歐洲旅遊交流

1001 回覆
36 Like 12 Dislike
應該會去哂純粹對果邊既history 有啲興趣
到時應該都係走馬看花 一個國家stay 2-3日左右
波斯尼亞 睇內戰 戰後荒廢建築
薩拉熱窩圍城戰
Mostar圍城戰加屠殺
Jablanica二戰Battle of Neretva

其實仲有「塞族共和國 Republika Srpska 」區域 因為好憎塞狗所以冇過到去
伸手黨
嚟緊三月去歐洲 其中會喺斯德哥爾摩留三日
頭兩日應該會喺市中心玩
想問下市中心出面有冇啲地方可以一日遊
Thanks 巴打
我鐘意呢類嘢 平民嘢又少旅客
依家最糾結係好唔好去意大利
去stockholm 既話記住去Kajsas Fisk 飲佢個魚湯 超正
荷蘭去咁短 我嗰陣去5日都唔夠喉
會呀
但係嗰邊星期日唔開嘅餐廳比我想像中更多
係 包埋行李座位 5千幾算平
如果個trip唔係淨係去英國可以考慮飛其他地方
Heathrow/英國離境稅貴
點解會憎Serbia? 因為history 原因?定係去過果度有bad experience?
柏林都無咩好去
除非鍾意上歷史堂
歷史原因 民粹主義
如果好鍾意歷史嘅話 柏林去三個星期都唔夠
去咗咩城市?
Thx 巴打 依家咁岩plan緊 Bosnia 行程
應該會去Sarajevo + Mostar 預計會去2-3日
有冇話邊啲係值得去睇下?
Sarajevo同mostar 分別兩三日 定夾埋先?
視乎你想睇歷史定風景
我自己偏重歷史 但都有睇風景 兩個地方都行咗上山鳥瞰
Mostar都幾靚 不過個古城係內戰後重建 但睇返記錄片 重建得同以前未破壞差唔多
可以坐船去Drottningholm Palace
都玩到半日
想問下咁多位巴打有冇去過瑞士Zermatt?
如果米蘭來回三日兩夜會唔會好趕?
我嗰陣係比利時1.5日跟住搭火車去荷蘭
Amsterdam 2日 風車村1日 rotterdam + 小孩堤防 1日
我秋天去所以冇花睇,想去埋海牙但係唔夠時間,凡高博物館book唔切full曬
我覺得風車村值得去過小孩堤防,唔夠時間可以唔去
佢個魚湯飽到唔駛食其他
可以考慮uppsala, 雖然都係咁既款, 而且三月既天氣真係...天氣唔好既話留係stockholm多一日算
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞