歐洲旅遊交流

1001 回覆
36 Like 12 Dislike
有冇人試過搭20個鐘巴士由巴黎去布達佩斯
係咪會好辛苦
搭飛機都唔係貴好多啫
有無人知依家係咪無咗羅馬直飛香港?嚟緊唸住玩法國再去義大利,由威尼斯米蘭玩落羅馬再翻香港,但係好似搵唔到羅馬直飛香港,如果係咁,係咪由法國直接去羅馬再玩威尼斯跟住米蘭翻香港會好d?有無人可以指點下
我住西歐,識咗個係當地做it嘅Serbian

佢同我解釋因為當年打仗比歐盟炸過,所以普遍民眾就反歐盟。咁反得EU就親俄嫁啦

佢冇講自己立場,咁我就唔問佢啦,不過走得嚟西歐都好難會鍾意普京
塞狗呢d 狗閪國家都竟然有人去
你搭night bus 去到德國停一停好啲
最多放個gip/背囊入火車站啲locker
Flixbus 嗰啲分開兩程個價錢差小小
但你可以伸展吓+explore德國睇吓自己鐘唔鐘意

你未試過9-12 hrs night bus 之前唔建議試20hrs住
唔一定 特別係Belgrade
宜家Belgrade多咗好多俄羅斯人
全部都係開戰後走佬過嚟
咁逃離得俄羅斯嗰班都知咩料啦

去到鄉下地方反而情況會唔同
贊成, 首先政府親俄

如果係第一次去歐洲, 唔好去Serbia, 距離其他旅遊國家太遠
如果係第一次去Balkans, Serbia 係一個好嘅transport hub, 但唔好浪費時間喺度, 其他國家仲多遺跡風景睇
如果真係第一次去Serbia, 唔好浪費超過兩日喺Belgrade, 佢個河濱區仲重建緊, 新火車站又距離舊城區極遠+唔方便, 去Novi Sad/ Subotica好過
Belgrade Centar station is an ugly modern station several kilometres to the south of Belgrade's original station, see city & station location map. It is the new central station now that the old station has closed, sometimes known as Prokop.

第一句笑到仆街
有冇人去過哥本哈根 悶唔悶
佢哋唔想入伍做砲灰 得塞狗國 (仲有白俄 土耳其 中亞週邊) 可以去 其他都唔歡迎佢哋同冇機去啦
真長期反對派/受政權迫害 少數就流亡EU國家庇護

兩者有分別嘅 不過點都係反戰㗎啦
睇佢地理位置都唔多順路 係唔係要搭飛機先可以出入塞狗國
點解你去過歐洲都會plan到個行程咁趕
係咪慣咗拉練式旅遊,拖gip行街當食生菜
我宜家咪cut左個zermatt囉
同埋今次係同老婆去先係咁,佢想睇雪山所以先加個zermatt落去,宜家我搵到day tour睇到雪山就解決左呢個問題啦
小悶 兩日差唔多
唔好對個美人魚有太大期望 不過係個幾舒服既城市 同埋個海好靚

去過一次就唔會想再去
比起其他地方又唔會話多好多特別野睇
不過又咁講,大城市不嬲都係偏悶
覆緊問哥本哈根果位巴打
如果中意睇art野同畫慢慢行係咪都ok 另外有冇咩好野食
值得lake bled幾靚 冇乜出名建築 比較岩鐘意自然景觀既人
意大利要揀一個,一定係佛羅倫斯排第一
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞