歐洲旅遊交流

1001 回覆
36 Like 12 Dislike
可以搭火車順住去嗰五個村,佢有個one day train pass
唔洗咁辛苦同趕
去poznan/wroclaw都得, 睇自己鐘意
salzburg又係癲, 可以即日來回既景點多到...
個人覺得Gdansk值得去過poznan/wroclaw
可以gdansk ->krakow ->zakopane ->捷克 ->奧匈
去少個城市拉
如果鬆啲玩深入少少 9日甚至兩個城市都好夠
如果想睇歷史
波斯尼亞嗰邊薩拉熱窩+Mostar必去之外
另一邊塞狗都幾有趣
Belgrade成個地區嘅歷史名城
又有南斯拉夫共產嘢睇
南部Nis就有Ottoman嘢睇
如果自問夠獨立思考 唔容易被動搖
睇下塞狗嗰邊對於戰爭嘅描述 係幾有趣會睇到唔同觀點

而家唔知點 早幾年去 塞狗當普京神咁拜
Plan 咗Belgrade + novi sad
Novi sad 應該可能跟local tour,見好似唔多野行
Belgrade 就預咗1日半
其實Serbia 普遍一定撐俄㗎喇
羅馬每去一次都有新發現
不過近期治安又差咗 同埋感覺比幾年前再污糟咗
都得, google下覺得邊個市既特色好岩自己既咪去
有得唔撐俄咩
大半個個歐盟+美國都承認科索沃獨立
Novi Sad唔係熱門旅遊地方,但去落很舒服
佢最主要景點應該係過橋之後有個古城
但係多瑙河邊行下都幾舒服的

Belgrade都係主要睇城堡同埋南斯拉夫嘢
個市中心好細 基本上步行都ok

雖然叫佢地塞狗
不過傾落計幾有趣 佢地係真心覺得啲地自古以來全部都屬於佢地
Thx ching基本上就係plan 咗exactly 呢啲地方

搭單問埋 交通方面點?諗住下個國家去Bosnia
巴黎直情是就咁行下街都會有小發現 很好玩的
一日梵蒂岡
一日羅馬遺址
已經沒左兩日

不過如果對歷史同宗教沒興趣就可能會覺悶
交通預多啲時間唔方便的
我係搭火車來往各地 火車時間都算準 不過慢
有大大張實體飛留念的如果車站職員好人分分鐘送埋飛套
十五分鐘 真係好Hea 不過建議如果搭euro star最好快啲沖去車廂要霸定擺行李
佢雖然俾人帶大嘅行李 但係好快俾人霸晒
上網睇過五月係巴黎嘅春天
有無Ching 講下5月尾至6月頭巴黎天氣點 諗緊會唔會着到大褸
雨季係咪都過左?想到時周圍影下風景
現任塞狗總統武契奇極親俄 睇怕都係當普帝神咁拜
巴打呢個觀點都啱嘅 睇下雙方唔同觀點
其實二戰歷史都想睇俄佬觀點
只係唔係幾想送錢畀呢啲咁嘅政權賺
舉個例「慕尼黑協定」係德國慕尼黑/捷克布拉格/英國曼切斯特嘅博物館 已經有3個唔同觀點
搞到我都想睇下
因為下次想由阿爾巴尼亞開始北上
果陣條path就係
16湖>jessnice>salzburg>...
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞