歐洲旅遊交流

1001 回覆
36 Like 12 Dislike
捷克 波蘭鐘意二戰文化就FIT哂
波蘭物價又平 Krakow古城feel 集中營 鹽礦 鐘意大自然又可以落zakopane反而華沙無乜特別
捷克都有集中營 但交通相對無咁方便 仲要行二手市場都唔錯 有個全東歐最大二手market
想問下英國自駕 兩個司機 一個25歲 一個23歲,有無邊間租車公司可以唔收果個young driver fee?
荷蘭唔知,巴黎有周卡(navigo weekly ticket)但係計星期一-星期日,你要睇下你星期幾開始用
因為柏林真係上堂
柏林歷史全部都係2戰史 但d野又炸爛曬
你去到就淨係聽個個景區既導遊講 或者自己睇文字 同你自己上歷史堂學個d無咩分別
去到又唔係有實景俾你睇 淨係得重建好既城市話你聽之前呢度係咩黎

歐洲其他古蹟起碼有個樣俾你睇 就算羅馬 希臘個d都有個遺跡殘骸俾你欣賞下同了解下原貌

再加上本黎成個柏林既歷史都係個sad story黎 聽完個trip都唔會開心

不過如果好鍾意二戰同冷戰歷史既話 柏林都值得去既 有個東柏林博物館都幾有趣 可以知冷戰時期既東柏林人生活
三月尾四月頭去德國荷蘭應該點著?

風褸加內膽加heattech 夠唔夠做?
London除咗flat iron同burger&lobster仲有咩好食?
求推介
大把
北歐大城市/西歐細城市都係chill果類
art design就唔知
應該唔夠
咁應該點著?
heattech 加sweater/笠頭冷衫加簿羽絨 荷蘭大風到傻
黎緊去西西里島,相機點放好
平時去旅行就咁掛係頸
但係南意掛出黎係咪比人搶硬
但下下放入背囊,影先拎出嚟又好煩
想問下如果6月中有4-5日挪威睇午夜太陽
Tromso係咪好地方?定可以去埋Honningsvåg?
定一次過去Longyearbyen好?
我唔諗著揸車,就唔考慮Lofoten

另外4日丹麥除左哥本哈根仲有咩地方好去?
應該會去Egeskov Castle
Aarhus又值唔值得去

新手未去過歐洲救教
羅馬其實介紹得幾好
不過都係有少少背景知識會好啲
4日哥本哈根你中意睇藝術野既話其實都夠,呢個city岩慢慢行唔太chur,同埋多數d鋪同館6點就收。你好唔好lego?
柏林重點應該係普魯士/冷戰史喎
除非窮到白俄羅斯或者波斯尼亞咁
點會有國家1945年炸爛咗嘅嘢2023年都唔重建

柏林圍牆都至少留咗一小段牆同埋地下鋪咗磚畀你知個位置
如果有興趣, 搭Bahn去到東部尾站仲有大量蘇聯公屋喺度未拆

反而柏林個問題係太唔德國, 國際化周街都係英文
如果要搵經典/廣告入面嘅德國 要去拜仁/黑森林
Lego無咩特別興趣
藝術野就興趣不大,唔識睇
建築都仲ok嘅
無知一問
如果同行得一個成年係咪可以由佢幫所有人check in曬
同埋喺會唔會有咩特別問題
歐洲入門既話, 呢幾個國家/城市fit晒
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞