歐洲旅遊交流

1001 回覆
36 Like 12 Dislike
Gare du nord係咪真係好多小偷
1516緊搭火車定飛機去荷蘭
Ching 想問下你覺得Guimarães值唔值得去?
同埋想問吓你去Sintra,Braga ,Guimarães係即日來回定係住一晚先返?
Guimarães如果你唔係對葡萄牙歷史真係有興趣其實大可不去
個個城堡無咩特別

Sintra即日來回
Braga+Guimarães同一日去兩個地方
倫敦、巴黎二選一 for 博物館
on99去德國不如去荷蘭睇下D運河
意大利似返個古城
瑞士睇大自然
唔該晒諗住12月去西葡依家已經忍唔住係咁睇行程
倫敦既其他菜色其實都只係average (講一般價位嗰啲啦, 貴野/fine dine唔係成日食唔評論),但種類多就真既

但講其他菜色歐洲個個international cities 都係種類多同味道唔差架啦

結論:英國野食都係shit
小心天氣唔好
地中海氣候冬天容易陰天落雨
啲口腔期去慣日本無得食買玩咪覺得伏
聽講倫敦嘅印度咖哩幾正?因為殖民嘅關係
之前去英國都無試到
curry都係好選擇
伏率低
想請教下大家去歐遊會買邊種電話卡?

嚟緊會去德荷比,聽講德國啲餐廳dinner 基本上一定要book定,所以搵緊啲可以打到電話嘅卡

暫時睇緊Orange Holiday Europe / O2

有冇巴絲有其他推介?
最近去完覺得比以前好咗好多
早十年八年真係好似個個都賊眉賊眼咁

自己打醒十二分精神無咩大問題

個人有得揀中意搭火車多啲
慳翻去機場出入境時間
行李又無咁多限制
我都想搭火車時睇下沿路景色
不過search完大家去完巴黎啲post有啲驚
警署好似係其中一個必去既旅遊景點之一咁
唯有到時小心啲
好靚 plan緊5月一條友去葡萄牙+意大利 有15日假 (未去過歐洲)
Ching 想問下葡萄牙有冇pass係包晒電車火車7日任坐架?
治安係咪好過西班牙 睇youtube有人西班牙一落車就比人搶背包
最後想問下你飛機係英國定葡萄牙落先? 價錢係咪一樣貴 ?
1)里斯本市內可以買Lisbon card,市內電車/巴士/地鐵/火車任搭。全國pass就無,單獨買啦 早鳥價平到痴線

2)治安去左咁多日一啲問題都無,自己多加留意就OK。反而意大利治安臭名遠播

3)飛英國再搭TAP去葡萄牙,唔建議你搭TAP 我買完先知中伏
研究完意大利真係要10幾日先行得完
由米蘭到西西里都想去 五漁村又係超靚
扒手問題嚴重係真 好似冇改善過

反而巴黎今年冇咩負評

宜家英國飛法國/葡萄牙係咪麻煩好多要出境入境啦?話晒都脱左歐又用英鎊
歐遊用信用卡 要唔要Pin碼
買野貴少少通常都要,用apple pay 就唔洗
米蘭真係搞唔掂
早排去第一日就比人開袋
好彩個袋入面乜都冇
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞