route 冇開
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞