歐洲旅遊交流

1001 回覆
36 Like 12 Dislike
可以download Trainline 買飛
季節特色對我黎講只有 行兩步就成身大汗 同 行兩步就要入室內
布拉格未去過+冇諗住去

西歐冇話唔得, 只係第一次東歐好處就係洗既冤枉錢多極有限, 野食會好食d, 玩熟左再plan去貴地方, 而且東歐唔比其他歐少值得睇既野
想去Budapest
你去過東歐邊度?
係冰島有
夏天去南歐熱撚死
東歐幾國叫得上城市既, 去過budapest, krakow, wrocław, poznan
呢幾個算係萬能城市, 本身/周邊有野做/睇, keep到玩5日up, 同屋企人/朋友去放鬆玩都唔會嘈交果種, budapest都去過3次了
krakow, wrocław 嗰堆唔係中歐黎咩

呢幾個城市主要睇歷史,唔識當地歷史會好悶。如果講 行街睇景shopping 去返西歐會好啲

btw 呢幾個都算歐洲治安好得黎又平
睇你點定姐, 我個圈子共識包埋中歐, 姐係波蘭+匈牙利+斯洛fuck+烏克蘭+捷克, 下面果堆乜乜乜亞就計落南歐
唔睇歷史都得既, 唔會悶, 識就錦上添花姐
當然知道自己要shopping既就一定係去西歐
我係做野先會去法蘭克福
係囉
我覺得波蘭唔悶wor

野食平
同埋波蘭足球d ultras 文化都幾正
睇過一場wisla krakow 過癮過睇英超
北歐最想去徙步
諗住遲下夏天再走多轉krakow
我第一次歐遊係
5日瑞士
2日幕尼黑 (新天鵝堡,紐倫堡)
1日國王湖
1日ck 2日Prague
1日krakow 2日華沙
好睇你想打卡定走馬看花
想同朋友不如同佢munich會合
London唔花多幾日最後就會係London eyes
大英之類就無嘢行
我會推薦玩曬一個國家 再搭一兩個近嘅地點
Salzburg超值得一去!
plan緊去finland或者冰島睇極光 幾月去會最好 同埋冰島係咪都建議跟團?
你自己唔揸車嘅話就報當地local團
用Reykjavik 做base有好多day tour去唔同地方
Frankfurt
夜晚到步一出火車站都想縮返入去 成晚警車聲都唔停
就算朝早都冇咩地方好去
拎黎駁腳都唔suggest住Frankfurt
如果唔識揸車/唔諗住租車咁都係要跟團
Reykjavik都好多唔同day tour,budget夠嘅可以試吓環島遊package
時間就9月應該會好啲,日照比較長,日頭多啲時間睇其他景
試過12月去太早日落,join 嗰啲day tour臨尾一兩個景點已經黑到冇乜野睇
9月去係咪都去唔到藍冰洞 上網睇建議12-3月先夠凍
好正 之前9月嗰陣行晒挪威三大奇石 靚到不得了
係呀
我都唔記得咗藍冰洞呢樣野上次想去但最終冇時間去

咁你應該會係3月頭咁上下去係最好,符合晒你要求同埋日照冇咁短
咁我再plan下先 唔該你
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞