歐洲旅遊交流

1001 回覆
36 Like 12 Dislike
小弟打算五月中第一次去歐洲
打算先去法蘭克福之後巴黎最後再去倫敦
三個國家城市總共諗住打算用15日
請問15日三個城市夠唔夠玩?
各位師兄有冇必去同必食推介?
一定夠 同埋你可以去多附近1-2個城市觀光下都好
如果第一次去歐洲
去呢三個城市驚你會失望
不如去意大利玩10日+5日LONDON 會唔會好D?
記得做pcr
應該係轉機方便

南歐 東歐可以再選擇一個既
意大利食應該幾好?
rissotto pasta

德國啲食物真係慘不忍睹

london值得玩既
始終hkers好多文化或者教育會喺嗰度有共鳴
Frankfurt 2日1夜夠啦,Paris London 可以預多D時間
你鍾意咩先
法蘭克福 = Lufthansa
因為有朋友喺法蘭克福住所以第一站就係法蘭克福
但法蘭克福真係咁垃圾?
自己最想去其實就係巴黎同倫敦
法蘭克福純粹因為搵朋友所以先去
Pizza gelato 都冇
好掛住意大利啲嘢食
我都諗住會留多啲時間喺巴黎同倫敦
法蘭克福好似冇乜嘢睇同買
意大利仲考慮緊會唔會落去
但巴黎同倫敦就因為自己好想去所以點都會去
不過多謝師兄提議
一向最無野睇最唔好玩就係首都
想去瑞士+意大利
有無人知點樣聰明地搭Bernina express
同啲知名雪山完全唔順路
法蘭克福果陣同條女去留咗3日 一日已經玩晒的景點 剩低時間冇嘢做留咗係bnb 建議就算搵fd都唔使留咁耐
又唔係話垃圾,只不過冇乜特別景點令你唔想錯過,Frankfurt 又唔係教區中心,冇一坐有代表性嘅教堂,唔似Köln 咁有座Köln Dom。飲飲食食夜生活冇問題,Main 河南岸Sachsenhausen 區同北岸Römer 舊城區都值得行吓尤其Sachsenhausen。我自己去過四五次只真正留過一次,其餘都係轉機轉火車留一晚或者半日。
感謝師兄意見
咁係法蘭克福個幾日我會順便去埋科隆
見喺法蘭克福過去都幾近
如果一定要去frankfurt就留半日only
一日去koln
一日去Heidelberg
不過唔好去frankfurt最好
去Munich or berlin好過frankfurt 一百倍

倫敦冇去過 不過你有十五日可以去埋scotland

巴黎本身都可以at least 2日
之後一日去Versailles
一日跟local tour去loire valley
一日跟local tour去st Michel
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞