[Sony/罪大滔天] 相機集中討論區 (94) 新年快樂

1001 回覆
5 Like 1 Dislike
應該係,問過幾間都係呢個價
有冇地方可以試 tamron 35-150,
想試下放埋上機幾重
支GMii 我琴晚問肥花雙成都係13790,可以碌卡,不過就冇特別信用卡回贈,要睇下大家自己有咩卡計下數邊樣抵
百記食盡回贈好似平dd
百記匯豐6%回1000,計返即係要簽16666就回足
凶宅就Citibank 1萬回500
Soching就恆生1萬回400
但百記好似加到14590

誠哥就仲13990 citi 回500可分12個月
抵玩就幾肯定係Sigma,GM純粹係追畫質(我估50mm 1.4GM應該會好啲)同可能輕便少少。
(Sigma終於有Linear motor,對焦同Sony不相伯仲)

Sigma支50mm講sharpness同fringing,似乎已經好過Zeiss Planar。而且綜合多個review來睇,Sigma支50mm個sharpness做得好平均,mid frame, corner都唔錯。

主要係distortion幾高,另外Sigma一直做得最差嘅係longitudinal CA,支50mm都唔例外。哩兩點就好依賴post-processing。

Sigma:
https://www.digitalcameraworld.com/reviews/sigma-50mm-f14-dg-dn-art-review#section-lab-results

Planar:
https://www.digitalcameraworld.com/reviews/sony-zeiss-planar-t-fe-50mm-f14-za-review#section-lab-results
明明今朝仲係14190
連A7IV 都加左...$17980
仲諗住今晚收工出去買
14590回贈4%(cap 500$)+1%+6%
呢排多大陸人 所以又加哂價
你依張疊左幾多張相?
尋晚睇都好似仲係16980
嘩,加得咁快既,睇黎支2470gm2可能之前仲平啲
4月去旅行,唔知3月內會唔會有機會跌返價呢
話唔定再貴啲
正如好多電子嘢,雖然我好肯定相機長遠會平返,
但我諗起2020年底我$4500買左張Nvidia 3070,打後兩年都開緊$6000-7000
有冇師兄用過cokin cpl

真係好薄咁
4-5張左右
哇,

琴日睇百記先$16980

今日咁快就$17980

成萬8蚊我就唔買住了
想問問so零 ac7乜價位
有爬山卡
a74?
yes
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞